Избор на канализација цевки, како да се избере вистинскиот цевка за отпадни води, совети на специјалист

  • admin
  • 29 јануари 2015 година
Избор на канализација цевки, како да се избере вистинскиот цевка за отпадни води, совети на специјалист

Правилно организираниот канализациски систем треба да ги гарантира основните критериуми за ефикасноста на системот: целосна затегнатост и непропустливост на цевките. Независното избор на канализациони цевки не треба да се ограничува само со изборот на материјал за производство и дијаметар. Треба да се земат предвид конфигурацијата и обликот на канализациониот систем.

Како да се организира канализацијата

За изборот на канализациони цевки во организацијата на отпадни води во стан или приватна куќа, неопходно е да се земат предвид типот на цевките и нивниот дијаметар и, се разбира, конфигурацијата на системот.

1377293405_f20120408

Системот на канализација на локацијата и дестинацијата е поделен на следните групи:

• внатрешна, обезбедување на собирање на одводи и испорака до канализациониот систем на надворешноста

• надворешни, обезбедување на испорака на одводи до точка на испуштање.

Организацијата на било кој вид на канализација вклучува употреба на одреден тип и тип на цевки, како и приклучоци за приклучување и приклучници.

канализација

Неопходно е да се разграничат канализациони цевки за внатрешна или надворешна канализација. Кои параметри треба да се изберат и што советуваат експертите?

Видови канализациони цевки

Цевки од леано железо

Неодамна, пред 10-15 години, најчестите канализациони цевки беа цевки од леано железо. Цевкопожарната отпадна вода редовно ги извршува своите функции за долго време, но имаше слаба отпорност кон постојани динамички оптоварувања.

KBBCLpf_P7

Познато е дека внатрешните ѕидови од цевки од леано железо имаат груба површина. Затоа, постои ризик од лепење на отпадни води и намалување на капацитетот на цевките. Веројатно, поради оваа главна причина, цевките од леано железо постепено почнаа да ги изместуваат канализациските цевки од пластика. Пластичните цевки успешно се користат за канализациони системи. Меѓутоа, замена на старата леано железна цевка со пластика не е секогаш можна поради потребата за дополнителна модификација на пластичните цевки.

oferta_ru

Совети од специјалист

Главниот недостаток на цевки направени од леано железо за нивна подоцнежна замена може да се нарече комплексноста на инсталацијата, особено кога се прицврстуваат цевките заедно. Максималниот оправдан ефект од цевките може да се постигне со користење на нив за да се организираат водотеци или да се постави надворешен канализациски систем.

Покрај тоа, неопходно е да се земе предвид составот на почвата во која цевката треба да се постави со надворешна канализација.

772570

Кои цевки се потребни за надворешна канализација

Специфичната локација на надворешните канали за отпадна вода треба да создаде отпорност на динамични влијанија и да го издржи товарот на почвата и транспортот. Според градење на кодови и правила: "цевки за надворешна отпадна вода лежат под длабочината на замрзнување на почвите".

Цевки од пластика

Особеноста на надворешната канализација за отпадна вода е зголемената хемиска отпорност на негативното влијание на агресивната средина и едноставноста на дизајнот.

pvh

Во модерните канализациони системи на куќите најмногу се бараат цевки од пластика - поливинилхлорид (ПВЦ), полипропилен (ПП) и полиетилен. Производи од овој тип на цевки се разликуваат незначителна тежина, сила и удобна должина. Така, на пример, канализациона цевка надворешна од PVC има стандарден дијаметар од 110 или 160 mm, дебелината на пластичниот ѕид е 3,2 mm.

ikaplast3

Канализациската цевка со дијаметар од 110 mm е произведена од страна на производителот за пренасочување на надворешна канализација. Важен фактор за само-селекција е типот на цевковод, фитинзи и специјални фасети (приклучници), како и задолжителното присуство на заптивниот прстен. Присуството на затворен прстен создава запечатен и сигурен зглоб.

WIS2

При изборот на цевки за надворешна отпадна вода треба да се избере оптимален дијаметар во согласност со постојните прописи и во зависност од бројот на врски со санитарните уреди.

Цевките изработени од ПВЦ за надворешна отпадна вода се поделени со сила во следните класи:

• светло означување SN2

• средни ознаки SN4

• тешки - SN8.

труба-канализационна-наружна

За надворешна локална канализација, најбарани се пластичните цевки, брановидни канали. Дијаметарот на канализациски брановидни цевки може да достигне 250-850 мм. Инсталирањето на таквиот труд се изведува на длабочина до 15 m. Благодарение на брановидна површина на ПВЦ цевки, се постигнуваат потребните ригидност и сила.

Цевки изработени од ПВЦ за надворешна употреба имаат сива и портокалова боја. Цената на канализациските пластични цевки е прифатлива.

тоалет

Совети од специјалист

Експертите потсетуваат дека пресметката на дијаметар на цевки за поврзување на елементите на канализациониот систем е како што следува:

• мијалник - ø 32-40 мм.

• бањи - ø 50 mm.

• како стожер - ø 70-85 мм.

• за излезната цевка (вклучувајќи го и поврзувањето на тоалетот) - ø 100 mm.

1биг

Кои цевки се користат за внатрешна канализација

Пластични цевки

Главната цел на пластичните цевки на внатрешната канализација е доставувањето на одводни канали до дренажните бунари. Затоа, строгите барања за силни индикатори не се наметнуваат на цевките за внатрешна канализација. Под било која шема за поставување и монтажа на внатрешни канали за отпадна вода не се предмет на интензивно полнење, како при поставување на надворешната канализација.

trubi_dlya_kanalizacii2

Главните потрошувачки квалитети се:

• слободна внатрешна површина која обезбедува канализација

• сила и лојалност кон агресивни влијанија

• Едноставна и прифатлива замена на цевки.

Ако одберете предност се дава на цевки направени од пластика и метал-пластика композитен. Постои ограничување на притисокот во ПВЦ цевки - максималниот работен притисок не треба да надминува 0,16 MPa.

wpid-1187532695_kanaliz

ПВЦ цевки за внатрешна канализација овозможуваат транспортирање на канализациони канали под притисок на вода и не-притисок тип. За овие цели се препорачува да се користат ПВЦ цевки, D50-500mm, како и системи со низок шум на Wavin-AS цевките. Цевки за внатрешна канализација обично се сива.

img_583530_29

Инсталирање на цевки за отпадни води од било кој тип вклучува употреба на специјални уреди - канализациски фитинзи (фитинзи). Според методот на инсталација, фитинзи се од следниот тип:

• Навој

• прирабничка

• Компресија

• Само-заклучување.

Подетални информации од специјалист се претставени во ова видео.

Може да бидат заинтересирани: