Водата во цевката е замрзнато под земја, што да правиме, корисни совети

 • admin
 • 17 февруари 2017 година
Водата во цевката е замрзнато под земја, што да правиме, корисни совети

Секоја година, човечкиот живот станува попријатно. Првото спомнување на Аквадуктот датира од X век п.н.е. и денес ние дури и не замислуваме како е можно без овој пронајдок. Ако во општинските згради комуналните услуги се одговорни за нормалното функционирање на системот за водоснабдување, тогаш во приватни куќи и во приградски области тоа целосно се потпира на рамениците на нивните сопственици.

Како водата се замрзнува во цевките

Ако мораме да се справиме со проблемот на замрзнување на вода во цевките, најчесто тоа се случува со цевководи од водоснабдување, канализација и системи за греење. Кога ставате цевки на дофат, релативно лесно е да се вршат операции за одмрзнување. Потешко е кога цевките се замрзнати во земјата или, на пример, во ѕид каде што пристапот е отсутен.

01

Познато е дека во нормални услови и на температура под 0 ° C водата ја менува својата агрегатна состојба и се преминува од течна во цврста состојба, неговата волумен се зголемува значително, што може да доведе до прекин на садот во кој се наоѓа.

Распукана цевка

Водата во цевките може да замрзне поради следните причини:

 • недоволна термичка изолација на цевки;
 • поставување на цевки во земјата на плитка длабочина;
 • намалување или прекин на циркулација на вода во цевките;
 • падот на температурата на околината е под пресметаната;
 • прекршување на напојувањето за уреди за електрично загревање на цевки;
 • ненавремено исфрлање вода од системот.

За да се одреди местото на замрзнување на вода доволно е да се допираат ладните делови од цевките.

Како да се загрее пластична цевка

Поради својата пластични цевки висока еластичност се помалку подложни на оштетување во случај на замрзнување на водата во нив, сепак, поради коефициент ниска пренос на топлина примени пластични нивниот процес на одмрзнување повеќе макотрпна споредба со метал и е потребно многу повеќе време.

Полиетиленски цевки

За производство на пластични цевки се користат пластика, кои се изолатори и не се спроведе електрична енергија, така што е невозможно да се користи како едноставен и ефективен начин да се загрее за нивните високи струи одмрзнување. И нивната ниска отпорност на пожар не дозволува користење на друг заеднички метод - греење со помош на отворен извор на пламен.

греење на цевките однадвор со топла вода

За одмрзнување потребно е да се замрзне замрзнатата површина со партали, така што топла вода апсорбирана во нив може да даде повеќе топлина. Крајно ставете сад, кој ќе ја исцеди искористената вода или едноставно ќе ги шири парталите.

Загревање со вода надвор

Топла вода треба периодично да го загрева замрзнатиот дел од цевката. Ако нема доволно вода, тогаш собраната течност треба повторно да се употреби, загреана на кој било пригоден начин.
  Во хоризонтални цевки и присуството на слободен простор околу него, тоа е можно да се донесе цевка дното, која е сместена во цевката и се прелива со топла вода, само треба да се обезбеди запечатување на коритото на двете страни, така што топла вода не тече. Како што се лади вода, водата се менува во топла вода.

греење на цевките одвнатре со топла вода

Поради ниската топлинска спроводливост на пластика, може да се постигне поголем ефект ако цевката е загреана одвнатре. Меѓутоа, ако во цевката се истури топла вода, нема да има циркулација на вода во близина на ледениот затворач. За да се обезбеди постојан проток на топла вода до местото на замрзнување, неопходно е да се извади од цевката цедилка или друг елемент од бравата за вода и да се вметне флексибилно црево во цевката. Должината на цревото треба да биде доволна за да стигне до крајот на приклучокот за мраз и да не омекне под влијание на висока температура. Ако цевката за одмрзнување е исправена и има доволен дијаметар, цревото може да се замени со пластична цевка со помал дијаметар.

Загревање со вода однатре +++

Кога топла вода ќе пристигне директно до местото на замрзнување, греењето на цевките ќе се одвива доста брзо, потребно е само континуирано да се хранат. Како мразот се топи, цревото или цевката се туркаат понатаму во цевката додека не се отстрани приклучокот.

Загреана со вода одвнатре +

Топла вода може да се обезбеди со гравитација од сад со голем капацитет, од систем за топла вода или со пумпа за транспорт на течности. Треба да се напомене дека испорачаната вода и стопениот мраз ќе истекуваат надвор од цевката, па затоа е неопходно да се обезбеди капацитет однапред, каде што ќе се спои.

Греење со вода од внатре со пумпа

Во случај кога цевката за одмрзнување има остри свиоци, тогаш можете да употребите тенка челична жица, до чиешто крај мора сигурно да закачите тенок флексибилно црево. Жицата заедно со цревото со топла вода се внесува во загреана цевка и благодарение на нејзината флексибилност овозможува да ги надминете стрмите кривини.

Разморозка-труба

По одмрзнувањето, се препорачува да се остави славината некое време за целосно да се отстранат остатоците од мразот и да се подигне температурата на цевката што минува преку неа со вода.

греење на цевките одвнатре со пареа

Овој метод е сличен на греењето на цевката со топла вода однатре, со разликата дека водена пареа добиени од генераторот на пареа се користи како носач на топлина. Вториот е херметички контејнер со вода, над која е закачена млазницата за обезбедување на пареа. За производство на пареа, лесно може да се прилагоди обичен шпорет. Водата се загрева до вриење на шпорет на гас, на оган, користејќи вентилатор или гас. Едниот крај на цревото отпорно на топлина се става на приклучокот за генератор на пареа, а другиот дел е внесен во внатрешноста на цевката и пареата се хранат до местото на замрзнување. Како топење, цревото се турка понатаму во цевката.

Ја загреа траектот одвнатре

греење на цевката со топол воздух од зграда или вентилатор за домаќинство, вентилатор за топлина

Се топи мразот во пластична цевка која е на дофат, можете да го користите топол воздух од зграда или фен за домаќинство, електричен грејач. Сепак, тоа треба да се има на ум дека пластични цевки не се наменети за висока температура и може да се деформира, па дури и кога oplavitsya прегрее, па Фен зградата мора да се чуваат на растојание од површината на цевката.

Градење фен

За да се загрее цевката, неопходно е рамномерно да се загрее посакуваната површина до целосно одмрзнување. Меѓутоа, ако нејзината должина е значајна, а потоа да се намали загубата на топлина и да се забрза процесот на одмрзнување, се препорачува да се создаде целиот канал се загрева дел користење на картон, тенок лим, отпорни на топлина пластика, итн, а кои се однесуваат на топол воздух.

Цевките ги загревале со фен за коса

Често, поради замрзнатите железобетонски или тули, водата ја замрзнува цевката на местото на нивното влегување во зградата. За одмрзнување, ќе биде доволно добро да се загрее ѕидот и да се намалат загубите на топлина, загреаниот простор треба привремено да се затвори со некој екран од импровизирани средства.

греење на цевката со грејна жица

За одмрзнување, можете да користите специјални грејни жици дизајнирани за заштита на цевката од смрзнување. Постојат различни видови на податоци жици, кои се разликуваат еден од друг во капацитет, дизајн, материјал за производство, локација и тип на инсталација на цевките. За да се зголеми спроводливоста загреани делот на топлинска цевка мора да се обвиткани со алуминиумска фолија, над кои спирала рана греење жица и во прилог на сензорот за температура на цевки.

Греен со греење на жица +++

За да се намали загубата на топлина, пожелно е опремување на цевка со жица со топлинска изолација. На жица служи како елемент за греење, температурен сензор следи цевка за да се спречи прегревање и деформација и температура контролер, на кои се поврзани кабли и сензор, обезбедува енергија за греење. Одмрзнувањето на мразот во пластична цевка со помош на грејни жици може да трае до 3 часа.

отстранување на мраз плута со топла сол решение

Ако додадете сол на мразот, ќе се стопи на температура под 0 ° C. Можете да го користите овој имот за одмрзнување на цевките со истурање во нив топла заситена сол решение во вода. Треба само да се подготви за фактот дека процесот на отстранување на мразот ќе биде подолг отколку на другите опишани начини, бидејќи водата постепено ќе се олади.

греење на цевки со електролиза

ВНИМАНИЕ! Овој метод користи напон од 220V, кој е опасен по живот, па затоа не треба да го користат оние кои немаат доволно познавање на електротехниката!

За да се направи процесот на одмрзнување побезбеден, препорачливо е да се напојува преку моќен изолирачки трансформатор.

 

 

Загреана со електролиза +

Водата што ја употребуваме во секојдневниот живот содржи мала количина на растворени соли и е слаб електролит. Кога напонот се нанесува на електродите нурнати во вода, се јавува реакција со ослободување на топлина, која може да се користи за да се стопи мразот во цевката. За таа цел се користи двожилна жица, на пример, од тип БДП-2, доволно цврста што не се наведнува во цевката.

Електролиза-загреана

Неопходно е да се поделат вените со нож, еден од нив да се скрати и да се отстрани изолацијата за неколку сантиметри од двете вени. Лизганите жици мора да се намотаат околу жицата на таков начин што тие не се далеку оддалечени, но не допирајте, во спротивно ќе се појави краток спој. Крајот на жицата со одземени жици треба да се вметне во цевката и да се турка додека не се заглави со плута за мраз. На спротивниот крај на жицата, нанесете напон од 220 волти, по можност преку трансформатор за сепарација. Како мразот се топи, неопходно е да се придвижи жицата подалеку во цевката.

Како да се загрее метална цевка

Бидејќи металот од кој се произведуваат цевките, има висока термичка и електрична спроводливост, отпорност на високи температури, металните цевки може полесно и побрзо да се загреваат од пластичните цевки. Ова можете да го направите на следниве начини:

греење на цевката со отворен пламен на моторот, гас факел, факел

Со цел да се намали загубата на топлина и заштита на околните објекти од пожар целисходно да се изолира на загреани дел од не-запалив материјал, кој може да биде лим, намалување на азбестно-цементните цевки, азбест крпа и така натаму. Замрзнати дел на цевката треба да се загрее рамномерно отворен пламен.

Гас режач

Кога работи, металниот лист ќе се загрее, па периодично е неопходно да се излади со вода или снег.

електричното греење на цевката

За одмрзнување на мраз во метални цевки можат да го користат имотот проводници загрева на електрична струја поминува низ него, и посилен струја, поинтензивно греење на проводникот се одвива. Во случај на замрзнување делот на краевите, која треба да се загрее, за поврзување на нисконапонски апарат жица за заварување.

Машина за заварување

Со оглед на различни опции за дизајн на апарати за заварување, различни дијаметри и должини на цевките загреани парцели сегашните и време / пауза заварување машина се утврди емпириски, но мора да се почне со мал заварување струја, вклучувајќи единица за околу 30 секунди и задржувањето секунди до 10. Ако цевката не загревајте, а потоа да ја зголемите работната струја.

Заварување со топлина

Во исто време, овој метод е ефикасен за време на одмрзнувањето цевки на голем дијаметар или должина значајни дел се загрева, бидејќи моменталната сила нема да биде доволно за да се загрее метални конструкции на цврсти.

Заварување +

Исто така, за затоплување на метални цевки можат да се користат и сите методи се применуваат за пластични цевки за греење, но со помош на електролиза.

Што ако водата во цевката е замрзната во земјата?

Најтешко е случајот кога водата во цевката е замрзната во земјата. Поради недостатокот на директен пристап до вода е тешко да се утврди местото и големината на мраз метеж и можно оштетување на карактер. Ако се користи цевка и метална цевка е можно за да се поврзете на електроди на спротивните страни на замрзнат дел, тоа е можно да се загрее на електрична струја низ апаратот за заварување. Ако една партија не е на располагање, должината е премногу голем или да се користат пластични цевки, цевки може да се одмрзнат топла вода или пареа од внатре. Овие методи за греење се опишани подетално погоре.

Ровокопач

Можно е дека можеби ќе треба да се работи на ископување на цевки за елиминирање на мраз метеж и да ги елиминираат можните прекин. Поради високата густина на замрзната почва земни работи во текот на зимата се многу напорни, па првото нешто што треба да се обиде да ги одмрзне уште положи во земјата без копање на ровот цевка.

Цевката може да се загрее во отворен ров на кој било начин погоден за специфичниот материјал од кој се прави цевката. Кога затоплување аквадукт фен или вентилатор грејач да се отстранат од изолација на цевки, замрзната дел опфатени картон, филм или други материјали, а со тоа да се создаде затворен волумен целиот канал, а кои се однесуваат на топол воздух.

Така што водата не се замрзнува во зима

Со цел да се спречи вода од замрзнување во цевките кои се во земјата, тие треба да се закопа под замрзнување длабочина. За различни региони на земјата, овие читања се значително различни и се движи 80-240 см, па пред поставување на гасоводот потребно е внимателно да се учат на мапа на длабочината на почвата замрзнување.

Мапа на длабочините на замрзнување на почвата

Цевки со вода мора да мора да бидат опремени со топлинска изолација, но мора да се сфати дека таа ја задржува само топлина и не се загрева на цевката со вода, така што не може да се исклучи замрзнување во намалување или престанок на циркулација на вода.

Термоизолација

За топлинска изолација може да се користи стаклена волна, разни видови на гарнитури од експандиран полистирен, базалт, полиетиленска пена.

Термоизолација +

Оваа вода во цевките не се замрзнува, затоа што е целесъобразно да се користат грејни жици. Жица со температурен сензор е прикачена на заштитената цевка и е поврзана со термостат кој го контролира напојувањето. За да се намалат загубите на топлина и да се намали потрошувачката на енергија, цевките со грејни кабли мора да имаат сигурна топлинска изолација. Овој метод е загарантиран за заштита на цевките од замрзнување, но вклучува компликации и трошоци за изградба, како и дополнителни трошоци за електрична енергија.

Греење со жица за загревање +

Ако водата во цевките периодично замрзнува кога циркулацијата престанува, на пример, во текот на ноќта, кога нема проток на вода, препорачливо е да ја оставите водата вклучена за ова време. Колку е поголем притисокот на водата, толку е помала веројатноста цевките да се замрзнат. Овој метод не може да се препорача за трајна употреба, бидејќи потрошувачката на вода е значително зголемена.

Крејн

Кога треба да биде можно водоводна опрема да се користи цевка на поголем дијаметар, така што тие имаат подебели ѕидови и во рамките на цевки е поголем волумен на течност, и затоа тие се склони кон замрзнување во помал степен.

Полиетиленски цевки

Засилени метал и имаат повисок коефициент на топлинска спроводливост, во споредба со земјата, па не треба да биде лоцирана во близина на цевката вградно метал или бетонски конструкции, со оглед на својата рака ја зголемува можноста за замрзнување на почвата. Ако тие не можат да се шират на значително растојание, се препорачува да се изврши дополнителна изолација со ставање на листови од топлинско-изолационен материјал помеѓу овие структури и цевководот. Истото правило важи и при поставување на цевката за вода низ надворешните ѕидови на зградите, па затоа е потребно да се изврши изолација на цевки и да се исклучи директен контакт со ѕидовите.

Корисни совети

 • неопходно е да се преземат мерки што е можно побрзо за одмрзнување на мразот во цевките со цел да се спречи нивното прекинување;
 • пред да се вршат работи на загревање на замрзнатото подрачје, неопходно е да се прекине снабдувањето со вода до цевката;
 • ако не е можно да се исклучи снабдувањето со вода до цевката, потребно е да се подготви за фактот дека по отстранувањето на мразот ќе се влоши водата во цевката;
 • одмрзнувањето на канализациони цевки од надвор треба да почне од дното, така што стопената вода ќе се исцеди во канализацијата;
 • по одмрзнување на цевката, се препорачува да се изолира површината за да се избегне повторно замрзнување;
 • при работа со отворен оган мора да се почитуваат правилата за заштита од пожар;
 • температурата на водата што ќе се загрее треба да биде што е можно поголема;
 • во случај на користење на вода само за време на топла сезона, неопходно е да се исцеди течноста од цевките пред почетокот на студеното време и да се удри системот за отстранување на остатоците од водата.

Можеби сте заинтересирани за: