Полиплодни плочки за таванот: типови на плочки, пресметка на бројот на плочки, избор на лепак и начини на лепење и монтажа на плочки.

  • admin
  • 10 октомври 2016 година
Полиплодни плочки за таванот: типови на плочки, пресметка на бројот на плочки, избор на лепак и начини на лепење и монтажа на плочки.

Вредно внимание на инсталација на таванот структури не се лишени од оние материјали во кои комбинација на цена и квалитет ви овозможува да го извршите завршувањето работа себе. Неопределените со временски производи од пена - плочки и панели може со сигурност да се наречат омилени. Таванот на пенести плочки во секоја секојдневна ситуација изгледа привлечно. Колку вешто да го направите таванот?

Пенести плочки

Спротивно на популарното верување дека таваните на пена плочки се последниот век на завршувањето дела, плочки изработени од пена пластика се на побарувачката. Објаснувањето во прилог на уредни и лесни квадрати лежи во едноставноста на лепење на таванот со пена пластични плочки и отсуството на сложени пресметки за износот на материјалот.

bezshvonaya-potolochnaya-plitka

Потсетете се дека постоечките плочки со методот на производство ги имаат следните категории:

  • притиснете или притиснете
  • екструдиран
  • инјекција.

Слика 1

пена бум: да научат да се прави разлика помеѓу видовите на плочки

печат (притискање)

Печатената (притиснато) таванска пена за цената е најевтината со можност за без проблеми замена на еден елемент. Но печат плочки имаат мала густина и дебелина до 8 мм, покрај тоа, постои голем процент на неисправни производи. Сузбивање по сите!

покупка-потолочной-плитки-и-клея

екструдиран

Спротивно на тоа, екструдираните плочки се поскапи видови производи од пена, што не ги намалува нивните основни својства: дебелина и сила. Мазната и сјајна површина на таванот на плочките од оваа категорија со имитација на природни материјали изгледа прекрасно под услов уредна налепница.

1368991698262vidypotolochnoyplitki

инјекција

Плочките за вбризгување се висококвалитетни производи без да се уништат или да се уништат пенатите од пена. Дебелината на плочката за вбризгување е од 9 до 15 мм. Патем, двостраните слоеви на таванот од плочки за инјектирање се скоро невидливи.

инжекционная-потолочная-плита-рапсодија-калеидоскоп-7-500x500

површина на декоративни тавански плочки

Плочките од било која категорија може да имаат мазна или врежана површина. Потребно е да се направи разлика помеѓу плочата за плафон и плочка со споеви. Внатрешноста на декоративните тавански плочки може да биде мазна и врежана, понекогаш се видливи траги и засеци од калапи.

polistir-plit2

Оригиналната класична серија на плочки користејќи профили и лајсни се во состојба да го трансформира скромниот плафон на просторијата во гала стан со скапи ексклузивни штуко-калапи. Во исто време, плафонот со пена плочки нема да има монистра или филети и се гледа од монолитен авион. Главната работа е да се лепи пена пластика таванот правилно.

vidy_shem_nakleiki_plitki_0-500x315

пресметка на бројот на плочки

Традиционалните димензии на плочки изработени од пена пластика од производителот се 50x50 cm, а површината на поединечни плочки е 0,25 квадратни метри. За да го дознаете бројот на плочки за вметнување, треба да ја поделите површината на таванот во областа на една плочка. На пример, таванот има ширина од 2.50 и должина од 350 см, така што на таванот ќе требаат 5 реда од 7 цели плочки.

Kley-dlya-potolochnoy-plitki-iz-penoplasta3

избор на лепак

За лепење на плочките, се користи безбоен лепак со гума. Некои специјалисти се држи на плочка на инјекциската смеса на завршна кит. Во исто време, се постигнува одредена придобивка: таванот е украсен и истовремено израмнет без алати и лепак од пластични плочки на таванот.

6.54-Готвење-финиш-кит-825x660

Методи за етикетирање и монтажа на плочки

За лепење на декоративни плочки од пена пластика, се користат речиси сите површини: бетон, гипс, тула, вар и сите подготвени хигроскопни површини. Единствениот услов за успешна налепница е суво и прашина или површина без прашина.

шема-дијагонално-ukladki

Постојат неколку начини на лепење на плочки таванот - во редови, во редови со промена на плочка и дијагонално.

Налепницата на декоративните плочки е произведена со едноставен идентичен алгоритам: таванот означување - првата плочка етикета - целата плочка етикета-плинтусот монтажа. При украсување на таванот со пена плочки, можно е да се лепи на постоечката варошка третирана со буквар, што во голема мера го поедноставува процесот на создавање на пластика од пластика.

схема

плочка налепница

Пред лепење на таванот го правиме неговото обележување. Пресекот на две спротивни дијагонали ќе го означи центарот на таванот. Плочките налепници треба да започнат од центарот. На периметарот на првата почетна плочка се применува леплив или капе на лепак. Потоа плочката е поставена на место и притисната против површината на таванот.

kak-kleit-plitku-2

Следните плочки се залепени во паралелни редови лево или десно од почетната плочка. Остатоците од лепилото што излегуваат помеѓу плочките се вадат со влажен сунѓер. Јазот помеѓу ѕидот и плочката е покриен со тавански первази.

дијагонална налепница

Со дијагонална налепница, првата плочка е поставена во центарот, но не директно, туку во форма на дијамант. Ознаки за таванот за дијагонално вметнување се направени од основата агол и од лустерот.

Razmetka-dlya-prikleivaniya-potolochnoy-plitki

За дијагонално обележување, се извлекуваат две нормални линии од аглите на таванот, кои ќе ја поделат областа на етикетата на 4 еднакви делови. Потоа градиме плоштад врз основа на центарот за вкрстување.

Последованото формирање на дијагоналниот ред на таванот се прави на аглите на првиот дијамант во страни и во висина. Примената на лепак на плочки со дијагонален метод е аналогна на етикетирањето на плочки во редови.

Како правилно и брзо да ги залепите плочките на таванот прикажани овде.

инсталација на тавански первази

По инсталирањето на декоративната плочка на таванот, треба да ги запечатете шевовите меѓу плочките и да лепите на таванот. Плафонски преврски, наменети за украсување на таванот со завршен плочки, се залепени со раствор од кит за завршна обработка, со што се овозможува запечатување на споеви до 1,5 cm ширина помеѓу плочката и ѕидот.

Монтаж-потолочного-плинтуса_08

Во аглите, первазот за лепење е залепен на традиционален начин, сечејќи ги краевите под агол од 45 степени. Во последната фаза на создавање на плочки таванот е сликарство на површината на таванот и шетајќи со вода базирана на боја, која не остави развод.

Што е таванот превртен, како да го изберете и да направите инсталација, е прикажан овде.

http://svouimirukami.ru/articles/chto-takoe-potolochnyiy-plintus-kak-vyibrat.html

Можеби сте заинтересирани за: