Избор на котли за пелети. Како да инсталирате котел за пелети?

 • admin
 • 27 ноември 2015 година
Избор на котли за пелети. Како да инсталирате котел за пелети?

Многумина би сакале летниот период да трае што е можно подолго, но тешко е да се расправаме со природата, невозможно е да се избегне студената сезона во нашите локации. Секој дом сопственик почнува да размислува за тоа како да се загрее вашата куќа, во исто време трошење на минимум пари. Современите случувања во оваа област не стојат мирно. Фирмите вклучени во развојот на оваа индустрија создаваат различни опрема за греење, што овозможува користење на непотребни природни материјали (јаглен, гас и др.) Како гориво, но други суровини кои се во согласност со еколошките стандарди. Еден од највпечатливите примери на таквата опрема може со право да се смета за пелети на пелети. Европските земји одамна користеа таква опрема.

Што е котел за топчиња?

kotly_na_pelletah000

Пелети котли, пред сè, се економски извори на греење. Тие можат да бидат наредени на различни начини: или како посебно функционална опрема или како опрема со интегрирана структура. Котел од овој вид може да ја загрее и една просторија и домување воопшто.

Со цел да се загреат соседните простории од единечен бојлер, се користат систем за проветрување или обични вентилациони отвори. Во такви случаи, не грижете се за можната разлика во температурите помеѓу собите, ќе биде многу мала и нема да има негативен ефект врз удобноста на луѓето во собите.

Системите за греење што работат на вода, гас или струја, денес се на врвот на нивните потенцијални можности за ефикасност. Покрај тоа, употребата на системи за греење од ваков вид, во оддалечени населби или колиби лоцирани далеку од гасните мрежи, не е секогаш достапна и често е многу проблематична.

Споредба на практични и економски ресурси, корисниците се повеќе се одлучат да користат котли за пелети.

Котли за греење на топчиња

Принципот на работа на таков котел се заснова на односот на следниве одделенија:

 • комора во која се случува согорување,
 • приемник во кој се поставени топчиња,
 • автоматски систем.

Гориво во цврста форма, односно пелети, прво внесете го приемникот, а потоа во комората за согорување. Откако пелетите од пелетите се во комората, се случува автоматско палење, што придонесува за понатамошно целосно согорување на горивниот материјал.

kotly_na_pelletah5

Препечатени од англиски јазик, Пелета се пелети направени од дрво и наменети за употреба во системи за греење од одреден тип. Од отпадното дрво (струготини) под висок притисок се формираат мали цилиндри, односно пелети. Производството на овој тип материјал се случува без додавање на штетни хемиски супстанции.

Излезот на топлина од 1 кг пелети е 5 kW / h, а произведената топлина е еколошка, односно е апсолутно безопасна за луѓето, животните и за животната средина. За споредба: истиот износ на kW / h се добива по согорување на 0,5 литри дизел гориво.

kotly_na_pelletah8

Во споредба со вообичаеното дрво, ефикасноста на пелетите е многу повисока. Пелетите зафаќаат многу помалку простор за складирање, бидејќи е погуста. Покрај сè друго, пелетите не можат случајно да се запалат. Исто така, треба да се додаде дека кога гори пелети, многу помалку CO2 се ослободува отколку кога се запали јагленот, а со тоа и ефектот на стаклена градина е намален.

Чистењето на котелот од пепел не се врши повеќе од еднаш неделно, оџакот мора да се чисти најмалку еднаш годишно. Излегува дека грижата за грејните единици е многу едноставна и не зазема многу време од сопствениците на куќата.

Автоматски пелети котел - причините за популарноста на топлинска единици од овој тип

Првата и најважната причина за популарноста е многу високата ефикасност на котелот, ако дрвото со отворен пламен овозможува ефикасност од 35%, тогаш масата на пелети што соодветствуваат на неа по маса ќе даде ефикасност од околу 85%. Ако печката на пелетата е опремена со дополнителна кола за вода наменета за снабдување на топла вода со бања и кујна, ефикасноста може да се зголеми на 93%.

kotly_na_pelletah4

За складирање на пелети се користи посебен бункер, пелетите од него до котелната печка се целосно автоматизирани. Програмата ја одредува потрошувачот цела недела. Во согласност со програмата, палењето се вклучува во определеното време. До доаѓањето на сопствениците, температурата на воздухот во куќата ќе достигне оптимални вредности. За даден температурен режим во собата, котлите со пелети независно ја зголемуваат или намалуваат активноста на согорување независно, а доколку е потребно, нивното работење може да се контролира со далечински управувач.

Средниот котел користи околу 5 кг гориво дневно, просечната големина на бурекот за топчиња овозможува континуирана употреба на котелот за 3 дена без додавање на гориво.

kotly_na_pelletah7

Доколку е потребно, во просторијата е инсталиран поголем пластичен резервоар или кутија направена од метални агли исечени со иверица. Доколку утовар и растоварање на пластичната кеса со пелети се изведува уредно, по желба, голема кеса исто така може да се користи како складиште, пакетот може да држи до 800 кг пелети. Вчитајте го надворешниот бункер од надворешната страна од просторијата, т.е. Нема потреба да носите пелети низ куќата.

Работата на котелот се следи со систем за автоматска контрола, бидејќи во истовремено гориво во котелот не може да се појави повеќе од неколку горива, целосно е исклучено прегревање на уредот. Целосното прекинување на палењето се случува 5-10 минути по притискањето на копчето за деактивирање.

Кога ќе работи котел за пелети, процесот на изгорување на кислород е целосно елиминиран - колите за снабдување со внатрешно согорување и грејните кола се поделени меѓу себе. Некои корисници одат за мали трикови и нацртаат воздух од подрумот - ова ви овозможува да го исушите и проветрите подрумот без да користите дополнителни енергетски ресурси.

Во прилог на погоре:

 • бојлерот со пелети е опремен со вентилатор без звук, што овозможува да се добие дури и циркулација на воздухот,
 • ослободувањето на производи за согорување за време на работата на котелот е сведено на минимум, дури и ако се споредат пелетите и најквалитетното дрво, првите листови по согорување два пати помалку од пепел и саѓи,
 • кога бојлерот работи, неговото куќиште не се загрева, целиот систем работи за загревање на воздухот, единицата не претставува опасност за околните луѓе и животни,
 • присуството на тајмер, термостат или интелигентен систем за контрола на системот овозможува да се обезбеди континуирано безбедно функционирање на котелот,
 • купувачот има избор на систем за снабдување со гориво на котелот (булдожер, пневматски и други системи),
 • на димензиите на котлара, не се наметнуваат посебни барања.

Предностите и недостатоците на котлите може да се најдат во детали од видеото:

Меѓу недостатоците кои ги разликуваат греењето на пелетите треба да се запомни:

 • цената на пелетите, која сеуште ја надминува цената на конвенционалното огревно дрво, иако зголемувањето на погодност за корисникот секогаш е поврзано со одредено зголемување на трошоците,
 • чување на пелети треба да се врши во сува просторија,
 • релативно висока за денес е цената на самиот котел,
 • протокот на средства за купување на пелети ќе биде на износ во грејната сезона, природен гас во износ од трошоците потрошени за загревање на истите простории, но водејќи сметка за постојан пораст на цените на енергијата може да се претпостави дека во блиска иднина интерес во топчиња котли ќе се зголеми.

Безбедноста на работењето, еколошкиот стил и долгиот работен век веќе доведеа топлински котли на прво место на пазарот на алтернативни системи за греење.

Кои се карактеристиките да се обрне внимание при изборот на котел за топчиња

За да го одберете оптималниот модел на котел, експертите препорачуваат да се земат предвид следново. Котлите се произведуваат со тип духовни горилници.

kotly_na_pelletah11

Повторувањата не бараат чести чистење, не се толку барани за квалитетот на пелетите, пламенот од нив се ослободува нагоре.

kotly_na_pelletah9

Стокерс може да работи само на чисто гориво со ниско-пепел, нивните горилници често се затнати и бараат систематско чистење, пламенот што доаѓа од нив хоризонтално. Како резултат на тоа, апаратите со ретро греачи се попрактични.

Ниво на автоматизација  Котлите со топчиња со пелети може да имаат различен степен на сложеност, особено оние опремени со функција за контрола преку СМС пораки, т.е. лицето има способност за далечинско управување на вклучувањето и исклучувањето на уредот, прилагодување на температурата итн.

kotly_na_pelletah10

Дополнителна предност е предупредувањето на сопственикот за појавата на критична или итна ситуација во работењето на уредот за греење.

Завртка,  кои се опремени со котли може да бидат флексибилни или крути.

kotly_na_pelletah1

Вториот е привлечен за ниска цена и едноставна конструкција, но има ограничувања во должина - 1,5-2 m, невозможно е да се смени неговата позиција во однос на горилникот, на крајот тоа доведува до ирационално користење на областа. Флексибилен систем за завртување овозможува да се инсталира бункер на растојание до 12 m, а линијата за снабдување со гориво може да има геометрија.

kotly_na_pelletah6

Комплексноста е предизвикана од системот на прицврстување на флексибилна структура. При изборот, неопходно е да се утврди што е поважно: обезбедување на сигурност на храната или можноста за создавање на подолга линија.

Разменувачи на топлина  за агрегати од пелети може да има вертикална, хоризонтална, рамна или тубуларна структура, тие можат да бидат опремени со турбулатори, имаат различен број на вртења и вртења. Според експертите, уредите со две или три удари опремени со турбулатор се најефикасни.

Важно е да се разгледа веродостојноста на дизајнот, побезбедно е да се купат модели кои биле на продажба веќе неколку години и добиле позитивни повратни информации од корисниците. Исто така е пожелно да бидете сигурни достапност на резервни делови  за овој тип на опрема - тешко е да се гарантира дека во наредните години нема да биде потребно замена на која било единица. Уредот мора да го сервисира квалификуван техничар.

Инсталација на котел за топчиња

Меѓу важните предности на агрегатите кои работат на пелети треба да им се припише можност за нивно поставување. Ова може да се направи дури и од оние кои немаат искуство во извршување на сложени монтажни работи. Освен тоа, инсталацијата на уред за греење од овој тип не бара добивање на посебни дозволи.

kotly_na_pelletah3

Правила за одржување и монтажа на котли за пелети, по завршување на кои не се потребни никакви измени или други дополнителни активности:

 • инсталацијата на котелот најдобро се прави во посебна просторија од живеалиштето (визба, проширување и слично),
 • кат, во просторијата каде што се планира инсталацијата на котелот, треба да се изработи од керамички плочки или бетон,
 • локацијата на котелот мора да се обмисли така што е можно без проблем да се исчисти, поправи или да се грижи за него,
 • предниот ѕид на котелот треба да биде на растојание не помалку од 1 метар од ѕидот спроти,
 • температурниот режим во просторијата со котелот не треба да биде помал од +10 степени, додека влажноста треба да биде во рамките на нормата,
 • во согласност со техничките карактеристики на котелот, потребно е опремување на аспираторот и системот за вентилација во просторија наменета за опрема за греење.

Фази на инсталација:

 1. Инсталирањето на единицата треба да започне со дизајнот на системот за греење, професионалниот пристап за решавање на ова прашање ќе обезбеди негово ефикасно функционирање.
 2. Подготовката на просториите ќе се состои во поставување на подиумот, инсталација на системи за вентилација и дишење.
 3. Доколку единицата не е опремена со бункер, тогаш ќе биде неопходно да се размисли и да се изврши склопување и монтажа на соодветна големина.
 4. По инсталацијата на котелот на подиумот, цевководните системи на топла вода и греење се поврзани со единицата.
 5. Потоа поврзете го оџакот и извршете пуштање во работа.

Можеби сте заинтересирани за: