Сува крик на заговор. Како да направите сува поток со свои раце. Мастер класа

  • admin
  • 06-септември-2014
Сува крик на заговор. Како да направите сува поток со свои раце. Мастер класа

Убава и необична изглед на местото на Брук, направен од камења. Дизајн идеи и технологии ви овозможи да направите таков украс за градината колку што е можно поблиску до природниот изглед на потокот - често не се забележува веднаш недостатокот на вода во таков канал. По дождот, сувата струја оживува и се преобразува, додека е многу убаво да се набљудуваат камењата за сушење и играта на светлината на стаклените елементи додадени на потокот.

Традицијата на "сувата поток" дојде кај нас од исток, каде што уредувањето на местото со камења е уметност која на никаков начин не е инфериорна во однос на најдобрите дела на пејзажното сликарство. Веб-страницата, украсена со јапонски и кинески традиции - што може да биде повеќе мистериозно и невообичаено?

j

Декоративниот сува поток во дизајнот на пејзаж е наједноставна и оптимална опција за давање, бидејќи не бара постојано снабдување со вода, и може да се постави насекаде. Во сувата сезона, како необичен бразди создава изглед на струјата, го зонира просторот на локацијата, може да служи како дренажен канал и совршено ги крие сите неправилности и недостатоци на релјефот. Сува поток може да се организира како имитација на пресушениот кревет.

Друга опција вклучува создавање видливост на протокот на вода со помош на стаклени елементи (стаклени зрна), природни и декоративни камења, камчиња од сини и сини нијанси.

uuu

Најлесно или најиминантно претенциозно сува струја секогаш може да се изгради независно, не е тешко да се направи тоа технички. Се разбира, ќе мораме да работиме напорно, но времето, напорите и материјалите за таква конструкција ќе бидат многу помалку отколку за уредување на вистински тек. Во оваа статија ќе ги разгледаме детално различните стилови на суви потоци за украсување на фарма, користејќи ги најпристапните материјали и максималната имагинација.

Предности на сува поток

Не е неопходно да се спореди вистински проток по кој тече вода и декоративен "бразди" без вода. Ова се два различни видови декорација и украсување на приватно подрачје. Секој од нив има свои значајни предности и некои недостатоци. Размислете за разликите во распоредот на сува поток, освен недостатокот на вода во него. Се разбира, оваа идеја за дизајн има голем број на предности, поради што карпестиот сува поток станува сè попопуларен меѓу сопствениците на земјиштето.

ggggg

Толку лесно да се направи

За аранжманот и дизајнот на зоната на суво поток, не се потребни премногу време и работна сила. Таквата идеја не бара усогласување на локацијата, продлабочување на каналот и намалување на релјефот за проток на вода. За да создадете сува поток со свои раце, потребно е само правилно планирање на територијата и потребниот материјал (камења, камчиња, купови) за завршна обработка. Доколку таквата работа е доверена на специјалисти, тогаш уредувањето на сувата струја нема да биде економски оправдано бидејќи работата е извршена самостојно.

Snapshotcccccc

Брук за неколку дена

Еден или два дена ќе бидат потребни за да изберете место и да поставите место под каналот на сува поток, а потоа да го наполните со избрани камчиња и дополнителни декорации на дизајнерите. Уште неколку дена ќе бидат потрошени за уредување на соседните територија и садење на растенијата.

Минимално количество на потребни материјали

Во однос на буџетот, сувата струја нема еднаква. Не бара материјали и уреди потребни за транспорт на вода во вистински поток, ниту пак е неопходно темелно да се притисне и зајакне дното и банките.

ff

Лесно одржување

Изборот на растенија за украсување сува поток не е ограничен само на ништо - можете да садите растенија, а не само хигрофилни. Сувиот поток не бара посебна грижа, освен за чистење од остатоци и периодично израмнување на камења во креветот.

Најдобри совети за прекрасен дизајн

Уредувањето на сува поток на локацијата е многу важно да се имплементира слика што е близу до природниот изглед. Може да се обидете да создадете поток каде што ќе изгледа дека водата е пресушена, а најмалиот дожд веднаш ќе го продолжи протокот. Во друг случај, можно е да се создаде видливост на течна вода од избраните и специјално наредени камења. Прекрасен белег ќе го оживее потокот во мракот, му дава на местото мистериозно и невообичаено убаво гледиште.

Сликај'''

Еве неколку совети како да направите сува поток како убава и оригинална:

  • Сувите потоци се изведуваат од комбинација на песок, камења, мали и големи камчиња, школки, или од секој од овие материјали одделно. Камења и камчиња може да бидат од било која големина, форма и боја. За да се постигне поголем реализам, камењата можат да бидат обоени во боите "вода".
  • Сите елементи на сувата поток треба да се усогласат едни со други, надополнувајќи ја целата слика. Големи камења обично се користат да се однесуваат на "брегови", или уредување на камени слајдови. Сите украсни орнаменти: фигурини, вазни, ламби, треба внимателно да се изберат и да не се фрлаат премногу често, за да не се претера и да се наруши природноста на пределот.

10(18)

  • Да се ​​даде необичен белег, потокот "тече" од рид, или од одредено одредено место или објект. За да се опремат "водопади" или прагови, се земаат светли камења.
  • Особено убави и оригинални на сајтот се потоци кои се спојуваат од неколку црева во еден, тие се егзекутирани во форма на ликвидни потоци, трчајќи минатото дрвја, рекреативната површина и патеките во градината.
  • За да го направите мистериозно и уникатно, можете да направите мала "клисура" од потокот. Исто така многу убави изглед мостови и ѕидарски, фрлени над сува речното корито.
  • Синусен тесен сува поток на мала локација може визуелно да го продлабочи просторот и да создаде појава на поголема територија.
  • Ако се планира да се опреми рекреација област или територија во близина на куќата, најдобро е да се симулираат сува езерце или мало езеро во ова место.

Мастер класа на аранжман на сува поток

три важни фази

Во првата фаза неопходно е да се планира и подготви теренот. "Канал" на идниот поток мора да биде поставен и задекорираат така што навистина изгледаше како вистински, односно потребно е да се создаде изглед на протокот на вода. За подобра видливост при означување, најлесниот начин да се користи лесен песок (ако не постои вегетација на локацијата). Ако песок се истури по контурата, тогаш патеката на "струјата" на идниот поток ќе биде многу јасно видлива. Таквото коло е многу лесно да се прилагоди и да се промени неговата траекторија за да се постигнат потребните параметри.

сухой-ручей-свои-руками-выкапывание-канавы

Ако сајтот веќе има вегетација, а потоа со цел да го опреми местото под потокот и неговите банки, неопходно е да се отстрани трева. За каналот неопходно е да се ископа плиток ров (15-25 см) и да се постават со филм. Ова е неопходно, така што дивите растенија и тревата не се '' ртат '' преку поставените камења. Меѓутоа, ако садењето се планира во подрачјето, филмот ќе мора да биде покриен со земја или да ги отсече дупките за садење директно во земјата.

jj

Внимание! Ако се планира да се организира истекување на дождовница на сува поток, тогаш треба да се користатместо полиетиленски филм, геотекстили и геомембрана. Тие нема да дозволат изложените камења да бидат измиени од протокот на дождовница.

Во втората фаза, тие се занимаваат со уредување на зоната на потокот. Овде фантазијата не е ограничена, потребно е само да се избере вистинската комбинација на бои и билки. Многу убав изглед во гире на потокот алпски ридови или мали грмушки. Секоја од растенијата може да се сади и во каналот и по должината на бреговите, но така што тие хармонично и ненаметливо го надополнуваат и не го засенуваат сувиот браздички. За садење во коритото, најдобро е да се земаат повеќегодишни растенија, - повторно садење градинарство е доста проблематично окупација. Земјата за цвеќиња е најдобро да се купат, нема плевел семе. Идеално, прво треба да им дозволите на растенијата да се вкоренуваат, а потоа целосно да заспијат.

xxxxxxx

За да ги декорирате бреговите на потокот, сеуште е подобро да се изберат постројките за влага кои се многу поврзани со вода и природни водни тела. На пример, креветот на поток може да се пополни со голем камче со песок, додека камењата се обоени во деликатна сина боја. За да го декорирате таков канал, поставени се стаклени топки. Од растенија се засадени: бамбус лист-лист, arundo трска, разни видови на домаќини, irises, ѕвона, lyubelia, нане. Овој дизајн создава илузија на постојано течен Брук.

g

Во третата фаза потокот е исполнет со "камени води". Наједноставните и најпристапните материјали за ова се чакал и чакал. Како практиката покажува, како градежни материјали се многу убави и оригинален поглед на реконструкција на сува поток канал. Камените карпи кои се многу погодни за имитирање на поток вклучуваат: шкрилци, базалт, гнајса - изгледаат многу убаво во каналот, бидејќи имаат нијанси на сиво-сини тонови. Посебен шик поток дава составот на бел мермер и варовник, како и црвени, кафеави зелени нијанси на гранит.

За да се создаде максимален ефект на проток на вода и дополнителна декорација, стаклените пелети и топки со сини, бели и други бои се поставени во каналот на сува поток. Присуството на вода создава акрилни декоративни камења, купови, кои се расејуваат долж потокот: може да потрае до 5 килограми таков материјал по 1 квадратна М област.

посебен шарм - цветен поток

Постои посебен аспект на пејзажот - ова е создавање на луксузни и невообичаени украси на локацијата на цвеќиња. Тоа е како дизајнот како сува поток, можете да го извршите не само од камења.

vvvvv

Правилно избраните и убаво засадени цвеќе и билки создаваат величествени имитации на струја против позадината на зелената трева во градината.

kkk

премостувајте го потокот

Ако во подрачјето на депресијата, по која тече струја, се прават во пешачката зона, односно потребата да се инсталира мост преку сува канал. Во исто време, сува поток со мост, станува вистинска декорација на локацијата, ќе му даде чудна кора и природноста.

ccccccccc

Мал декоративен мост или ѕидарски мал дел може да се направи самостојно, но со голем пешачки мост ќе мора да се меша. Можете да купите монтиран мост и да го инсталирате на вистинското место. На пазарот нуди многу опции за декоративни и реални мостови за пејзаж, од наједноставните дрвени до фантастични фалсификувани производи.

ccccc

Грижа за сув крст

Постапката за грижа на декоративниот сува поток е да се задржи обликот на каналот и да се грижи за засадени растенија. "Банките" на потокот периодично се изземаат од плевелите, а не сите диви растенија треба да се уништат - некои диви цвеќиња се многу убави. Треба да се сечат растечки грмушки, а на корените на дрвјата не треба да им се дозволи да растат во насока на потокот.

Поголемите камења понекогаш треба да се подигнат и да се гледаат, мравките може да се садат под нив, кои (ако не се борат) постепено ќе "освојуваат" некогаш поголема територија. Мос, формиран на камења, исто така, треба да се отстранат периодично, така што тоа не е во голема мера лазат на камењата и не ги покрива.

Со уредување на креветот и создавање на убави сува насока од растенијата, не заборавајте дека цвеќињата, тревите и грмушките треба да се напојат - ова е сува поток, нема вода што е неопходна за растенијата.

ggg

Подготвителната работа за зимата се состои од плевање на коритото и бреговите на сувиот слив, отстранување на паднатите лисја, гранки и остатоци. Ако се инсталирани тела и друга опрема, мора да се внимава да се обезбеди нивната безбедност. Оние растенија кои не издржуваат тешки настинки и се склони кон смрзнување треба да бидат покриени за зима со топлинско-изолационен материјал или да бидат извлечени.

Можеби сте заинтересирани за: