Како да се направи печка со работа со свои раце: од лист материјал, од цилиндар за гас.

  • admin
  • 13 ноември 2015 година
Како да се направи печка со работа со свои раце: од лист материјал, од цилиндар за гас.

Кризата за гориво и енергија нè тера да бараме алтернативни извори на топлина. Достапното гориво за загревање на приватен дом може безбедно да се нарече искористено масло. Но, подмолната и непредвидлива природа на "експлозивната мешавина" лесно може да ги наруши плановите за економична грејна сезона. Пухх! и тука од шпоретот и приватната куќа не може да остане ништо. Кој е вистинскиот начин да се продолжи со изградбата и уредувањето на грејната единица?

Каде што е можно да се организира печка за работа: предупредува Василиј Алибабаевиќ

Темата на уредот и употребата на печката на отпадни масла не е нова. Во моментов, во врска со зголемувањето на цената на енергетските превозници, ова е активно дискутирана тема, на која многумина покажуваат зголемен интерес. Сепак, отпуштањето се смета за опасен отпад, и нема да биде можно да се стекне со канистерни норми.

foto_kotel_55kvt

Печката на работа (само-изгори) е уред со отворен пламен. Освен тоа, загреаните делови од зоната на согорување за време на операцијата се загреваат со црвена топлина, што претставува потенцијално опасни печки. Ние веднаш ќе направиме резервација дека е неприфатливо да се организираат домашни печки од овој тип како уред за греење во станбени простории.

Слика 2 алиб 2

Затоа, уредот на печката бара инсталација на ненапатна продолжеток или создавање услови за гаснење пожар за работа. Што го привлекува примитивниот дизајн на таквите печки?

бензин

Корисни совети

Хемискиот состав на отпадното масло, според спецификациите на ГОСТ 12337-84 моторни масла за дизел мотори, е јаглеводороди со содржина од 94,2%. Потсетиме дека јаглеводородните масла под влијание на кислородот и појавата на влага имаат тенденција да оксидираат. А тоа значи дека отпадното масло е експлозивна мешавина. Практично е невозможно да се следи однесувањето на смесата во домашните печки.

Сликата 1 гаража идила

Извршување - претворете го отпадот во приход

печка операција

Ефикасноста на печката се заснова на употребата на топлинските квалитети на отпадни масла, или поточно гасовите што се изгорени за време на работата. Како резултат на согорувањето на маслото, се загрева телото на печката направено од дебел метален лим.

3_1_1

При дизајнот на печката, цевките што го опкружуваат играат улога на воздушни канали. Загреаниот воздух по цевките зазема дел од топлината од работната единица и се навалува нагоре, загревајќи ја просторијата.

Уредот за печки може да ги има следните опции:

• конвекција

• со воздушен разменувач на топлина

• котел за вода со котел

7cca2a7e1d0b

Се разбира, со цел да се произведе единица со сопствени раце, потребен е работен цртеж на печката за потрошеното гориво.

карактеристики на дизајнот на печката

Структурно домашно изработени горилни печки може да бидат од следниве видови:

• единици од цилиндар за гас или челичен лим (круг или квадрат)

• супер-полнење единици

• со храна за наводнување со капе.

домашен-отпад-масло-режач-00

Најпристапни за рачно изработена изведба е печка направена од цилиндар и заварени челични лимови.

За единиците со надполнетост, неопходно е да се инсталира вентилатор кој врши присилно снабдување со воздух.

kotel15-25kvt_0

Единицата со напојување со гориво за капење е комплицирана за рачно изработена продукција. Се препорачува да се користат индустриски модели кои се безбедни за работа, високо ефикасни и евтини.

2657381

Печки за индустриско производство

Индустриските печки се цврст агрегат, врз основа на принципот на работа на која пиролиза лежи. Сепак, за разлика од дрвото кое се користи тука, се користи моторно масло.

Дизајнот на грејачот на отпадното масло се состои од главни работни елементи:

• комори за согорување и капак на канал

• Куќиште на грејачот со резервоар за гориво

• Единица за снабдување со гориво

• Контролорот на горивните ќелии

• чаши пиролиза

• капакот на грејачот.

image005

Принципот на котелот е како што следува: гориво (работа надвор) влегува во загреана пиролиза сад, кој се наоѓа на дното на комората за согорување. Кога критичната температура ќе достигне комората за согорување, започнува гасната еволуција и неговото согорување. Како резултат на топлина брза и се загрева соба. Дизајнот на индустриските печки е обмислен до најмалите детали и не предизвикува опасни експлозии.

Слика 2 производи

Но, цената на индустриска цевна печка е висока и затоа стекнувањето на единицата е тешко. Затоа, можно е да се произведе и инсталира печката со рака.

отпад-масло-грејач-02.jpg.pagespeed.ce.Bef7dBf1ra

Рерна на отпадното масло

модел на лист материјал

Моделот на печката од челични плочи може да се направи во квадрат или круг. Со заварување се прават две комори за согорување, кои потоа се поврзани заедно со цевка со дупки. Оџакот е поставен во горната комора за согорување, а стабилните нозе или платформа се заваруваат до долниот дел на комората.

пех-отработа

Горниот дел на комората може да се користи за греење на храна или за сушење.

Маслото за отпадоци на гориво се истура во долниот сад. За да се запали печката во контејнер со работен бензин се додава и се запали. По вриење на маслото, амортизерот е покриен.

clip_image004

Едноставна и достапна буџетска печка е потенцијално опасна, поради протокот на отворен оган преку цевка со дупки.

модел од цилиндар за гас

Посигурен модел, во споредба со шпорет притисок, е печка направена од цилиндар за гас во вид на пиролиза котел.

Оваа печка има солиден огноотпорен дизајн, засилен со дебели ѕидови на цилиндерот и долг период на согорување на горивото.

maslopech

Се препорачува да се прилагоди доводот на воздух во комората за согорување и да се демонтира комората за снабдување со гориво. Неопходен услов за поставување на печка од цилиндар за гас е вертикален оџак со висина до 4 метри, што обезбедува сигурна влеча.

Низа на работи за уредот на печката при работа од цилиндар:

Ние ги исечеме горните и долните делови од цилиндерот. Од овие половини правиме префабрикувана комора за согорување, во горниот дел од кој е распореден воздушниот канал.

145-400x280

Функцијата на воздушниот канал е да го регулира протокот на воздух и трасата на горивото.

dscn0158

Во средиштето на комората за согорување се поставува цевка со дупки. Во средината на цилиндерот, комората за согорување се поставува и се заварува до вентилаторот. По инсталирањето на печката, се поставува оџак.

Принципите на уредот на печката за саморазвој се прикажани во видеото.

Можеби сте заинтересирани за: