Травертин природен: декоративен плочка, гипс, во внатрешноста на селска куќа.

  • admin
  • 22 декември 2015 година
Травертин природен: декоративен плочка, гипс, во внатрешноста на селска куќа.

Историјата се сеќава на прекрасните куќи изградени пред многу векови, некои од нив преживеале до денес - можеби овие куќи биле изградени од градежниот материјал на травертин. И пионерите на овој камен биле старите Римјани. Животот се движи во спирала и во моментов природниот камен е широко користен во модерните ентериери на селска куќа. Релативно ниската цена на травертин Ви овозможува активно да ја користите за изградба и декорирање на куќи.

Декоративни плочки од травертин

Травертин - природен материјал кој е формиран во планински пештери и пештери, се однесува на туфови. Физичките својства се слични на варовнички карпи.

Травертинот има порозна структура и мала густина - овие својства го обезбедуваат со мала тежина, резервите на овој камен се многу големи, така што цената не е особено висока.

На територијата на Русија, овој градежен материјал е миниран во Закавказја и Пјагигорск.

Порозната структура на каменот го олеснува нејзиното процесирање и го користи како плочка, особено при декорирање на внатрешноста.

Каменот има неколку бои:

-црвена сенка;

- Бела боја;

- Светло сива боја.

Декоративната плочка од травертин се користи за декорирање на фасадите на куќите во англиски стил.

По травертинот се обработува под обликуваните плочки, каменот изгледа повеќе естетски и елегантно.


При производство со кои се соочуваат плочките, природниот материјал е смачкан, на него се додаваат различни лепила и заштитни нечистотии.

Со цел да се добие плочка, смесата се притиска и резултатот не е само природна боја на плочка, туку и повеќе егзотични бои.

Травертин - гипс

Многу интересна опција е примена на травертин во облик на малтер, со користење на ваков малтер, како резултат на тоа, имитација на вистинскиот камен. Овој градежен материјал се користи и за внатрешни и надворешни работи, откако боењето не ја губи текстурата.

Гипсот е поделен на два вида:

-за внатрешни работи;

за фасадни дела.

Затоа, кога купувате малтер од травертин, обрнете внимание на тоа за што е погоден овој малтер.

Ако користите внатрешен малтер за сликање на фасадата, овој малтер ќе трае не повеќе од една година.

Гипс - травертин е добро обоен и ако купувате бел малтер со додавање на пигмент, може да го постигнете посакуваниот резултат. Користејќи различни техники на изведување, малтерот може да се направи под камен, под монолит, под текстурата.

Обично, правејќи ја техниката на извршување под каменот, имитираат вообичаените градежни тули.

Техниката на извршување за монолит може да претставува ѕид во форма на едно парче камен.


Најнапредната техника на изведување - текстуриран малтер. Користејќи текстурален малтер, може да им даде на ѕидовите ефект на антиката.

Додавање на акрилик на мешавината од гипс и не премногу мешајќи, можете да направите гранит или дури и базалтен ѕид од обичен ѕид.

Неодамна, пештера стил стана модерен кога украсување на соба, но овој стил е погодна за големи области, од 50 м2.

Пред да го направите текстураниот малтер, рамката е составена од гипс картон, аглите на таванот се заоблени.

Самата рамка не е поблиску од 20 см од ѕидот и сите внатрешни работи се во ниши.

Декорацијата на собата во форма на пештера изгледа многу импресивно и создава пријатна атмосфера.

Плочка травертин за внатрешни работи на селска куќа

Плочките се произведуваат на различни начини, во зависност од начинот на производство, техничките параметри и промената на текстурата.

Ако плочка е направена со мелење, овој метод се користи за обработка на целата карпа, ова ви овозможува целосно да ја зачувате текстурата на травертин.

Предната страна на полираните плочки се третира со посебни средства, кои ја штитат плочката од уништување.

Бидејќи материјалот е еколошки и безбеден, не емитува штетни за човечката прашина - се користи за завршување на внатрешната површина на куќата и за завршување на фасадата.

Травертинските плочки се користат не само за монолитната ѕидна покривка од подот до таванот, туку и за украсување на поединечни елементи како што се:

-Креирај посебен цртеж;

-Користи за украсување на камини;

- Користете ја плочката за да ги одделите зони во комбинираните простории;

-десете посебен ѕид;

- користете фрески;

- Совршено комбинирано со дрво.

Травертинските плочки активно се користат за одделување на поединечни периметри, како што се:

- Отвори за прозорци;

- отворите на вратите;

- декоративни колони.

Во прилог на полирани плочки, финишот користи компресирана.

Но, пресечените плочки се користат за монтажа на подот, бидејќи на оваа плочка се додаваат посебни супстанции - плочката изгледа цврста и издржлива.

Вредностите го вклучуваат фактот дека материјалот е многу топол.

Керамички плочки од травертин не бараат греење во форма на топол под. Покрај тоа, травертинските плочки се многу лесни за чистење, нема дамки на неа, поради тоа што плочката се состои од варовник - материјалот има висока адхезија.

Бришејќи ги шевовите меѓу плочките, инјекциската гранка продира во самиот материјал и со тоа се елиминира можноста за дивергенција на цветот.

Можеби сте заинтересирани за: