Круг најавува што е, употребата на заоблени логови во градежништвото. Тркалезни дневници се плус и минус.

  • admin
  • 18 февруари 2016 година
Круг најавува што е, употребата на заоблени логови во градежништвото. Тркалезни дневници се плус и минус.

Тркалезна логови се доста популарни модерни градежни материјали. Едноставно кажано, ова е "подобрена верзија" на еден конвенционален круг дневник кој не треба дополнителна обработка. Според перформансите карактеристики круг логови не се инфериорни во однос на обичните круг дневник.
  Постарите "аналози" - планирани, извлечени, најавени логови целосно ги задоволуваат барањата на своето време. Изгледот на пазарот на градежни материјали на убава, лесна за употреба заоблен лог е природен резултат на развојот на градежни технологии. Процесот на производство, предностите и недостатоците, технологијата за градење на дневна куќа од тркалезни трупци - сето ова ќе го разгледаме во оваа публикација.

Производство на трупци

image_10

Главните фази на производство:

• Чистење на логовите од кората и листот.
  • Поставете го до саканиот дијаметар.
  • Мелење (неколку фази).

Целиот циклус на производство вклучува уште неколку фази:

• Намалување на дневниците.
  • Компензација и уред за месечината.
  • Чаши за сечење.
  • Преработка на материјалот со антисептик.

Месечината или надолжниот жлеб е неопходен за блиско вклопување на трупците едни на други.

paz_moon_text_new

Компензациски жлеб во дневникот е направен за да се намали тензијата, односно да се избегнат длабоки деформации во материјалот под природна деформација.

kompensatsionnyiy-paz ----- razgruzochnyiy-shov-brevna

Намалување на дневникот го сече материјалот на парчиња од потребната должина.
  Чаши - специјални депресии во дневник, кој најпрецизно го повторува обликот на дневник на соседен венец.

tech_1

Обработката на завршени трупци со антисептици е задолжителна постапка. Како резултат на импрегнации на база на вода, дневникот не само што ги задржува сите негови карактеристики, туку исто така станува отпорен на влијанието на атмосферските влијанија и ефектите на разни штетници, гниење и мувла. По извршувањето на сите погоре опишани работи, дневникот се смета за погоден за употреба при изградба на дрвени куќи.

Предности на круг логови

1701452

Третман на високо-прецизна опрема, логовите имаат идеална геометриска форма, нивните мазни, без заби и нерамни површини, површината изгледа многу привлечно. Механички третман ја нагласува и нагласува бојата и текстурата на стеблото на дрвото. Затоа, заоблениот дневник може истовремено да се смета за градежен материјал и завршен материјал.

Предностите на калибрирани логови не се ограничени на прекрасен изглед. Од елементите обработени на машински алати, брзо и лесно се развива сигурна и издржлива конструкција. Да се ​​изгради рамка од круг логови е лоша, треба да се обидете многу напорно, или да бидете човек многу далеку од изградбата.
  Бидејќи површината на дневникот е совршено рамна, елементите на дневникот се прицврстени заедно многу цврсто. Сите жлебови, чаши и брави се направени на машини со висока точност, користејќи ласерско означување, кое обезбедува практично запечатена врска. Како резултат на тоа, празнините помеѓу венците се минимални, практично незабележливи, што обезбедува одлични термички изолациони карактеристики на рамката од дневниците. Во едноставни термини, оваа рамка не е потребна дополнителна изолација.
  Бидејќи дневникот се обработува многу квалитативно и има ист дијаметар на двете страни, речиси не се деформира со текот на времето.
  Во процесот на составување на дневникот, не е неопходно да се менува висината и горниот дел од дневниците - дијаметарот на дневникот е ист. Ова понекогаш го забрзува процесот на градење на зграда.
  Атрактивниот изглед на дневникот не дозволува да користите дополнителни материјали за завршна обработка, а тоа е многу значајно намалување на трошоците.

Недостатоци на круг логови

elektromontag_skritoy_elektroprovodki_v_derevyannom_dome_24

Има многу малку од нив, и во мејнстримот, скоро сите недостатоци се измислени и преувеличени. На пример, ако постојаното следење и грижа за веќе подготвена зграда се смета за недостаток, тогаш, се разбира, дневниците на заоблени логови имаат таков недостаток. Но, од друга страна, во грижата за какви било градежни потреби: тула, камен и бетон, рамка-штит итн.

За да се продолжи животот на кабината, се развија повеќе специјални импрегнации, со кои куќата се третира на секои 2-3 години.

За недостатоците на зградите од заоблени логови, тие често се нарекуваат нивно намалување. Ова е делумно точно, бидејќи на сите куќи од дрво им е потребно време, при што се случува намалување. Но, година и половина не е толку долго време. И резултатот е достоен за тоа.

Висока запаливост на дрво. Особено често се зема предвид овој недостаток, ако се изведува изградба на бања од заоблен лог. Веднаш, многу страшни приказни доаѓаат на виделина за луѓето кои изгореле во дрвени бањи поради пожарот на дрвените ѕидови.

Всушност, овој проблем е решен, и долго време, со помош на средства за задржување на оган - специјални импрегнации, кои во време ја намалуваат горливоста на дрвото. Ако не се изгради оган право во средината на куќата, и не се обидуваат да го запалат посебно, тогаш веројатноста за пожар е иста како и во обичните куќа за тули. Покрај тоа, правилата за заштита од пожар во изградбата на извори на топлина во дрвени објекти сè уште не се откажани, а нивната усогласеност ќе ја минимизира веројатноста за појава на пожар.
  На крајот, речиси сè изгорува, а некои материјали испуштаат токсични материи во процесот на согорување. Дрвото во овој поглед е посигурно.

Изградба на трупци со свои раце

dsc03223

Дрвена рамка е конструкција на трупци кои се хоризонтално поврзани едни со други. Куќи од трупци се градат главно во зима, така што до пролетта "кутијата" веќе била подготвена. Дрвена куќа е најдобро "седи" во топла сезона. По целосно смалување на објектот, се започнати надворешни и внатрешни завршни работи.

главните карактеристики на една зграда од круг логови

Секој поставени ред на трупци се нарекува венец.

14.1

Првиот, долниот ред се нарекува преклопен круна, и покрај тоа се поставени следните редови на трупци.

derevyannye-steny-02

За поставување на првиот ред потребно е да се користи дрво отпорно на влага и влага. Многу добро во овој поглед се докажа себе си ариш.

Едноставна правоаголна рамка со четири ѕида често се нарекува "четириѕид". Ако додадете партиција, рамката се нарекува "пет-ѕидови". Во конструкција со четири ѕида, рамката е превиткана само во аглите. Во дизајнот со поделба има внатрешни завои со Т-облик на преградата со надворешни ѕидови.

Основата на куќата од тркалезни трупци се собира хоризонтално, користејќи дрво од иглолистни или дрвени предмети. Искусни градители претпочитаат свежо сецкани дрва, која беше собрана во зима. Овој материјал содржи минимален процент на влага, дрвото е лесно да се обработи, малку се деформира и практично не изгние.
  Ако изборот е направен во корист на зимзелени видови, подобро е да се користи бор, наместо смрека. Материјалот од смрека, се разбира, е поевтин, но бор е потраен и содржи помалку смола.

Најтешкиот момент кога монтажата на рамката е облекување на надворешни агли. Постојат многу начини на облекување, но во пракса се користат само две "во сад" и "во шепа". Кога се облекуваат "во сад", краевите на трупците излегуваат од аглите на зградата, со "шепа" мешање, краевите на трупците се третираат соодветно и се поврзани без испакнатини.

sposoby-sborki-uglov

алатки за градежни работи:

• Остра секира.
  • Авион.
  • Градење моливи.
  • Плоштад, рулет, ниво.
  • Електрична сложувалка, моторна пила, дрвена ножовка.

Кога купувате заоблен лог, потребно е внимателно да го проверите. Тоа е неопходно, земајќи го предвид температурниот режим на регионот во кој ќе се гради куќата. Ако температурата падне до -30С во зима, можете да користите логови со дебелина од 22 до 25 см. За места со потешка клима, користете материјал не помал од 26 см.

При изборот на логови, потребно е да се осигура дека тие немаат области со гниење, механички оштетувања итн. Не користете логови со видливи деформации, длабоки пукнатини. Ако должината на дневникот не е доволна, неколку логови се спојат со вертикални гребени.

означување и составување на дневникот во садот

???? ??????????? ???? ?? ????? ? ??????

На дневници со помош на специјална алатка за обележување на дневници - "карактеристики".

rubka-v-chashu-600x360

На еден најава е наведен жлебот, од друга страна постои сртот. Длабочината на жлебот не треба да биде повеќе од една третина од дебелината на дневникот. Првата, прекриена круна и последната, горната е пожелно собрана од целата логови. Ако ова не е можно, неколку логови се спојуваат заедно со "заб" со дијагонален или десен агол.

Партиции во внатрешноста на дрвена куќа се поврзани со надворешните ѕидови со специјален вертикален гребен со зголемени краеви, што се нарекува "скинка".

???? ??????????? ???? ?? ????? ? ??????

Во местата на прицврстување на надворешниот ѕид, се сечат специјални жлебови, каде што се вметнува лост на грбот за поделбата. Ако една страна од гребенот има прав агол, таа се нарекува "полу-клин". Често се користи за поврзување на "крстот".

На веќе подготвените и "добро воспоставените" темели лежеше претходно натопена битуменска плоча. Дебелината на плочата треба да биде најмалку 5 см, ширина - 15 см. Потоа, на наредената табла, висечка круна е закачена од долната страна. Тогаш сите други круни се вклопуваат, доколку е потребно, се вклопуваат. Во процесот на поставување на круните, преку секој неколку редови, нивото се проверува за вертикалност и хоризонталност.

обележување и составување на дневникот во шепата

Самата технологија е генерално слична на погоре, разликата е само во присуство на скок, што е потребно за да се намали аголот на разнесени. Спајката е околу една третина од должината и ширината на шепот.

ship-pri-soedinenii-v-lapu

Оваа врска е најпогодна за калибрирани логови кои имаат ист дијаметар. Кога го обележувате задниот крај на дневник, тој е поделен на осум еднакви делови. Резултирачките точки се поврзани со паралелни права линии, секој раб обележан со буква. После тоа, вишокот дрво се отстранува со секира.

Кога се поставуваат круните, неопходно е да не се заборави отворањето на прозорецот и вратата, водејќи се од цртежот. При поставување на преклопувачката круна, отворањето се пополнува со помош на мешавина. На краевите направете вертикален чешел. За време на инсталацијата на вратите и прозорските кутии, оставете празен простор на врвот, околу 5 см. Ова е потребно за намалување.
  Важна точка: во отворите од горниот и долниот логови треба да бидат без чешли.

proem2

Откако "кутијата" на куќата е целосно подготвена, направете коноп на ѕидовите.

kon

Претходно, за ова се користеа лен, сено, коноп или фет. Денес, се користат специјални материјали, кои се поставени помеѓу трупците во процесот на градење на ѕидовите. Така, можно е да се постигне максимална термичка изолација на зглобовите помеѓу дневниците.

1006а-103

Готовите куќи за лепење не допираат најмалку половина година - се додека не се снема целосно. За ова време зградата може да "седне" за околу 10-12 см. Сите гуласти и шила не треба да се одмораат на дното од гнездото, слободниот простор треба да биде околу 1,5-2 см. Ова е исто така неопходно за правилно собирање на ѕидовите.

Користејќи модерна технологија, можете да го намалите времето на собирање на објектот. За таа цел, монтирана е преклопена круна, преку која се пренесуваат пиновите од околу еден метар должина и пресек од 12 мм. Шнуровите се спуштаат на земја. Машината со орев се става на дното на шипката. Фиба не треба да биде во контакт со фондацијата. Потоа монтирајте ги преостанатите круни. Спајк малку pripodymayut над круната, пресврт на неа орев до половина. Во втората половина, пресврт на следниот пин. Откако ќе се заврши инсталацијата на ѕидовите, сите столбови се цврсто затегнати на врвот на круната.

1402_03

Ако ја проверите и измерите висината на рамката пред затегнатите навртки, а потоа, можете да бидете сигурни дека рамката значително "седна". Куќата на тој начин собрана е многу издржлива и способна да издржи дури и силен земјотрес. Овој метод на собирање се користи во сеизмички активни зони.

Неколку важни нијанси за составување дневник од заоблен лог

Тоа е поради непознавање на главната сложеноста на процесот, многу нови градители често признаваат грешки што може да предизвика многу проблеми, па дури и до степен до кој рамка ќе биде непогодна за живеење.

Значи, важно е да се знае:

Максималната дозволена содржина на влага во дневникот не смее да надмине 20%. Ако купите круг лог кој содржи голем процент на влага, дневникот може да биде сериозно деформиран, длабоки пукнатини, интервентикуларни процепи и празнини во зглобовите ќе се појават во дневниците. Зголемената влага на материјалот ќе доведе до појава на мувла и габи.
  Проверете ја содржината на влагата во материјалот многу едноставно со помош на мерач за влага. Тоа не е толку скапо, исто така, може да биде привремено изнајмена или едноставно позајмена.

552893

Важна точка на градежни работи - преработка на дрво конзерванси, оган retardants и bioseptikami - кога мувла веќе се појави, тоа е крајно тешко да се справи со тоа, габа може за кратко време да ги уништи дрво, буквално се претвора во прав.

__110

Пред почетокот на изградбата, ќе биде излишно да се проверат сите логови за правичност. Можното доделување не треба да биде повеќе од 3 mm, инаку таков материјал не може да се користи, бидејќи ќе биде многу тешко густо да ги поврзе круните. Преклопената круна мора да биде многу цврсто и цврсто прицврстена со основата, во која челични иглички се собрани за оваа намена. Круната е затегната заедно со нагли. Ако не се во согласност со сите потребни услови ќе се формираат помеѓу круни на слот и рамка може постепено да стане лабава.

Неопходно е да бидете сигурни дека круните цврсто се вклопуваат едни на други по должината на целиот авион. Ако признаеш таков дефект, за да го исправиш, ќе мора да ја расклопиш рамката. Куќата направена од тркалезни трупци изгледа убава сама по себе, и не бара дополнителна завршна обработка. Надворешната страна на трупците може да биде покриена со слој од лак, кој не само што ќе игра улога на дополнителна заштита на дрвото, туку и профитабилно ќе ја нагласи својата текстура.

Можеби сте заинтересирани за: