Балкон дизајн на приватна куќа: стакло балкон, дрвена, метална ограда, декор.

 • admin
 • 20 октомври 2015 година
Балкон дизајн на приватна куќа: стакло балкон, дрвена, метална ограда, декор.

Изградба на куќи на приватно земјиште се врши на проектот се согласија со клиентите. Мошне често изградбата на такви куќи е направена со различни додатоци - тераси, балкони и така натаму. Една често може да се слушне мислењето дека на балконот во две-приказна куќа - без оправдана вишок, сепак, таа го додава скала појавата на згради, фокусирајќи се на комплетноста и зачин на проектот. Особено внимание се посветува на балконите, украсени со невообичаени резбани дрвени балкури, изработени од специјални резбари од дрво.

Како да се направи балкон во приватна куќа

balkon_v_chastnom_dome3

Кога градите балкон во приватна куќа, треба да се почитуваат следните услови:

 • во согласност со правилата за заштита од пожар, дебелината на ѕидот на куќата мора да биде најмалку 120 mm,
 • вратата на балконот треба да има ширина од околу 0,7 m,
 • отворен балкон треба да има наклон од околу 2% - тоа ќе се обезбеди атмосферската вода вториот круг од изборите,
 • пресметувањето на товарот на дното од балконот треба да продолжи од 200 kg / m низ целата област, во тесни балкони - проценетата оптовареност на лентата треба да биде 400 kg по квадратен метар,
 • стабилноста на оградата мора да биде таква што може да издржи повеќе од 30 кг по квадратни метри хоризонтално, 100 кг на квадратни метри. да издржи секој товар што човек може да го создаде.

balkon_v_chastnom_dome7

Димензии на балконот треба да се смета во зависност од целите за кои планирате да го користите на балконот. Ако балконот се наоѓа во близина на спалната соба - може да има мала површина, во близина на студијата или дневната соба балкон треба да се направи поголема површина. Обликот на балкон е пожелно да се избере едноставен полукружен, квадрат, правоаголен, со што ќе се избегне појавата на нефункционалната област и ќе се поедностави процесот на градење.

Праксата покажува дека пошироките балкони се попогодни, локацијата на балконската конструкција е условена од претпочитањето на сопствениците на куќата.

balkon_v_chastnom_dome9

За време на дизајнот на површината на балкон важно е да се одржи хармонија на пропорции помеѓу изгледот на целата конструкција и декоративните елементи на балкон. Правилно дизајнираната конструкција на балконот значително ќе ја зголеми удобноста на целата куќа. Фасадниот дел од зградата, украсен со благодатно убав балкон, ќе додаде атракција и елеганција. На надворешната страна на оградата на балконот може да се стави растенија со бесење зеленило, на подот на балконот, може да се стави садови со голем волумен разгранета растенија на полиците се наоѓа во средината на оградата на оградата ќе изгледаат одлично садови на средни растенија.

Што би можеле да бидат балкони

Главните варијанти на балконските конструкции се поделени во два вида:

 • зрак-решетка,
 • зрак-конзола.

дрвени структури

balkon_v_chastnom_dome8

Монтажа конзолни носачи видови вклучува монтажа балкон превозникот греди труп круна користење на падините на метал или дрво за да се пренесат поголемо засилување конзолен дел. Профилите на гредите на потпорна конзолна конструкција мора да бидат колку што е можно посилни и да се избегне ризикот од колапс на балконот за време на работата.

balkon_v_chastnom_dome2

Огради за тераси често се направени од дрво и украсени со разни резби. Секако, со одредени можности и желби може да се инсталираат балконски огради и метал, украсени со фалсификувани фрагменти.

Ако сакате, површината на балконот може да биде заштитена од покрив од дожд и снег. Како дел од ова преклопување може да се користи дел од главниот покрив.

балкони изработени од армирано-бетонски плочи

Ако ѕидовите се доволно силни за дома (тули, гареж блокови, бетон), тогаш како може да се користи балкон армирано-бетонски плочи, кои во повеќето случаи е продолжување на подот плоча. Ако плочата е посебен дел од структурата, тогаш ширината на неговата поддршка на ѕидот треба да биде најмалку 15 см.

balkon_v_chastnom_dome1

Ако поддршка за плочи се конзолни греди, во нивната употреба како канал, вдлабнати во ѕидот најмалку 0,3 м, во чекори на зголемување монтажа 80 -. 150 cm плоча е засилен во трансверзална насока во однос на U-секции. Ако завршена плоча е поставена на метални канали, тогаш ќе биде потребен метален третман со антикорозивни средства и сликарство.

Ако потпорните елементи се користат за поставување на плочата на балконот, материјалот за нивно производство може да биде армиран бетон или тула, инсталацијата на потпорите се врши на темелите.

balkon_v_chastnom_dome5

Присуството на балкон во приватна куќа често носи чисто декоративна функција. Ако сакате и одредени потреби, балконот може да биде соодветно нарачан и употребуван пофункционално. Идеално, куќиштето за балкон треба да биде направено од материјал сличен на оној што се користи во дизајнот на фасадата.

Стаклени балкони

Во дизајнот на балконот, експертите првично ги поставуваат сите дозволени можности за декорација и практична употреба во иднина. Според мнозинството, балконските огради од стакло се прилично несигурни и кревки, но најновите технологии што се користат во модерното производство овозможуваат да се побијат таквите ставови.

balkon_v_chastnom_dome11

Стакло направени со модерни технологии, обезбедува високо ниво на сила, квалитет и сигурност. За ова, оние кои сакаат да имаат извонредна бариера на нивниот балкон, експертите советуваат да ги отфрлат сите сомнежи и да го направат од стакло. Зголеми сигурноста и безбедноста стакло бариери помогне рамка од нерѓосувачки челик.

Најважно во дизајнирањето на стаклен балкон е да се изберат материјали кои се оптимално погодни за нивните карактеристики за таква употреба, имено:

 • обдарени со потребните физички својства и точната дебелина на стаклото,
 • легура на метал да се создаде држи структура,
 • дијаметарот на цевките за структурата мора да се пресмета правилно.

balkon_v_chastnom_dome12

Несомнените приоритети на балкон од стакло може да се сметаат:

 • интересно, пријатно изглед,
 • беспрекорна комбинација со многу стилови на надворешна декорација на згради (класична, хај-тек и така натаму),
 • транспарентноста на конструкцијата, која не прави фасадата да изгледа потешка,
 • чувството на леснотија и отвореност што се појавува во моментот кога се во собата,
 • пенетрација во собата повеќе светлина и подобрување на нејзиниот квалитет.

Метална ограда

balkon_v_chastnom_dome4

Најинтересните од сите декоративни опции за дизајнот на балкон област е употребата на фрагменти направени од фалсификувани метал. Технологијата на фалсификување на метал овозможува да се добие во конечниот резултат не само извонреден изглед, туку и висока цврстина и сигурна конструкција. Металните огради совршено се вклопуваат во класичната и историска верзија на надворешниот дизајн.

balkon_v_chastnom_dome6

Силата на балкон оградата треба да се усогласат, одредување на тоа е направено да се мускулест греди Дрвени греди или база градби во армирано-бетонски структури. Отворите во оградите треба да бидат со големина од 12 см - со тоа ќе се спречи можноста за пенетрација на детето во нив.

Не се препорачува да се направат цврсти огради - тие ќе придонесат за создавање на плови и ќе го зголемат товарот создаден од ветрот.

Затоплување на балконот

balkon_v_chastnom_dome13

Во случаи каде што областа на селска куќа не е толку голема колку што би сакала - тоа може да биде малку зголемена поради површината на балконот. Прво, по донесувањето на таква одлука, треба да се размислува за опцијата за затоплување на внатрешниот балконски простор. Соочени со широк спектар на материјали за изолација, изборот треба да се прекине за оние кои ги исполнуваат следните карактеристики и барања:

 • тежината на материјалот за топлинска изолација - треба да се сведува на минимум за да се минимизираат ризиците поврзани со можен колапс на структурата;
 • минимална топлина спроводливост - тоа е овој параметар е директно поврзана со потребната дебелина на изолација слој редење, што е важно за една мала област на балкон,
 • без деформација под влијание на влажна средина.

balkon_v_chastnom_dome16

Надворешната завршница на балконот е направена за да се заштити и подобри естетската привлечност.

Балкон декорација

Ако одлучите да го промените дизајнот на вашиот балкон област или да додадете функционалност на тоа, експертите советуваат:

 • темелно ги разгледа и утврди во своите потреби, желби и можности,
 • се разбере како визуелно ќе се погледне во општата позадина на зградата балкон,
 • утврдете кои материјали да ги користите за декорација,
 • размислете за тоа каков спектар на бои најдобро ќе се комбинира со боите на фасадата.

balkon_v_chastnom_dome17

Најдобро решение за декорација и декорирање на балкони со средни и големи области ќе биде:

 • употреба на природни материјали (дрво, камен),
 • дизајн на полици и штандови за садови со свежо цвеќе,
 • да се даде поголема удобност ќе им помогне на достапноста на мебел од природни материјали, на пример, ткаени од лозата.

Можеби сте заинтересирани за: