Што е стиропор, главните својства и карактеристики на овој материјал. Употребата на пена во изолацијата на зградите, која може да се избере и како да се постават

 • admin
 • 12 август 2014 година
Што е стиропор, главните својства и карактеристики на овој материјал. Употребата на пена во изолацијата на зградите, која може да се избере и како да се постават

Полистирен е материјал од претежно бела боја со саќе структура. Самиот материјал се состои од 98% од воздухот, кој се наоѓа во пенатите пластични маси. Микроцелите во кои е содржан воздухот се сигурно изолирани едни од други, па пената има одлични термички изолациони својства. Овој материјал е широко користен за изолација на згради, во производството на фрижидери, како заштита од замрзнување на разни комуникации, итн. Подолу ќе се запознаеме со карактеристиките на пената и неговата употреба во градежништвото.

Полифонот како грејач. Карактеристики, предности и недостатоци

Како што веќе рековме, стиропор е пластична маса, пенлива со воздух. Пена плочата тежи многу малку, бидејќи внатре во неа е речиси сто проценти исполнет со воздух, што ја прави пена пластика одличен топлински изолатор. Материјалот од кој е направена пената има малку поголема густина од суровината.

предности на пена пластика како грејач

 • Полифонот е еколошки материјал. Не претставува никаква закана за човековото здравје, бидејќи не ослободува токсични супстанции.
 • Неограничен рок на траење - пената нема габи, мувла, влага и микроорганизми.
 • Ниска топлинска спроводливост, висока термичка изолација својства.
 • Стиропор не гори без извор на оган. Секако, може да се запали, но ако изваден извор на оган, пената веднаш ќе излезе.
 • Многу мала тежина - не создава дополнителен стрес врз зградата и основата.
 • Тоа е многу евтин, издржлив, со пена лесно е да се работи.

недостатоци на пена пластика

Како и секој градежен материјал, стиропор не е без некои недостатоци:

 • Исклучително нестабилно за механичко оштетување, бара дополнителна заштита.
 • Веднаш се уништува кога се изложени на било какви растворувачи и нитро бои.
 • Практично не пуштам воздух.
 • Глодарите многу често ги оштетуваат листовите од полистирен, а таму се сместуваат гнезда.

Топлинска изолација на ѕидови со пена пластика

изолација на ѕидови со пена пластика

Полистирен е совршена изолација за ѕидови и надвор и внатре. Но почесто сеуште работат надворешната изолација со пена, бидејќи во овој случај можно е да се помести точката на замрзнување на надворешниот ѕид, со што се спречува студот да влезе во зградата. Не се препорачуваат ѕидови кои излегуваат на улица, изолирани со полистирен одвнатре. Работата е во тоа што ѕидот треба да се загрее однатре, а лист од пена пластика ќе го блокира пристапот на топлина до ѕидот. Како резултат на тоа, точката на росе е поместена или внатре во ѕидот, или ќе биде помеѓу ѕидот и листовите на полистиренска пена. Ова е многу лошо, бидејќи во близина на точката на роса кондензација почнува да кондензира, што ќе се замрзне во тешки мраз и постепено ќе го уништи ѕидот. Поради оваа причина, изолацијата на ѕидовите со пена е најпогодна опција. Листовите од пена пластика по инсталацијата мора да бидат завршени со слој од силен малтер, бидејќи пената нема висока отпорност на механичко оштетување. Кога фасадите се топлински изолирани со пена пластика, пластичните спојки мора да се користат за фиксирање на пластични приклучоци, бидејќи тешките материјали за завршна обработка често се поставуваат на врвот од гипс слојот - плочки, обвивка, обвивка. Полифонот не може да го издржи товарот и да се откине од ѕидот.

Затоплување на подот со пена пластика

подна изолација со полистиренска пена

Полифонот е добар материјал за изолација на подот. Вклучен на подот, стиропор не само што заштедува топлина, туку и значително ги исклучува звуците на стапките и поместувачкиот мебел, што е особено важно за мулти-спрата згради. Дебелината на пената, која се користи за изолација на подот, треба да биде најмалку 5 сантиметри. Листовите се поставени во текот на хидроизолација, по што шупливите помеѓу листовите се запечатени и само по тоа се прави груба кошула на подот.

Изолација на покривот

изолација на покривот со пена одвнатре

Постојат неколку начини за загревање на изолациони пени покриви: вентилиран, "ладен" начин и невалентиран, "топло". Во првиот случај, листовите од пена се монтираат од задниот дел на покривот за да се спречи формирање на водена пареа.

невентилиран метод

Во вториот метод се поставени листови од пена пластика со дебелина од 7 сантиметри на целата површина на покривот и се истури одозгора со слој битумен.

Основна изолација од пена

изолација на база на пена

Затопување на основа, неопходно е да се води грижа за сигурна заштита за листови од стиропор, бидејќи тие ќе бидат подложени на значителни товари. Земјата постојано ќе ја притиска изолацијата, а зимата товарот се зголемува многу пати, заради удирање на почвата. Како заштита за пена плочи користат или brickwork, или произведуваат монолитен истурање на бетон.

Затоплување на комуникациите

затоплување на комуникациите

Неодамна, полистирен многу често се користи за изолација на широк спектар на комунални услуги - канализација, цевки за вода, грејни мрежи. Во овие случаи пластичната пена е практично неопходна, бидејќи поради своите топлински и водонепропустливи својства помага да се избегне замрзнување на цевките и сериозни проблеми поврзани со него. Покрај тоа, полистирен се користи и за топлинска изолација на вентилациони и телефонски кабли.

Начини на фиксирање на пена на ѕидовите

Бидејќи пената најчесто се користи за затоплување на ѕидовите, потребно е детално да се разгледа ова прашање. Значи, да се закачи лист од пена на ѕидот може да биде еден од следниве начини:

 • Со лепак.
 • Со употреба на шпорети.
 • Со помош на лепило и шпорети - во случај греачот да биде насликан со тежок материјал.

Сите овие методи се користат за изолација на разни видови на објекти. Лепилото најчесто се користи за внатрешна работа, бидејќи засиленото прицврстување во овој случај често не е потребно. Лепак за пена пластика не може да се разреди со растворувачи, бидејќи тие многу брзо ја уништуваат пената.

прикачување на штитник

прикачување на штитник

Пена за пенкало е главно прицврстена на таванот, кога ви треба сигурно затегнување со основата. Само со помош на лепак, може да се прицврсти пена од пелена, која повторно доаѓа во мода. Прицврстување со шпорети и лепило истовремено се користи ако керамичките плочки или другиот тежок материјал за завршна обработка се ставаат преку пена пластика. Овој тип на прицврстување главно се користи за работа на отворено.

зацврстување на пена со лепак

лепило за пена пластика

Со помош на листови од стиропор е можно не само да се изолира просторијата, туку и да се изедначат со нерамни ѕидови. За работа, се користи специјално сува лепак или гипсен малтер. Пред да започнете со монтажа, површината на ѕидот мора да биде темелно подготвена за сигурно прилепување. И ѕидовите не треба да бидат силно заоблени, инаку неизбежно ќе влијае на финишот. Најлесен начин е да лепиш парче пена со монтажна пена. Со овој состав, пената се придржува до речиси секоја површина, брзо и квалитативно.

примена на полиуретански состав

композиција од полиуретанска пена

Употребата на овој состав овозможува да се лепи пена пластика многу едноставно и со максимална брзина, па дури и да се спаси во исто време. Композицијата на полиуретан чини околу иста како и сувата мешавина, но сепак смесата треба да се подготви, а составот се продава целосно подготвен за работа. Користејќи полиуретан, не заборавајте за перење, бидејќи составот се суши многу брзо. Мал недостаток на полиуретанска мешавина може да се смета за невозможност да се сокријат мали нерамнини ѕидови. Кога се користи сува мешавина, ова лесно се прави со примена на подебел слој на лепак. Но, овој мал недостаток повеќе ги покрива бројните предности на овој материјал.

Пена за сечење. Практични совети

Многу луѓе, особено оние кои прво одлучија да работат со полистирен, се поставува природно прашање - како да се намали? И тоа не само брзо, туку и квалитетно, непречено. Густината на пената може да биде различна. Полифонот со висока густина, потешко, е добро обработен, но со меки проблеми започнува - почнува да се "лоцира", се распаѓа и се скрши за време на обработката. Покрај тоа, дебелината на пената може да биде различна, па затоа е невозможно да се даде еден конкретен совет, но сепак ќе се обидеме да го покриеме ова прашање.

Мека пена е доста погодно да се сече на парчиња со канцелариски нож. Со полистирен, тој се справува многу добро. Сепак, овој нож има многу тенок нож и не може внимателно да се исече со дебело парче. Густите листови може да се сечат со остриот острат долг нож со силно сечило, а пожелно е да се загрее ножот силно.

сечење на пена пластика2

Ако не ви треба совршено мазна и уредна линија на сечењето, можете да се обидете да ја исечете пената со пила со дрво со мали заби. Некои градители користат да ја отстранат пенастата пластика со електрична мелница, но оваа алатка силно истекува мек материјал, и нема да биде можно да се отсече уредно парче.

Можете да постигнете речиси совршено намалување користејќи црвена топла нихромска жица. За да го направите ова, ќе треба да соберете еден вид примитивна машина, како што е прикажано на сликата.

сечење на пена пластика

Жицата е повлечена строго вертикално, а струја од 12 волти се пренесува преку неа. Народни занаетчии честопати се адаптираат за оваа намена трансформатор од стара телевизија, уреди за полнење на батерии и генерално трансформатор со соодветен напон. На електричната мрежа потребно е да се поврзе реостат или наизменичен отпор. Ако сте барем површно запознаени со основите на електротехниката, тогаш ќе го направите без тешкотии. Струјата мора да се чува под контрола, бидејќи ако жицата загрее, прво ќе гори брзо, и второ, пластичната пена почнува да се топи строго на линијата за сечење и дури може да се запали.

Овој метод е добар во тоа што е можно да се намали пена пластика не само во права линија, но, исто така, да се намали фигурирани елементи.

Друга опција за сечење пена - со помош на бугарски. Во исто време, треба да го користите најтенкиот диск што можете да го најдете. Сепак, со помош на бугарскиот, исто така е невозможно да се постигне идеален пресек - резултатот ќе биде речиси ист како со сложувалка.

Во принцип, полистирен може да се намали со било кој од горенаведените методи, единственото прашање е како треба да се намали пената. Ако е многу внимателно - користете нихромирана нишка, ако не - изберете било која соодветна алатка.

Можеби сте заинтересирани за: