Ние избираме градежни материјали, OSB-иверица, што е тоа, својства, примена во изградбата и декорацијата на живеалиштата

  • admin
  • 18 април 2014 година
Ние избираме градежни материјали, OSB-иверица, што е тоа, својства, примена во изградбата и декорацијата на живеалиштата

Во овој живот, секогаш избираме нешто: стан, работа, градежни материјали. Особено внимателно избрани потребните градежни материјали за завршување на станови и куќи. Овде главната работа е да не се продава ефтино, така што во иднина не можете да летате "како иверица над Париз". Кои се критериумите за избор на OSB иверица?

Што е OSB иверица?

Дрво и материјали за дрвен чип заземаат и ќе заземаат водечко место меѓу градежните материјали. Повеќе практични и евтини материјали за изградба и монтажа работа едноставно не може да се најде.

osb

Затоа, изгледот на нови материјали, како што е овесна иверица, градители и монтери, изгледаат со оптимизам. Ова се должи на развојот на напредната технологија на композитни дрвени материјали. Ориентација-иверка или OSB е производ од природно потекло, кој се формира со притискање на правоаголни чипови. Плочи претставуваат повеќеслојни лимови со количина слоеви од 4 или повеќе кои се залепени заедно со синтетички смоли со додавање на восок.

1846

Технологијата на притискање чипови се врши под услови на значителен притисок и температура со учество на лепење база - водоотпорна смола. Добивање на "посебен дрвен чип" од OSB иверица се промовира со специјална технологија за поставување на иверица. Долгиот чипс, со големина до 140 mm и дебелина до 0,6 mm, се дистрибуираат во тепихот за облик со три слоја.

imgaae62d4464a2f0422fe0814350729bcc

Внатрешниот слој е најодговорниот, одговорен за последователните карактеристики на силата на материјалот. Затоа, во овој слој чиповите се поставени нормално на должината на плочата.

osb-stena

Така, зачувувањето на корисни својства на природното дрво и отсуството на дефекти на растот и промените во насоката на влакната се одвиваат во плочата на осб или иверица. За повикување: OSB плочата содржи повеќе од 90 проценти од дрвото.

Карактеристики на OSB иверица

Секој градежен материјал ги карактеризира потрошувачките својства, како и можностите. Меѓу главните својства на OSB може да се нарече:
  • Сила
  • отпорност на влага
  • леснотија на ракување
  • висока стапка на задржување на закотвите.

osb_dom

Според физичките и механичките својства, силата на OSB е 2,5 пати поголема од онаа на иверица (иверица).
  Отпорноста на влага на материјалот овозможува одржување на силните карактеристики во текот на денот. Односот на отокот на дрвото е 10%.
OSB панели се етат, изшкуркан, планирани и дупчат, како и боја и лепило со употреба на бои и лепила наменети за дрво. Плочите се совршено третирани со заштитни средства - фунгициди и биоциди.

687474703a2f2f7a69702e7a702e75612f77702d636f6e74656e742f75706c6f6164732f323031332f30332f6f70616c75626b612d6f73622e6a7067

Во споредба со можноста на иглолистен иверица, сврзувачки елементи коефициент задржување на плочи за 25 отсто повисока.
  Во прилог на овие својства, OSB, иверица не е подложен на расипување од инсекти и има незначително дефекти ниво дрва.

1082252

Ако се додаде кон позитивните својства на високо декоративни и естетски компонента, со нагласена структурата незаборавни дрво и примена материјал не-отпад, станува јасно предности во однос на OSB иверица.

1684885

Можностите за користење на OSB иверица се зачудувачки во леснотијата на инсталација и пристапност, бидејќи работата може да се направи рачно.

Како да поставите керамичка плочка на основата на OSB ќе ви го кажам ова видео.

Опсег на иверица

Најактивните потрошувачи на овесни иверки се, несомнено, градежната индустрија, производството на пакување, како и производството на мебел. Дрво иверица се смета за идеална опција за вакви работи:
  • покриви и покриви и нејзини структурни елементи
  • Покривање на ѕидови од надворешни и внатрешни, груби подови, елементи за мебел
  • изградба на привремени огради и затворање на отворите
  • Производство и изградба на скалите, оплата, хелиум, скеле, рамки и полици.

плата

Секој стан или куќа земја постојат неколку објекти или елементи на завршувањето на внатрешни работи, направени од иверица или OSB одбори.
  Можеби тоа е причината зошто OSB иверица, цената на која е значително пониска од цената на иверица аналоген преферираат да го користат. Идеологијата за воведување на OSB технологијата "функционираше" без пропаст. Иверица OSB, чии спецификации се идентични со оние на иглолистен иверица, овозможуваат широка употреба евтини суровини во производството.

osb5

Значи, кои се предностите на користењето на овесни иверица при украсување на живеалишта?

За да дознаете како да изберете градежни материјали, тоа е потребно да се започне со испитување на разликата меѓу OSB и иверица.

Која е разликата помеѓу OSB плочите и иверица

Од гледна точка на оперативните карактеристики, да се разјасни што е подобра иверица или оси, таа се покажа како подобар производ. Однесувањето на плочата за време на операцијата може да се предвиди и да се предвиди она што не може да се каже и за однесувањето на иверица по интензивна изложеност на механички и атмосферски.

img029

Феноменот на пакетот присутен во иверица е отсутен во ОСБ. Тоа не се јавува и има празнини или воздух џебовите на паднатите одеднаш јазли. Софистицирани врзивно средство рецепт и совршена технологија притискање цврсто притиснати во можност. Покрај тоа, процесот на производство на шпорети е технолошки и автоматизиран. Согласноста на плочите со стандардите на производителот е подложена на ригорозни испитувања за откривање на внатрешни стресови.

osb3

Поповолни соодносот на силата и тежината карактеристики обезбедува оптимална можност за следните обработка на стандард изградбата алатка. Патем, тоа е време да се потсетиме на компресија модул, истегнување и се свитка. Иверица OSB има истиот модул на еластичност и цврстина на истегнување што се иверица. Дури, ох, среќа! повеќе хомогени или хомогена структура и цврстина на истегнување на смолкнување OSB иверица погоре. Во овој случај, силата карактеристики на плочи не се менуваат под влијание на влажност.

osbvlaga

Пожелно е краевите на влакно-отпорни сенка на иверица да бидат сигурно заштитени од можноста за оток.
  Производство на OSB панели направени во бара спектар дебелина 6-38 мм. Затоа, да се избере потребната дебелина на материјалот е лесно. Потсетиме дека во плочи со дебелина поголема од 12 mm може да се врши јазикот и жлебот заеднички од страна на мелење.

Производство на изолација на греди на подот и инсталација на OSB ќе им помогне на видео.

Можеби сте заинтересирани за: