Езерце или декоративно езерце на парцела. Филтрација на водни езерца, корисни совети

 • admin
 • 19 мај 2015 година
Езерце или декоративно езерце на парцела. Филтрација на водни езерца, корисни совети

За да постојат живи организми од различни видови, риби и растенија да постојат во вештачки резервоар, треба да се грижите за чистотата на водата во неа. Стапката на загадување на водата во езерцето е под влијание на многу фактори: паѓање лисја, прашина, остатоци, дождовница, изложеност на сончева светлина. Според експертите, главните фактори во овој негативен процес се вишокот на нутриенти и акумулација во долниот слој на кал. Причината за појава на голем број органски супстанци е витална активност на рибите и природно распаѓање на остатоците од растенијата што умираат. Порамнувањето на дното на ијотот постепено станува медиум за развој на штетни бактерии и габи. Природно, наспроти ова, постои значително намалување на нивото на кислород во водата.

Правилната распределба на декоративниот резервоар - ние обезбедуваме филтрирачки систем за дизајнот

filtracyja_pruda2

Промените во водното тело, на крајот, ќе доведат до активно население на своите алги, кои се микроскопски сино-зелени филаментозни формации, кога тие се распаѓаат под влијание на бактериите троши голема количина кислород. Во исто време, рибите и растенијата почнуваат да се чувствуваат недостаток на вториот, постои закана од инфекција со заразни болести.

Заклучокот е дека е потребно да се користат системи за филтрација на вода или биолошки агенси. Изборот во корист на оваа или онаа опција може да се направи само со детално проучување на односот помеѓу димензиите на резервоарот и неговата популација на вегетација и риба. Дизајнот на филтрациониот систем треба да се изведува за време на изградбата на езерцето: големината на мали езерца може да биде несовладлива пречка за нивна инсталација.

Правилно избраниот и инсталиран систем за филтрирање на декоративното езерце ќе го претвори езерцето во биолошки избалансиран систем кој може да го декорира пејзажот на страницата во кој било стил.

Филтрација на езерцето со минерали

filtracyja_pruda11

Многу ефикасна опција е да се прочисти користењето вода зеолит, кој е поставен директно во езерцето, ставајќи го во специјални мрежи или во врска со филтри. За време на минување на течни минерали ги задржуваат сите органски честички и микроалги.

filtracyja_pruda12

Зеолитот е ценет поради неговата способност да се извлече од вода и да ги апсорбира штетните производи од распаѓањето на биолошките супстанции. За чистење на секој тон на вода во текот на сезоната, потребно е од 1 до 3 кг цеолит.

Како да се исчисти површината на водата

filtracyja_pruda3

Прашањето за чистење на површината на водата е навистина многу важно - паднатите лисја, решавање на дното, да доведе до формирање на талог и да предизвика неговата подебели распаѓање. Природни ekosististema езерце со тоа ќе се скрши, засенчување на пониските слоеви на вода ќе доведе до значително температурна разлика транспарентен горниот слој и долниот помрачи. Наједноставниот и најевтиниот начин за чистење на површината на водата е посебен коприва, моделите со превентивно оштетување на решетката со метален конзола се многу погодни.

filtracyja_pruda4

Во есен, кога лист е многу активен, препорачливо е да се водат над површината на водата мрежа.

filtracyja_pruda6

Поскап, но ефикасен и лесен за употреба уред - површина филтер, наречен скејмер. Ѓубрето од различни фракции во горниот слој на вода влегува во кошницата на скелерот поради вшмукувачкото дејство на пумпата со која е опремено уредот.

filtracyja_pruda5

Најмалите фрагменти кои ја заглавуваат површината на езерцето се фатени со систем на квалитетни филтри. Мешањето на водни слоеви за време на работата на скиммерот доведува до изедначување на температурата, што претставува сериозен пречка во развојот на алгите.

Според принципот на работа, скимбраните можат да се поделат на три вида:

 • со фиксен решетка,
 • слободно лебдат на површината на езерцето,
 • монтиран на брегот на резервоарот.

Ние го чистиме дното на езерцето

filtracyja_pruda7

Дури и со систематско чистење на површината, со текот на времето, значителна количина на тиња се акумулира на дното на езерцето. Можете да се ослободите од него со помош на специјални силоси - уред кој работи на принципот на вакуумски правосмукалка. Тој привлекува се што е на дното - остатоци од алги, остатоци, кал дното.

filtracyja_pruda8

Важен услов - експлоатацијата на полен е можна само во езерца со бетон или филмска облога.

Ултравиолетови филтри

filtracyja_pruda9

Сосема различен принцип на акција има UV филтер - под ултравиолетова светлина емитирана од нив едноклеточни организми и алги умре, се држат заедно во купчиња кои се лесно одложен работат во механички филтер за вода. Резултатот од УВ работата станува забележлив за околу една недела, водата станува многу појасна и почиста, покрај тоа, убива патогени микроорганизми кои се опасни за риби.

Монтажата на таков филтер е направена надвор од водата, може да се користи за чистење на резервоар, чиј капацитет не надминува 230 илјади литри. Животниот век на УВ ламба достигне 8.000 до 10.000 часа, неговата инсталација и одржување не претставува особено тешко. Различни модели се разликуваат:

 • метод на инсталација,
 • правила на работа,
 • моќ,
 • димензии.

Не толку одамна, имаше друг уред кој ви овозможува брзо да се ослободите од мали алги. Смртта на сино-зелените филаментозни алги предизвикува јонизација на вода, предизвикани од моменталните импулси кои произлегуваат од микропроцесорот до минерализираната бакарна анода и катодата од нерѓосувачки челик. Ионизацијата од овој вид е сосема безбедна за животните, луѓето, рибите и растенијата. Уредот I-Tronik може да се користи во резервоарите со волумен од 5-75 илјади литри.

Мулти-коморни системи за филтрирање на езерцето

Мулти-комора филтер системи се популарни: меѓу многуте модели е лесно да се најде оние кои може да се користи за водни тела од различни големини, населени со алги или риба. Прочистување на вода како уреди произведуваат во три фази:

 • отстрани механички нечистотии,
 • третирани со ултравиолетови,
 • отстрани биолошки компоненти.

filtracyja_pruda14

Експертите препорачуваат да се даде предност на сложени третман на вода - ниту еден од филтри се применуваат за свој нема да се постигне добри резултати:

 • ултравиолетовото зрачење ќе убие, но нема да ги отстрани алгите од водата,
 • ако биолошкиот филтер сам работи, како резултат на тешки товари, ќе се појават чести затнување.

Бидејќи мулти-коморалните филтри се состојат од неколку комори, водата на патот поминува низ мембраните, ги одделува и се чисти од нечистотии од разни видови. Валканата, органски збогатена вода која се отстранува преку филтерската дренажа може да се користи за наводнување или ѓубриво. Прочистената вода веднаш се враќа во езерцето.

Во пракса, поефикасни се системи за филтрирање на езерцето во која првиот третман фаза, водата влегува во кружни филтер комора - протокот е бавно и голем дел од нечистотија депонирани во кал комора наоѓа под повеќе raffinate струја поминува низ филтерот душеци.

Тоа е важно за нормално функционирање на системот на пумпата има оптимални перформанси, премногу моќна пумпа предизвикува излевање на водата од филтерот, а со тоа - да се намали ефикасноста на системот.

Не помалку релевантни се повеќе-коморни филтри, вклучувајќи УВ, деконтаминација и био-прочистување. Бројот на комори во нив мора да одговара на волуменот на водата и присуството на риби и вегетација во него. Ваквите системи имаат мали димензии, тие се погодни за монтажа и одржување.

Филтрирање на вода во езерцето со помош на тенкови

Најприродниот начин на филтрирање може да се смета за употреба на специјални контејнери. Принципот на прочистување на водата во нив е премин на течност преку слој чакал. Употребата на зеолит или лавагранулат може значително да ја подобри ефикасноста на системот за прочистување. Количината на минерална материја се зема од пресметката од 3 кг на 1 куб. Метри течност.

filtracyja_pruda10

Завршете го процесот на прочистување засаден во кошниците на горниот слој чакал или други мочуришни растенија. Таквиот систем е инсталиран или во креветот на потокот или на самиот раб на езерцето - чистата вода треба да се врати во резервоарот. За да циркулира вода во таков систем, доволно е да се користи пумпа со капацитет од околу 3-4 илјади литри на час. Филтрирањето на езерцето со свои раце, опремено на овој начин, ќе работи доста ефикасно.

Филтри за притисок

Наједноставно и најекономично решение за проблемот со филтрација на езерцето се филтри за притисок. Таквиот трифазен систем за филтрирање може да се користи за езерца со капацитет до 20 илјади литри. Професионалната заштита на езерцата е обезбедена од трифазен систем, кој вклучува:

 • УВ чистење,
 • биолошки третман,
 • механичка филтрација.

filtracyja_pruda13

Ваквите системи ги имаат следниве предности:

 • тие се лесни за инсталација и одржување,
 • користење на филтер притисок лоцира поток извор или водопад можно погоре филтер за монтирање, разликата треба да се пресметува во согласност со параметрите на моделот што се користи,
 • филтерот може да се интегрира со бојлер,
 • филтер инсталација може да се направи со нив копање во три четвртини од земјата (и во неговата вентил се директно на капак) - со таква отелотворување, инсталацијата е многу поедноставен задача маскирање.

Некои корисни совети

filtracyja_pruda1

 1. При изборот на филтерот за вештачко езерце мора да се земат предвид многу важни фактори, пред купување треба да учат во детали карактеристиките на избраниот модел и да се консултираат за остварливоста на нејзиниот избор за вашата компанија во однос на управување кои се занимаваат со спроведување на филтерот.
 2. Големина на филтер треба да се определува земајќи ги во предвид фактот дека се подобри квалитети на вода ќе доведе до зголемување на растот и зголемување на бројот на рибите во езерцето, т.е. за езерцето во кое живее рибата, обемот на езерцето треба да се удвои, резултатот што се користи при пресметување на големината на филтерот.
 3. Специјалисти препорачуваат да се земе предвид важноста на заситеноста на водата со кислород и користење на аерација пумпи во филтрација системи, или уредување на водопади или каскади на патот.
 4. Пумпите треба внимателно да се избираат, земајќи ги предвид техничките карактеристики на филтерот, подобро е да се даде предност на моделите дизајнирани за валкана вода. Инсталирањето на пумпата треба да се врши на таков начин што ќе обезбеди циркулација на вода во текот на целата површина на резервоарот.
 5. Филтрите се вклучени во пролетта, кога температурата на водата достигнува +12 C, исклучува - на почетокот на есента, земајќи ги предвид временските услови. Работата на филтрите треба да се врши непрекинато, тие треба да се исклучат само за периодот за чистење.
 6. За да заштедите, можете да го прилагодите протокот на вода во системот, користејќи вентили или регулатори за брзина - ова ќе помогне да не се работи во мирување или прелевање на системот. Не користете тенки црева - тие ќе предизвикаат загуба во перформансите на пумпата.
 7. Маскирање на системи за филтрирање може да се врши со помош на камења од различни раси, кои се разликуваат во убава боја или оригинална форма.

 

Можеби сте заинтересирани за: