Бетонски скали дома со свои раце

 • admin
 • 3 август 2015 година
Бетонски скали дома со свои раце

По сите работи поврзани со изградбата на куќи завршен (поплавени подрумски, украсени капа, отстранети ѕидовите, покривот е покриена), може да се започне со изградба на слепи област. Всушност, слепите можат да се направат откако ќе бидат поставени ѕидовите. Но, експертите тврдат дека најсоодветното време е по завршувањето на градежните работи, бидејќи декорацијата на слепата област се смета за завршна работа. Кога се планира да се изврши работа на поставата на цоколот, тогаш слепите се прават по украсувањето на цоколот.

Дали е задолжително да се направи слепа област

betonnaya_otmostka8

Искусните градители советуваат: дури и со буџетска конструкција со планирање нема голем финансиски отпад, треба да најдете можност и да го распределите потребниот износ за изградба на слепата област. Работата на нејзината изградба мора да биде завршена пред падот на невремето. Во овој случај, можете да бидете сигурни дека куќата ќе го помине зимскиот студ без проблеми.

Слепите носат многу повеќе основни функции отколку што може да изгледа на прв поглед:

 • тоа е еден од важните декоративни елементи, неговата конструкција се смета за завршна фаза на надворешна декорација;
 • тоа е примарна заштита за основање, предупредувањето навлегување на влага (топење на снег, врнежи), редовно-otmostka промовира дренажа на водата во каналот на улицата канализација;
 • го спречува замрзнувањето на почвата околу куќата, како последица на тоа, придонесува кон зачувување на топлината формирана во куќата;
 • покрај тоа, постои гаранција дека нема замрзната почва не ќе се издува (ако геодетски читања укажуваат на тоа дека постои тенденција на почвите во областа на оток, оваа област слепо треба да направите winterized).

Изградба на бетонска површина

betonnaya_otmostka6

Најчесто користената и не е тешка верзија на слепиот е бетонска површина од 60 см ширина, која се наоѓа на периметарот на куќата.

Кога вршите слепа област, мора да ги следите следниве правила:

 • ширината на слепи област треба да биде поголема од проекција на покривот (не помалку, а не на иста ширина како издаденост), точната ширина на слепи област е еднаква или покривот стреата издаденост плус 20 cm;
 • слепата област треба да се наоѓа непрекинато долж периметарот на куќата, само во овој случај постои гаранција дека влагата нема да навлезе во подот на подрумот;
 • ширината на слепата област директно влијае на подобрувањето на заштитните функции од пенетрација на влага;
 • за опремување на слепа област со наклон од најмалку 1,5 степени.

Бетонска слепа површина со сопствени раце

betonnaya_otmostka2

Слепите имаат важни функции и затоа мора да се вршат според правилата. Пред да направите слепи, треба да запомните дека тоа зависи од неговиот квалитет:

 • времетраењето на оперативниот период на фондацијата,
 • значително намалување на финансискиот отпад и време за ремонтни работи на столбот и основата,
 • како и недостатокот на искуство по завршувањето на самоизградбата.

Ролетните имаат два главни слоја:

 1. Првиот, легло - е израмнат густа основа за создавање на главниот капак. може да се направи од следниве градежни материјали: песок, чакал (фино), глина. Изборот на материјал за отстранување директно зависи од наменетиот материјал за обложување. Дебелината на легло не треба да надминува 20 mm.
 2. Вториот, слој - е направен од материјал кој не продира и не апсорбира вода, а исто така и не се деформира под влијание на влага. Премаз може да се користи бетон, калдрма (фини), асфалт, глина (овој материјал се користи и за легло и за обложување). Дебелината на облогата не треба да надминува 10 cm.

Слепи бетон - технологија на создавање

betonnaya_otmostka7

Прво треба да направите селектирање за слепата област. Тогаш правилно пресметајте ја неговата ширина. Бетонскиот простор околу куќата е поставен само откако почвата е отстранета и добро консолидирана долж периметарот на објектот. Кога се гради слепа површина, почвата е подготвена токму за ширината на планираната слепа област, потпирајќи се на ознаките претходно изработени. Со цел да се разбере во која длабочина е неопходно да се направи жлеб во почвата за слепата област, неопходно е да се земе во предвид каков градежен материјал ќе биде направен. На пример, при правење на слепи од бетон, длабочината треба да биде на лопата бајонет, односно до 25 см.

Во некои случаи, кога постои опасност од оштетување на слепата површина во близина на корените на растечките грмушки и дрвја, видливиот коренски систем под отстранетата почва се третира со хербициден состав.

Сега можете да започнете со изградба на дрвена, пренослива кофражна конструкција. Тоа ќе бара плочи со дебелина поголема од 20 mm.

На компактен почвен слој, ставете глина, средна дебелина, ниво и компактен бунар. Сега слој на песок, околу 10 см дебелина, кој исто така е внимателно компактен. За покомпактен пригушување, можете да го истурите песочниот слој со вода. Водата треба да биде умерена количина, не заборавајте дека под песокот е глина и не треба да му се дозволи да се навлажни. Кога ќе се запечатува песок, посебно внимание треба да се посвети на делови кои се наоѓаат директно во близина на темелите.

Сега се сврти кон урнатините. Нејзиниот слој треба да биде 6-7 см.

betonnaya_otmostka4

Со цел да се зајакне слепиот е потребно да се зајакне посебна мрежа дизајнирана за оваа намена. Зајакнувањето ќе помогне да ги издржи притисоците врз напнатоста и компресијата.

Сега можете да направите компензирачки (температура или деформација) споеви. Се наоѓа на местото каде што се поврзани спојката и цоколот. Овој слој ќе го спречи уништувањето на слепата област и цоколот кога земјата ќе се насели. Кога тоне, слепата област ќе седи на спој и не ја деформира основата. Ширината на споеви треба да биде околу еден и пол см. Пополнувањето на споеви може да се направи со следните материјали: чакал (фин) + песок, мастика, битумен, неколку слоеви материјал за покривање. Исто така, можете да го наполните шието со полиетилен од пена (тушник), со дијаметар што ја надминува ширината на ширата за 25%. Само во овој случај, тубусот цврсто го исполнува спојот.

betonnaya_otmostka5

Пополнување на бетонскиот простор, на растојание од околу два метра еден од друг, потребно е да има температурни рабови. Тие ќе ги заштитат бетонските површини од можни прекини кога се изложени на ниски температури. За да го направите ова, користете шини од дрво, ставете на работ. Локацијата на горниот дел од решетката мора да се совпадне со бетонска површина. Со цел да се заштитат решетките од гнили, тие треба да се третираат со специјално соединение (битуменска мастика, употребено масло и така натаму). Деформативните конци мора да се направат во аголните делови од куќата.

betonnaya_otmostka9

Следната фаза во изградбата на слепата област е поставување и компактирање на бетонска мешавина. Основата се израмнува со помош на светилници - претходно инсталирани дрвени шини.

betonnaya_otmostka3

Дебелината на бетонскиот простор треба да биде од 8 см - овој слој од висококвалитетен бетон може да издржи сериозни товари.

Бетон за слепи подрачја обично се подготвува со додавање на пластификатор, неговото присуство го подобрува квалитетот на бетонот и му дава одредена пластичност, што е многу важно при изведување на операции за лепење. Најголем степен на јачина на површината на бетонот може да се добие преку пеглање. Поглавјето направено со влажната опција ќе ја зголеми отпорноста на влага на слепата површина до максималното ниво.

Конечната фаза на работа е да се покријат површината на бетон со крпа, која ќе треба периодично да се дозира. Таквиот процес ќе го спречи сушењето на бетонот до финалното зацврстување. Во случај на регистрирање на слепата површина за време на активните врнежи, површината не може дополнително да се навлажнува. Секојдневните дождови ќе ја завршат својата работа.

На крајот на неделата, конкретната површина направена од бетон е направена според сите норми, таа ќе биде подготвена.

Бетонски површина и нејзина поправка

Кога кловот, фондацијата и скелето се направени квалитативно, долго време ќе се отфрли појавата на проблеми.

Олимпс дигитална камера

Има случаи кога пукнатини или дефекти се формираат на површината на слепите, зафаќајќи пристојна област.

За да се ослободите од мали депресии, можете да го користите составот на цемент, подготвен во сооднос од 1: 1. Повеќе импресивни ископувања треба да се исечат до дното и да се исчистат од загадувачи. После тоа треба да го користите мастикот подготвен во следниот сооднос: 70% битумен, 10% финта згура, 15% азбест. По полнењето, пукнатините се попрскуваат со песок.

Кога деформацијата на бетонот е многу видлива и претставува повеќе од 50% од вкупната површина, таа се обновува со нов бетон. Пред ова, површината за обновување може да се исчисти од нечистотија и подготвена. Како прајмер се користи подготвен 1: 1 цементен раствор. Потоа истурете ја потребната количина на раствор и го израмнете. Потоа следува мокрење на бетонскиот слој до финалното стврднување.

Можеби сте заинтересирани за: