Дополнителни елементи за фасада, фасадата на метал обвивка, како да се избере, совети

  • admin
  • 3 септември 2015 година
Дополнителни елементи за фасада, фасадата на метал обвивка, како да се избере, совети

Забележано е дека благодатните форми на дополнителни елементи даваат фасада на метална обвивка комплетен поглед. Правилно избраните и инсталираните елементи се моќна техника за изведување на свртени работи со современи материјали. Главната работа е да го одберете вистинскиот, да научите како да ја пресметате должината и да ги монтирате монтирањата.

Шминка за фасадата

Да се ​​даде на фасадата нов изглед и "zaderkorit" podnadoevshy и излитена изглед на стариот помага метални обвивка. Обврзан елемент на декорацијата на фасадата може да се нарече и дополнителни елементи за метална обвивка.

Metallosayding-pod-derevo

Главната цел на дополнителните елементи е прикривање на дефекти во фасадниот и спојните зглобови без дополнителни скапи поправки или надградби. Кои елементи точно ја креираат фасадата на метален обвивка уреден изглед?

Слика 13

Да почнеме со фактот дека фасадата, обработена со метална обвивка, е составена од стандардизирани елементи, чии големини и површина се пресметани во фазата на дизајнирање. Овој број, исто така, вклучува метални дополнителни елементи наменети за завршна обработка на вратите и прозорските отвори со мали модификации на местото на инсталација.

siding_brevno_montage

Но индивидуалната изградба на приватни куќи и конфигурацијата на секоја куќа бараат да ги решаваат декоративните задачи на свој начин. Како да ги одберам елементите?

Корисни совети

При изборот на дополнителни елементи, неопходно е да се фокусира на бојата на главните елементи на фасадата, наредени со метални обвивки. Во овој случај, декоративната компонента на надворешната фасада ќе биде комплетна.

metallosajjding-pod-brevno

Кои се дополнителните елементи за фасадата

За фасадата на објектот, со кои се соочува винил или метал обвивка, постојат следниве дополнителни елементи:

• почетната и последната лента е едноставна и комплексна (во форма на буквата У)

• внатрешни и надворешни комплексни аголни ленти

• внатрешни и надворешни аголни ленти од едноставни

• H-bar и P-lath

• Елементи на соседство

• Приклучни ремени.

Сите овие елементи на фасадата имаат карактеристична конфигурација.

metallosajding-blok-xaus-gl_3

материјал и димензии

Елементите се изработени од галванизиран челик со последователно обложување на полимер. Сите дополнителни елементи, како и лентите, се направени од челик со дебелина од 0,5 до 1,0 мм. Ова значи дека длето, како и основните елементи на металната обвивка, се издржливи, силни и отпорни на било кои негативни атмосферски влијанија.

Слика 15

Димензиите на дополнителните елементи одговараат на димензиите на главните елементи, чија должина достигнува 2,5 - 4,0 м.

Современа опрема за свиткување на лим, на која е произведена дополнителна опрема, овозможува:

• Исечете го метал до ширина од 1250 mm и дебелина од 1,0 mm со одредена точност од 0,1 mm

• свиткувајте профили од потребната конфигурација според проектите на купувачот од метал со дебелина од 1,0 мм.

1be3caba5b58a3ad456711e0604c5620

Во прилог на производство на дополнителни елементи за фасада или покрив, можноста за преклопување овозможува производство на кухо фасадни елементи (касети).

конфигурација

Структурно, решетките и профилите имаат посебни криви полици за сместување на сврзувачки елементи. Полиците се наоѓаат по целата должина на решетките. Ширината на полиците може да достигне 10-20 мм, што ви овозможува да ги собереш сврзувачите и да го инсталирате во центарот на полицата.

Слика 16

Конфигурацијата на шипки и профили има сложено изопачено изгледување. Едноставна конфигурација (во форма на L) само за едноставни појдовни шипки. Најмногу "натрупа" конфигурација во комплексни аголни ребра. Ова се должи на двостраното оптоварување на аголните елементи на металната обвивка и тежината на конструкцијата.

image033

Се разбира, таквата метална конструкција мора да биде безбедно фиксирана. За ова се користат традиционални гајби и специјални сврзувачки елементи.

sborka-metallosaydinga

Прицврстување или на што "висат" дополнителни елементи

Во дополнителните елементи, за разлика од главните метални прицврстувачи, нема посебни перфорации кои овозможуваат да се поправи положбата за време на инсталацијата. Затоа, за секој јазол на метално бодување е потребна сопствена монтажа.

2s socle

Јазли на фасадата, каде што користат дополнителни елементи

надворешни и внатрешни агли

За обложување на надворешни и внатрешни агли, при монтажа на метализирање, се користат аголни елементи кои се разликуваат во сложеноста на конфигурацијата. За време на инсталацијата, во секој агол се прави прицврстување на панели и дополнителни елементи.

07обрамлениперојомов-отделка (1)

Опционална опција за поставување на дополнителни елементи се: решетки за падини на прозори, заземјување и парапет или преодни барови.

поврзување железнички

Поврзувачката шина е вградена во зглобовите. Видот на монтажа на шината зависи од бројот на подови на фасадата и има неколку верзии на дизајнот.

04reikasoedinitelnaya

приклучен ремен

Допрената лента е надземен елемент. Се поставува преку монтиран метал обвивка, затворање на зглобовите и празнините формирани за време на инсталацијата.

08primikaniya

кадрирање и поднесување на рамката

Наједноставниот е директното врамување и поднесување на рамката, која се изведува со користење на внатрешен агол со фиксирано насликано самопреслушување.

Најмногу технолошки предизвикувачки е кадрирање на прозори, каде што во процесот на соочување ќе бидат вклучени: аголот на наклонот на прозорецот, aquilon и дренажа со вода од прозорец.

06obramlenieproyomov-karkas

Пресметка на дополнителни елементи за отстранување

Пресметката на главните елементи за прицврстување на поставата е направена според големината на површината за обложување.

Пресметката на дополнителни елементи е направена долж должината на периметарот. На пример, должината на стартните и завршните решетки се пресметува долж периметарот на горните и долните делови.

фасад-МАТ

Надворешните и внатрешните агли се пресметуваат од висината на објектот, имајќи ја предвид должината на еден бар. За секој агол, оваа вредност се определува одделно, а за да се утврди вкупниот износ, добиените податоци се додаваат заедно. Должината на поврзувачките шипки се одредува на сличен начин. Должината на решетките се пресметува според должината на периметарот на прозорецот, ако има неколку прозорци, добиената вредност се сумира.

1s прозорец

Спојувањето на дополнителни елементи со главните елементи на металната обвивка се врши со користење на стандардни елементи.

Елементи на сврзувачки елементи

За прицврстување на дополнителни елементи користете ги следните елементи:

• галванизирани завртки за самопреслушување со заптивка 4,8х35 милиметри

• едноставни галванизирани завртки со самоприслушување 4,2х16 мм

• ноктите за дупчење 10x100 mm

• патерици и заковки

sheme-samorez12

пресметка на прицврстувачи

За основното прицврстување на метални обвивки со изолација од пена, употребуваме садови за спојување, кои се наредени во количина од 5 парчиња на лист со длабочина од 50 мм.

За фиксирање и фиксирање на панелите на летва користеа профили со облик T и профили со L со теренот од 30-60 cm.

krepezh

Главната функција на придружните елементи е да се зголеми вкупниот обложување елементи, па монтажа теренот минимум е 20 см. Така, за прицврстување ремени потребни околу три метри 15 мерење 4,2 mm завртки.

Поправка на шрафцигер

Како да се имплементира рамката на прозорецот со метална обвивка и дополнителни елементи, е прикажана овде.

Во исклучителни случаи, да се прибегне кон употребата на нестандардни елементи на облогата на фасадата (откос и агли), кои се произведуваат според поединечни нарачки.

Можеби сте заинтересирани за: