Поставување на ламинат со свои раце чекор-по-чекор инструкција

  • admin
  • 01-Sep-2017
Поставување на ламинат со свои раце чекор-по-чекор инструкција

На изборот на тротоарите во станот, ние секогаш пристап прецизно: секогаш сме загрижени за практичност, издржливост и почитуван изглед. Во овој случај, не можете да направите грешки, бидејќи ламинирањето со свои раце не се прави често.

Евтина и практична алтернатива за паркет или композитни подови е ламинат. Кои видови ламинати во моментов се достапни?

Видови на ламинат

Видови на ламинат покритие се одликува со технологија на производство и примена. Затоа, ламинатот е поделен за употреба и примена во станбени и јавни простории. Според видот на оптоварување обложувања се поделени во висок степен, средни и лесни. За кујната и ходникот, капакот се користи со висок степен на оптоварување, за дневните простории со средна и за спални, предност се дава на лесен степен на оптоварување. При изборот на слој од ламинат, неопходно е да се обрне внимание на ознаките на производителот на пакувањето.

Како правилно и правилно да се направи избор на ламинат ќе ви помогне видео.

Процесот на поставување на ламинат во станот со свои раце се состои од фази:

  • подготвителна
  • поставување на подлогата
  • поставување на ламинатни подови
  • монтажа на первази.

Пред да почнете да поставувате ламинат, треба да изберете начин на поставување.

Методи за поставување на слој

Бројни методи за поставување на ламинат се ориентирани на осветлување на просторија или просторија и зависат од структурата и моделот на плочите, како и од типот на брави. Системот Кликни целосно ја промени технологијата на поставување и работење на премази и нашето разбирање на начините на поставување.


Сега за технологија на заклучување, собранието се изведува без употреба на специјални алатки и лепило. Плочата плочи се заглавени заедно долгата страна под агол од 40 степени, лесно притискање, клик! И заедничката сила е обезбедена долго време, ако не и засекогаш. Без технологијата на лепак, "шип" - "жлебот" механички ги клика заедно. Сега поставувањето на ламинатот стана едноставно, како што е составување на шарени детски загатки.

Одделете ги следниве типови и методи за поставување на слој:

  • директно лежејќи по линијата на светлината
  • лежејќи по светлосната линија
  • дијагонален стил.

Детална инструкција на ламинираните брави ќе овозможи да се одреди преферираниот метод на поставување според два општопознати методи.

За да дознаете повеќе за видовите на брави за ламинат, видете го видеото.

Директно поставување долж линијата на светлината најпопуларен и прифатлив. Поставувањето се врши по должината на линијата на светлина паралелна со должината на ѕидот на собата и започнува од вратата. Илузијата на интегритетот на облогата е создадена од фактот дека кога паѓа светлината, работните рабови помеѓу панелите не создаваат или фрлаат сенка. Со таков познат начин на поставување, потрошувачката на панели за сечење е до 6%.

Во методот лежејќи низ линијата на светлината  Подот панели се нормални на долг ѕид на соба по должината на вратата. Овој метод е најпогоден за долги соби или коридори, бидејќи тоа создава значаен ефект на ширина.

Дијагонално поставување на ламинат  најмногу макотрпна, а со тоа и најскапа. Предноста за овој метод на поставување ќе биде оправдана во случај кога вашиот спектакуларен мат или сјајна ламинат нема да биде покриен со теписи или громогласен мебел. Ефектот на ламинат панели во овој случај ќе блесне во сите негови слава. Меѓутоа, при обликување на ламинатните плочи, потрошувачката на материјали се зголемува и може да изнесува 15%.


Вредноста на подлогата при поставување на ламинатот

Значењето на подлогата може да се каже за долго и убедливо. Да, не можеме да се сокриеме дека супстратот е едноставно неопходен при поставување слој од ламинат.

Основата за поставување на ламинатот треба да има рамна површина, така што работниот под (површината на бетонот и плочката) е покриен со водоотпорен материјал - подлога. Тоа е подлогата која може да обезбеди амортизација на подот, апсорпција на звук и топлинска изолација. Најбараниот е подлогата направена од полиетиленска пена и плута. Меѓутоа, ако ламинатот е поставен на дрвен под, тогаш супстратот од синтетички материјали едноставно не е потребен, тој ќе биде заменет со заостанувања.

По купувањето и транспортирањето на ламинатните плочи, плочките треба да лежат во спакувана состојба во средината на просторијата. Ова е неопходно за да се прилагоди ламинатот на температурниот режим на подоцнежното поставување. Удобен температурен режим на поставување е температурата на воздухот плус 18-20 степени, а релативната влажност на просторијата е 70 проценти. Патем, во секоја пакет на ламинат има детални правила на поставување.

Поставување на ламинатот себе

Со цел да произведуваме ламинатни подови од сопствени раце, неопходно е внимателно да ги изведувате фазите на подготовка и монтажа со користење на квалитетни материјали избрани и купени за оваа намена.

Поставувањето на ламинатот започнува со поставување на првите две плочки за првиот ред. Во овој случај, неопходно е да се инсталираат специјални клинчиња кои ќе обезбедат технолошки јаз меѓу ламинираниот панел и ѕидот. Ова растојание е 7-15 мм. Таквите празнини се неопходни за проширување или компресија на ламинатни панели. Ламинатната плоча е опремена со заклучување "на себе", овозможувајќи лесно ракување и кршење. На овој начин, првиот ред е поставен целосно во ширината на собата. По формирањето на 1 ред на обложување, два реда се поставени на половина од таблата.

Ова е вообичаениот тип на инсталација, која обезбедува правилна распределба на притисокот помеѓу панелите во заедничка низа. Панелот од вториот ред потоа се вметнува во бравата под агол од 40 степени, малку притиснат и малку подигнат пред финалното кршење. На краевите на панелот не кликнува, но само малку се обидува. Кога е поставена кратката страна, најдолгата е доведена колку што е можно на поставениот под. Потоа долгата страна е подигната и притиснат во подрачјето на зглобот пред да се кине.

Кога работи, неопходно е да се следи положбата на ширењето клинови што мора да останат на место. Инсталирањето на последниот екстрем, амортизирана панел до ѕидот, се прави со помош на метална стегалка, која ќе личи на панелот во место. Ова е како ламинатот е поставен во серија.

  За да ги научите правилата и тајните на "вистинскиот" стил темелно, погледнете го предложеното видео од професионалци.

Можеби сте заинтересирани за: