Орли помине каприлична лијана: слика, време на садење, место за слетување, подготовка на почвата, нега и размножување. Орли помине е за јадење корист, садење и нега.

 • admin
 • 16 јуни 2016 година
Орли помине каприлична лијана: слика, време на садење, место за слетување, подготовка на почвата, нега и размножување. Орли помине е за јадење корист, садење и нега.

Овој претставник на флората припаѓа на родот на цветни лијани. Орли помине често се користи од градинари кога уредување на сајт, тоа е сакан од дизајнерите во пејзажот, бидејќи ова растение помага да се реализираат прилично сложени идеи.

Орли помине каприлик - колку е привлечен

Орли помине е идеална фабрика за создавање на хеџ. Таа е засадена веднаш до оградите или околу белведер, создава прекрасно, вертикално градинарство. Исто така вреди да се напомене дека овој род на лијани, особено во вечерните часови, служи како извор на пријатна и деликатна арома.

posadka_ginolosty6

Периодот на цветни орли помине на крајот на пролетта - почетокот на летото. Во тоа време, гранките се покриени со тендер жолти или нежно розови цвеќиња. Често, надворешниот дел од ливчињата е најсветлиот. Обликот на цвеќето е сличен на обликот на цревата на орхидеи.

posadka_ginolosty7

На крајот на цветни процес на гранките се појавуваат овошја - мали црвени плодови.

posadka_ginolosty21

Тие служат како дополнителен украс на украсното растение.

Како да се пропагира орли помине за орли помине, карактеристики на расте

Процесот на садење и грижа на орли помине е многу едноставна. Со цел да се обезбеди правилен раст на растението, мора да има поддршка до него, која, во процесот на раст, лозата ќе се пресвртува и ќе се протега нагоре. Растот на фабриката е ограничен само од висината на поддршката во близина.

posadka_ginolosty12

Искусните градинари забележаа дека орли помине, според просечните проценки, може да порасне до еден метар во должина за една година.

најдобро време да се симнеш

Засади фабриката во отворен терен е подобро во пролетта. На трансплантацијата, на лианата не му е потребна, веднаш мора да слета на местото каде што е планиран неговиот постојан престој.

posadka_ginolosty2

Почвата пред садењето треба да биде добро навлажнета и олабавена. Засади ги пупките од лијана (од нив расте орлијата), по можност неколку парчиња (3 - 4) на едно парче од територијата наменета за садење. Ваквата опција за слетување ќе им даде можност на крајот да добие повеќе бујна хеџ.

Месењето може да се направи на два начина:

 • првиот - слетување на бубрезите во дупка дупка, резултат - возрасни фабрика во форма наликува на грмушка;
 • вториот е слетување на бубрезите во ровот за садење, резултатот е зелен орли помине.

изберете место за орли помине

Избор на место за садење орли помине за орли помине, внимание треба да се запре на страницата на која имаат непречен пристап до сончева светлина.

posadka_ginolosty1

Изборот на ова место ќе обезбеди изобилство цветни на растението. Исто така, можете да го садите растението во сенка, но во овој случај процесот на цветни ќе биде практично отсутен, а стеблата ќе останат силни и со бујна зеленило.

подготовка на почвата

Како и пред садење било која друга фабрика, почвата пред садење орли помине треба да се оплоди. За оваа цел следните соединенија се соодветни:

 • разни минерални и органски микроелементи и ѓубрива
 • измет
 • тресет

Ако сите услови на слетување се вршат токму со препораките, тогаш на крајот на пролетта - почетокот на летото може да се набљудува појавата на пука. Со добра грижа, во првата година фабриката може да го зголеми растот за повеќе од 1,5 метри.

како да се хранат садници

Понатамошното одржување бара периодично хранење во форма на воведување на следните ѓубрива во почвата:

 • калиум или азотно ѓубриво
 • две или три години хумус
 • ѓубриво од обрасната вегетација.

Ако сакате, ѓубривото може да се подготви со рака. За почеток, треба да изберете локација и да поставите јама за компост на неа. Потоа, во одреден временски период отфрлете го отпадот од растително потекло, но не заборавајте периодично да направите слоеви од тресет. Приближно една година ќе излезе одличен компост за тресет.

Карактеристики на грижа за јадење и декоративни орли помине, fertilizing и напојување:

се грижи за орли помине

Како што веќе кажавме: оставајќи не бара посебно внимание. Фабриката не е особено подложна на ниски температури и речиси безболно ја носи температурата до -40 степени. Со цел да бидете сигурни дека сто проценти што орли помине без проблем ќе се прелеат, подобро е да го покриете со лапник.

posadka_ginolosty13

Ако поради некоја причина постојат гранки со знаци на смрзнатини, со доаѓањето на пролетта тие се отстранети.

Во текот на летото, особено млади растенија, треба да се вода често и изобилно. Фабрика за возрасни, за одреден временски период, може да стори без наводнување.

Почвата на која расте лијаната бара периодично мулчирање. Mulching не само што ја штити почвата и ја збогатува со корисни материи, туку и:

 • ќе го спречи растот на плевелот
 • ќе ја задржи влагата во земјата
 • ќе овозможи помалку честа прибегнување кон олабавување на почвата
 • ја намалува веројатноста од внесување и размножување на патогени во
 • наводнување и врнежи
 • во текот на летото, заштити го горниот слој на почвата од прегревање
 • во есенскиот и зимскиот период ќе ја заштити почвата од смрзнување, миење и атмосферски влијанија.

Материјалите за мулчирање можат да бидат и неоргански потекло (песок, мали камења, чакал) и органски (лисја, трева, струготини, слама).

орли помине со орли помине, садење со сечи

Најлесна опција за размножување на орли помине е садење пред-germinated семиња. Друг вид лоза може да се помножи со слоеви или сечи.

posadka_ginolosty4

Процесот на репродукција со помош на сечи може да се произведува и на пролет, на крајот на есента и во лето. За сечињата на есен ќе им требаат здрава пука од најмалку 10 сантиметри. Пукањето треба да биде со очи, најмалку 5 парчиња. Почвата за садење треба да се подготви: олабави, добро навлажнува. Ставете ја рачката така што горното око останува над земјата. По садењето, површината мора да биде прекриена со лисја.

Сечи во текот на летото е подобро да се трошат тогаш, кога фабриката ќе цвета. Должината на стеблото ќе помогне во одредувањето на интердодите. На секоја дршка треба да има две. Долните лисја треба да се отсечат. Како резултат на сечињата се садат во стаклена градина. На стаклена градина треба да бидат дизајнирани на таков начин што сончевите зраци не го пробиваат. Сечињата треба да се садат на растојание од 20 сантиметри едни од други. Коренот на сечењето треба да биде не повеќе од 3 сантиметри. Горниот дел од жариштето треба да биде направен од стакло. Кога се појавува нов лист, стаклото мора да се отстрани. Навлажнување на почвата со исечоци треба да се појават неколку пати на ден.

За да се превртат исечоците, тие мора да се премачкаат со тресет. Со доаѓањето на пролетта, тие можат безбедно да се садат на место наменето за постојан раст.

За репродукција со слоеви, неопходно е гранките лоцирани во долниот дел да се продлабочат малку во почвата и да произведат изобилство наводнување. Оваа постапка се прави во пролет. Ова ќе им овозможи на растенијата, во текот на летото, да се вкорени. По зимата, формираните грмушки ќе бидат зајакнати и подготвени за трансплантација.

орли помине од семе

Независен процес на одгледување на лозата со семиња е доста долг. Семето собрание треба да започне по крајот на летото цветни. По собранието, семето се добро измиени и исушени. Нивното складирање треба да се одвива на суво место. На крајот на зимата, тие треба да се истурат во влажен песок и да се стават во фрижидер.

posadka_ginolosty15

Тука ќе бидат два месеци. И само по истекот на овој период, тие можат да бидат засадени на отворено. По излегувањето, треба да се осигурате дека почвата е навлажнета и не е покриена со плевел. Трансплантацијата на постојан растеж може да се направи и во есен и по крајот на зимата.

Како да се формира орли помине грмушка декоративни

Со цел фабриката секогаш да привлече внимание и да поттикне позитивни емоции, нејзиниот раст не треба да им биде дозволено да го води својот тек. Ако го извршите, претставениот поглед исчезнува доволно брзо, тој ќе стане безформален.

posadka_ginolosty10

За да може правилно да се формира лиана, потребна е добра поддршка. Таа треба да биде силна и висока. Материјалот за поддршка може да биде разновиден: дрво, метал, мрежа на најлон и слично. Периодично, додека растат, гранките треба да бидат поставени во посакуваната насока и да се обидат да ги распределат рамномерно на целата површина на поддршката.

градинарски

За да се задржат декоративните квалитети на полжавот, мора да се скрати во времето и правилно. Така обликот на растението секогаш ќе биде уреден. Во прилог на форма, периодично обрежување ќе даде поттик за активно ослободување на пупки и, како последица на тоа, во изобилство цветни.

posadka_ginolosty11

Декоративни лијани периодично ги отфрлаат лисјата лоцирани во долниот дел на стеблата. Со цел оваа карактеристика да не ја расипа општата појава на градинарството, можете да засадувате други растенија во близина на корените на лозите, кои ќе ги покријат нивните ќелави стебла со нивната зелена маса.

Орхидеја за јадење, засадување, нега, репродукција

Прво на сите вреди да се напомене дека плодовите на јадење орли помине се интересни за нивните сопствени и необични (како за бобинки) форма и нивниот исклучителен вкус. Покрај тоа, светло сини плодови привлекуваат внимание.

на лековитите придобивки од бобинки

Исто така, достоен за внимание е фактот дека јадењето орли помине познат по своите корисни и лековити својства. Овошките препорачуваат јадење за луѓе кои страдаат од хипертензија, болести на кардиоваскуларниот систем, како и со внатрешно крварење.

posadka_ginolosty5

Употребата на бобинки помага да се зајакнат ѕидовите на крвните садови, да се исчисти жолчното кесе од песок и камења, помага да се справат со труења и нарушувања на гастроинтестиналниот тракт. Уште еден позитивен квалитет е даден на бобинки на орли помине - тоа е можност да се намали температурата за настинки. За да го направите ова, бобинки се мелени со шеќер и јадат или користат претходно подготвен џем.

posadka_ginolosty20

Овие бобинки се нарекуваат уникатни не без темелно. Тие содржат најважни за човечки биолошки активни витамини и супстанции. Овие бобинки се препознаваат како лидери во балансираната содржина на витамин Ц и Р-активни супстанции во нив.

како да се жетви правилно

Постои една важна нијанса што се однесува на бобинки - созревањето се случува истовремено и речиси веднаш бобињата почнуваат да се распаѓаат. Поради фактот дека кожата на овошјето е премногу тенка и деликатна, кога паѓа од одредена висина и ја погодува почвата, тие се деформираат и, како резултат на тоа, брзо се влошуваат. Оваа причина не овозможува да се произведува одгледување во индустриски области.

posadka_ginolosty17

За да се спречи оштетување на културата, под грмушките висат газа или која било друга мека мрежа. Штом боровинки почнаа да зреат, гранките малку се тресат. Бобинки паднати во другар се собираат и пакуваат. Но, не ги собирајте целата култура во еден контејнер, подобро е секој да содржи 2 -3 слоја овошје.

садење на орли помине за јадење

Растителни грмушки треба на крајот на летото или раната есен. Садење во пролетта ќе го одложи плодната година, дури и со добра нега. Експертите препорачуваат да садат неколку и по можност неколку сорти во исто време. Оваа препорака е поврзана со фактот дека фабриката припаѓа на родот кроп-pollinating. Кога садиш само еден грмушка, очекувањата на жетвата можат да бидат вечни.

posadka_ginolosty8

Најуспешното место за садење грмушки е пространо место со непречен пристап до сончева светлина. Прашка пред садење треба да се оплоди и навлажнета добро. Во јамата ископана за садење, треба да додадете многу тресет и хумус од лисјата. На самиот крај на јамата е да се отпаднат од градината и сушената трева.

posadka_ginolosty18

Растојанието помеѓу јамите треба да биде околу 1,5 метри. Таков вид снимки ќе бидат идеални за прашина. По слетувањето е завршена, секоја засадена грмушка треба да се напои, најмалку 1 кофа со вода.

Не се сече гранките на јадење орли помине. Единственото нешто што е потребно - со доаѓањето на пролетта да се отстранат скршените, исушените или мешаните гранки.

Можеби сте заинтересирани за: