Острените синџири, машина за острење синџири, како да се остри синџир, корисни совети

  • admin
  • 9 декември 2015 година
Острените синџири, машина за острење синџири, како да се остри синџир, корисни совети

Редовната употреба на ланецот вклучува купување на специјална машина за мелење. Забележано е дека острењето на ланецот на пила со користење на машината и подготовка на пилата за работа го скратуваат времето и силата на работникот. Но, за да го изостриме синџирот на сечење, препорачуваат правилата. Што го советува домот мајстор за тоа?

Господар советува - да добиете совет преку интернет

Дури и ако сте далеку од цивилизација, современите телекомуникациски системи можат да обезбедат прифатлива врска. Новите современи паметни телефони имаат долготраен век на батеријата, компактен и user-friendly.

На пример, смартфоните на ЛЕНОВО ќе бидат спасени во секое време. Ве советуваме да ги искористите http://www.myo.ua/telecommunication/smart/.

Пила моќ алатки - ABC за мајстор

А специјално изработена алатка за потребите на градинарите е пила со ланец. Солидниот капацитет на единицата и високата брзина на синџирот ви овозможуваат да го исчистите дворот или фармата од вегетацијата.

74e8d89e30b48eaec16df5b021cb1228

Дизи перформанси моторна пила и високо користење на ресурсите видов градинарски алат оправда високата цена во краток временски период на време. Но, како и со било која алатка за сечење во процесот на работа, забите на синџирот се мелени подалеку од механички оптоварувања.

зеби

Изведување на острење алатка синџирот може лично испитување на ланец уред и спецификации синџир острат.

Заб за заб - агли на напаѓање врски за сечење

Модели на синџирот пили претставуваат класична механизам, операцијата на кои се врши со помош мотор со еден цилиндар со внатрешно согорување. Главните делови на единицата се:

• синџир на профили

• Пиле слушалки (гуми)

• систем против вибрации

• Континуиран систем за подмачкување

• Сопирање кога вилата се повлече и се повлече.

mms180l0011

Синџири дизајнирани за бензин или електрични пили, производителите се направени од специјален набавен материјал.

135-600x368_0

Во зависност од моделот на моторна пила, ланецот на занитвам на потребниот број на заби. Постојат три вида на синџир врски: водечки (тело), ​​сечење и поврзување.

Бензопила-вибрат-бензопилу-10

Постојат низок профил синџир - чекор 0,325 инчи и висок профил во чекори на зголемување од 3/8 или 0,404 инчи. Разликата во димензиите на врските за сечење и забите, како и ограничувачите на ограничување на длабочината, го одредуваат профилот на алатката. Според карактеристиките на моторните пили, може да се разликуваат два типа синџири: надолжен и попречен. Најдобар модел на моторна пила се смета за агрегат со надолжен мотор аранжман и избалансиран центар на гравитација.

0_1dfef_f0950a42_L

Оверклокување до сто или тест моторни пили

Главната компонента на успехот на бензин моторна пила е моќен забрзување со брзото постигнување на брзина по почетно и крајно молња станица единица во дел од секундата. Секако, таквото "забрзување до сто" треба да обезбеди мотор и добро изостри синџир.

79f73daac9b6203128027a0e01d73420_enl

Параметри на ланец заби

По поблиску испитување на врската со синџирот на сечење, следниве елементи се јасно дефинирани:

  • скапула
  • база на врски
  • длабок затворач.

zub-benzopili

На сечилото на забот има вертикален крај и седиштето на горниот дел. За да се постигнат оптимални својства на сечење, сечилото на забниот заб мора да има одредени агли на напад.

zatochka1

заб ножот формира агол од крајот на сечилото, и на задниот дел на забот - врвот агол на ножот, рамка вршење на материјалот. Врските на пилата со рачно мелење формираат агол од 60 до 85 степени.

zatblizko

Најважниот агол на напад е горниот нож и неговиот агол е 50-60 степени.

Остратување на сечење на работ на забите може да се направи рачно со помош на датотека. Сепак, ова бара посебен прицврстувачки уред, многу време и механички напори на мелница.

zatochka-benzopily9

Затоа, за време на работата на единицата за сечење, изгледот на мелење машина за синџири е оправдан.

Машини за електрично мелење за синџири на пила

Главната цел на машината за синџири е правилно мелење, што овозможува создавање услови за висока продуктивност на единицата за сечење.

мелење машина дизајн

Структурно електричната машина за мелење се состои од следниве елементи:

• основи и се залага за поставување на ланецот

• мелење главата глава за мелење

• електричен погон со уред за напојување

• Протести со товарот.

38p-19_STANOK_ZATOCHNOY_bez_bloka_pitaniya ___ SZ-150-01_

технички спецификации

Главните технички карактеристики на електрична машина се моќ напон и фреквенција, бројот на вртежи на дискот за сечење (до 3000 врт / мин) и неговиот дијаметар (147h22,3h3,2 мм).

Работата на машината за синџири за острење ќе бара достапност на дополнителни алатки и опрема што ќе обезбедат максимални безбедносни перформанси:

• автоматско прицврстување на ланецот

• регулатор за тензии на ланецот

• Внатрешно безбеден екран

• влажни функции за мелење

• системи за ладење.

Слика 4 најчесто

Сите дополнителни информации за проблемот: "Како да го изостриме синџирот" го дава производителот во упатствата за работа.

Кои се машините за брусење за синџири на моторна пила тука се презентирани.

Независна работа на машината

Механизмот за прилагодување на работниот дел од машините за брусење ви овозможува да ги поставите потребните параметри во однос на димензиите на "контролниот" заб. Уредувањето на забите на ланецот се врши со поставување на димензијата на должината на горниот раб по должината на најмалиот заб.

Слика 23

За овие цели, моделот на машини опремени со уреди дозволува да се изложуваат клип агол на ротација на синџирот на вертикални и хоризонтални рамнини.

teaser-ff1-feilenfuehrung-zoom_rdax_85

Се препорачува да се изостри секој заб посебно.

Острењето се изведува рачно со хранење на тркалото за мелење на инсталираниот синџир и прицврстени во држачите за стегање.

158529664_w640_h640_pilotochka

Остратувањето на еден заб е направено со 2 или 3 движења на ротирачкото тркало за мелење на едната страна на сетот. Слично на тоа, забот е заострен со втора вежба од другата страна на ножот на сечилото.

Како да се направи остратување на моторната пила со рака, е прикажано на видеото.

Можеби сте заинтересирани за: