Мерење на електрична енергија во куќата, како да го смените мерачот во приватна куќа, корисни совети

 • admin
 • 06-Nov-2016
Мерење на електрична енергија во куќата, како да го смените мерачот во приватна куќа, корисни совети

Живеењето во приватна куќа е многу погодно, па дури и статистички. Се разбира, удобноста зависи од поврзаните комуникации. Но, исто така, неопходно е да се инсталираат и мерни уреди. На пример, метар за електрична енергија. Кои видови на овие уреди постојат и како правилно да ги инсталирате во куќата ќе бидат опишани во овој напис.

Видови на електрични броила

Мерачот го пресметува бројот на потрошени киловати. Но, овие уреди можат да се разликуваат во начинот на кој се поврзани:

 • еднофазен;
 • трифазен.

Тие исто така можат да ја земат предвид енергијата потрошена по неколку тарифи (две стапки). Според принципот на работа, тие можат да бидат електронски. Повеќе детали за секој од овие типови на уреди ќе бидат опишани подетално.

еднофазен мерач на електрична енергија

Овој метар е дизајниран за инсталација во приватни куќи или канцелариски простории со двожична мрежа. Енергетското сметководство се одвива според една поставена тарифа. Тие се дизајнирани да работат во мрежи со напон од 220 - 330 V. Еднофазен уред е многу едноставен во уредот и лесен за употреба. Од него е многу лесно да се читаат и да се пресмета плаќањето според сегашната тарифа. Обично, овој уред е обележан со ознаката "CO".

соја-55 ____ v4

трифазен мерач на електрична енергија

Трифазниот уред е дизајниран за да ја пресмета потрошувачката на енергија, но веќе се користи во три-жични мрежи со напон од 380 V. Овој уред е комплициран во уредот и попрецизно врши мерења. Се разбира, таков метар е инсталиран главно во индустриски објекти. Потребни се три фази за напојување на уредот. Таков контра е означен со ознаката "ST".

scetcikielektroenergiice6803vr32_2485

двотарифен метар

Потрошувачката на струја од страна на населението во текот на денот е разновидна. Постои време на врв, што се случува наутро (7-10 часа) и вечер (18-23). Ова е време кога луѓето стануваат наутро, се појавуваат и ќе работат. Или, напротив, се враќаат дома на крајот на денот и почнуваат активно да користат апарати за домаќинство. Два тарифни метри ја земаат предвид енергијата, ја делат на ден и ноќ. Секој знае дека ноќната тарифа за електрична енергија е помала од дневната. Користејќи инструменти ноќе, можете да заштедите пари за плаќање сметки. За да го направите ова, треба малку да ја реструктурирате вашата дневна рутина.

czetz (9)

електронски мерач на енергија

Електронскиот бројач работи на принципот на конвертирање на аналогниот сигнал во пулс, сметајќи дека уредот дава количина на потрошена електрична енергија. Овие уреди имаат неколку предности:

 • отсуство на ротирачки елементи;
 • голем опсег на влезните напони;
 • способност за гледање на потрошувачката на енергија за одреден временски период;
 • лесна организација на многу тарифни системи.

Овие уреди се многу точни и работат врз основа на чипови и процесори. Во модерните домови, тие се обидуваат да инсталираат само такви уреди.

ris5

Трифазен метар, кога може да се стави

Што контра да се стави во вашата куќа? Ова прашање се соочува секој сопственик на куќи. Пред сè, треба да одредите колку фази се состои од вашата мрежа. Ако четири жици (фази и нула) се соодветни за воведниот автомат на вашиот дом, лесно можете да го поврзете трифазен метар. Се разбира, може да се поврзе со еднофазна мрежа, прифаќањето и запечатувањето на таков уред ќе зависи од инспекторот. Тие можат да прифатат, или можат да одбијат. И тоа не влијае на точноста на сведочењето. При купувањето на уредот, задолжително обрнете внимание на датумот на издавање. Мерачот треба да се произведува не повеќе од пред една година, инаку ќе биде побарано да извршите проверка на инструментот. Трифазниот метар овозможува да се вклучат во мрежата на моќни котли, електрични печки и уреди за греење. И нема да има ефект на "искривување на фаза", поради компетентната распределба на оптоварувањето. Се разбира, при инсталирање на таков метар, се јавуваат голем број потешкотии. Потребно е да се добие дозвола од компанијата за напојување да го инсталира уредот, а исто така да ги почитува сите услови за инсталирање на мерачот. Но, тоа е достоен за тоа.

Локацијата на мерачот на електрична енергија (легално)

Пред да го инсталирате мерачот, задолжително посетете ја вашата компанија за продажба на енергија и склучете договор со нив за давање на услуги. Треба да се напишат сите правила и услови за инсталирање на шалтер во куќата.

Според правилата за поставување на електрични уреди, мерачот мора да биде:

 • Мерачот мора да се наоѓа на лесно достапно суво место со температура во зима не помала од нула степени. Исто така е можно да го инсталирате мерачот во просторија без греење со обезбедената изолација на уредот.
 • Мерачот може да се монтира во специјални кабинети, плочки, на ѕидот. Дизајнот мора да биде крут. Можете исто така да го инсталирате уредот на дрвени и метални панели.

Овие правила мора да се следат безусловно. Тоа зависи не само од прифаќањето на уредот од страна на инспекторот, туку и од безбедноста на вас и вашите најблиски.

каде што е дозволено да се инсталира електричен метар во приватна куќа

Да разгледаме подетално каде што е дозволено да се инсталира електричен метар во приватна куќа.

Најсоодветни места се:

 • влезната сала;
 • веранда;
 • топол облекување.

Во овие простории уредот ќе биде сигурно заштитен од атмосферските врнежи и температурните флуктуации. Исто така, пристапот до него нема да биде тежок во случај на закажано тестирање и одржување. Мерачот е монтиран на растојание од подот од 80-170 см. Прво, колото е поврзано со машината на влезот, а потоа и со самиот уред. Потребно е да се обезбеди заземјување на капакот, на кој самиот метар е прикачен. Неодамна, многу сопственици на куќи се должни да го стават метар на улица, што доведува до наредба на одредена компанија за продажба на енергија. Во исто време, ова е во спротивност со правилата за инсталација на електрични инсталации, каде што се вели дека уредот мора да биде на суво место со температура во студената сезона не помалку од нула степени. Ако не сте успеале да ги убедите инспекторите, можете да инсталирате шалтер во местото каде што планирате да додадете веранда или пријатен трема. Всушност, остар температурните промени и атмосферските врнежи може негативно да влијаат на точноста на инструментот.

Олимпс дигитална камера

Поврзување на мерачот на електрична енергија

Пред да го поврзете уредот, треба да подготвите се што ви треба. Современите шалтери се модуларен систем кој се состои од одделни елементи. Тие се монтираат во посебна кутија на монтажната шина. Самата кутија се состои од надворешни (заштитен капак) и внатрешни (шини со нула автобус) делови. Прво на сите, потребно е да се закачи кутијата на ѕидот, најдобро е да се направи тоа на ниво на очите (приближно 160-170 см).

Инсталирањето на мерачот се изведува во неколку фази:

 1. инсталација на влезен автомат, кој е фиксиран на шината со помош на бравата на задната страна;
 2. самиот метар е монтиран;
 3. тогаш монтирани се еднобојни машини.

По инсталирањето на потребната опрема, мерачот може да се поврзе. За да го направите ова, одвртете го навртката за полнење, која се наоѓа во централниот дел на долниот капак. Ние го отстраниме и погледнете го дијаграмот за поврзување на задната страна. Под капакот има четири контакти.
Првиот  Таа е наменета за поврзување на фаза на хранење.
Вториот  за фазата на заминување.
Третиот  за соодветна нулта жица.
Четврто  за излезна нулта жица.
  Исто така, на прекинувачите се обезбедуваат контакти за поврзување на влезните и излезни жици. Првите се наоѓаат на врвот, а вториот - на дното. На еден пол машини, фазата од уредот се применува на горните терминали. Долните контакти се дизајнирани да ги водат жиците во различни насоки. Според овие податоци, метар е поврзан во куќата. Главната работа не заборавајте за почитување на безбедносни мерки на претпазливост. И, ако не сте сигурни за вашите способности, најдобро е да побарате помош од специјалисти.

Полнење на електричниот метар

Прво треба да разјасните дека има два вида бројачи за печат:

 1. производителот го инсталира за да го ограничи пристапот на неовластени лица кон уредот;
 2. е формирана од вработените во компанијата за продажба на енергија, која ќе му служи на потрошувачот.

Заптивање на мерачот е задолжителна постапка, за која може да се бара да платите. Тоа зависи од компанијата. Без запечатување на уредот, нема да бидете поврзани со мрежата. За да го запечати шалтерот, сопственикот на приватна куќа мора да го контактира снабдувачот на електрична енергија со апликацијата. Мора да ги специфицира неговите податоци, датумот на вградување на мерачот и барањето за пуштање во работа на мерачот. После тоа, компанијата ќе ја разгледа вашата апликација и ќе постави датум за запечатување на уредот. На назначениот ден, работникот на компанијата за продажба на енергија ќе пристигне и ќе ги изврши потребните манипулации. Од оваа точка, потрошувачот се смета за поврзан со мрежата. Се што треба да направите е да добиете сметка да платите за електрична енергија и да уживате во придобивките од цивилизацијата.

не-опломировка-схечиков2

Корисни совети

При изборот на метар, треба да обрнете внимание на мали предмети кои нема да влијаат на работата на мерачот како целина, но ќе заштедат пари и ќе ја олеснат инсталацијата.

 1. обрнете внимание на начинот на фиксирање на уредот (DIN шина, завртки), овие се наједноставните и најбрзите методи на инсталација;
 2. многу уреди се опремени со дополнителни функции и прикажуваат информации за напонот во мрежата, потрошувачката на енергија, тоа не е навистина потребно, но може да ја зголеми цената на уредот;
 3. не заборавајте да ја разгледате класата на точноста, покажува колку е неточен уредот работи, за приватни куќи и апартмани оваа бројка не надминува 2%;
 4. бидете сигурни да се обрне внимание на датумот на производство на уредот, ако контра е повеќе од 1 година (три-фаза) или повеќе од 2 години (една фаза) ќе треба да го достави на разгледување, во спротивно нема да биде поврзан на мрежата.
 5. инсистирајте да го инсталирате уредот во затворен простор, ако ви се одбие, обидете се да аплицирате со соодветна апликација до раководството на услужната компанија.

Овие совети ќе помогнат да се избегнат најчестите грешки кај луѓето што поставуваат електрични бројачи.

Оваа статија опишува различни типови на електрични броила. Утврдени се правилата за нивна инсталација и запечатување. Користејќи го советот на статијата, можете лесно да го изберете потребниот метар и да го поставите според правилата. Успешна работа.

Можеби сте заинтересирани за: