Столбови за ограда во приградската област - како да изберете, инсталирате, корисни совети

  • admin
  • 24 февруари 2015 година
Столбови за ограда во приградската област - како да изберете, инсталирате, корисни совети

Главниот елемент на секоја ограда или ограда се вертикални потпори, кои се поставени во посебна основа. Затоа, тоа е столбовите кои се напредни и побарани - механичка сила. Изберете и потоа инсталирајте ги столбовите за оградата, внимателно пресметувајќи ги параметрите.

Почнувајќи да се изгради ограда

По повод инсталацијата на куќиштето на дача или на површина, се препорачува да се размислува за начините на поставување, односно основата и столбовите на оградата. Добро основаниот избор на столбови дизајниран да создаде ограда е гаранција за сигурна инсталација.

fundmebtkirpichnogozabora1

Постојат одредени видови на столбови, наменети за одреден вид мечување. Употребата на одреден тип на столбови се базира на главните параметри:

• материјал за полнење

• Тежина на оградата.

1

Секако, за ограда од дрво и моќни метални решетки, ќе треба да ја пресметате основата и растојанието помеѓу столбовите. Како правилно да ги изберете и инсталирате столбовите, затоа што треба да изберете помеѓу метални, тули или бетонски столбови. Кои столбови треба да се претпочитаат?

столбики

Помеѓу трите столба

метални натписи

Ненаметлива и практична може да се нарече метални столбови за ограда. Метални столчиња се конструкции направени на индустриски начин од профили или круг цевки. Металните столчиња имаат стандардни димензии и се користат за поставување на пресечни прегради, како што се мрежа-пребивање.

секционен-забор-из-сетки-рабица

Дијаметарот на кружните цевки е Ø60 mm и Ø76 mm. Прицврстувањето на деловите се врши на фиксирање на арматура - летви или "мустаќи". Секој поединечен метален стол е заштитен од погоре со заварен капак. За да го пресметате бројот на метални столбови, можете да го користите он-калкулаторот.

Слика 1

Металните столбови од профилните цевки имаат димензии 60х60х2 мм и попречни затегнувања за прицврстување. Заостануването за фиксирање исто така е направено од профилни цевки со големина 40x20x2 mm. Лагите се прицврстени на мислења користејќи заварување. Начинот на поставување на метални столбови се затнува во земјата.

stolby_dlya_zabora_kruglye_r

Корисни совети

На реторичко прашање: "Бетонирање или коване на оградата" сè уште нема одговор. Затоа, сопственикот на сајтот ќе треба самостојно да ја направи потребната инсталација одлука. Се разбира, предностите на натрупување се за густа почва, со исклучок на песочни кирпичи и песоци. Во спротивно, неопходно е да се направи засолниште со урнатини или да се наполни основата за колоната, а исто така да се користат и навртки за ограда.

1 - zabivka-2 - chastichnaya-betonirovka-3 - polnaya-betonirovka-4--600x346

како да се изградат тули

За столбови направени од цигли за ограда користете дебели ѕидови цевки, кои ја обезбедуваат потребната сила на структурата. Пожелно е да се користи тркалезна цевка, внатрешноста на која се истура со бетон и основата се бетонира. Затоа, изградбата на оградата започнува со задолжителна марка.

razmetka_pod_fundament

Кога ги поставувате столбовите за нив, претходно копате јами со дијаметар од 50 x 50 cm и длабочина од 1,5 m. Доколку планирате да поставите столбна основа, тогаш на аглите се прави обележување на столбовите. При поставување на темелите под столбовите од тули, неопходно е да се направи хидроизолација, со што се исклучува влезот на влага под базата.

pravila-kladki

Масонеријата е направена околу конкретната цевка, играјќи ја улогата на опаковката. Трите пониски редови на ѕидање се направени од цврсти тули, а за следните редови може да се користи и шупливо обложување.

Како да се изгради столб од тули, е претставен овде.

Корисни совети

Квалитетот на малтерот за поставување на столб од тули е секогаш контроверзен. Некои тврдат дека решението треба да биде густо, други - напротив, дека ѕидарскиот раствор не е течен. Инаку, решението под сопствената тежина ќе почне да ги пополнува празнините на соочуваат тули. Сепак, монолитниот ѕидар од ова практично не страда. Одлучувајќи за себе дека без конкретни работи не можете да направите, можете да направите делумна или целосна бетонирање.

stolby_iz_kirpicha_08

како да се инсталираат бетонски столбови за ограда

Оградите од бетон се уште се баран елемент на секоја конструкција. Овој "прилог" се должи на релативната сигурност на производот и евтина цена на производот, можете да го инсталирате бетонскиот столб со свои раце.

81

Потсетиме дека "класичниот" бетон бетонирање на столбовите на бетон е како што следува:

• чакалот за чакал е покриен во подготвената јама

• поставете бетонски столб на чакалката podsypka и делумно посипете го

• Ние подготвуваме цементен малтер: цемент (М400) - 1 акција, песок - 3 акции, кршен камен - 6 акции.

• Измешајте го малтерот во бетонски миксер во хомогена состојба

• Пополнете ја јазот помеѓу ѕидовите на колоната

• Ние ја запечатуваме цементната перница.

Слика 22

Корисни совети

Во случај на неисполнување на основните барања за бетонски порти за самобирање, може да има "конкретни" случаи во кои подземните води, без да се соочат со непремостлива пречка, ќе имаат тенденција да го притиснат столбот на површината.

мислења од блокови декоративни

Денес, здрави столбови на бетон се состојат од украсни столбови за ограда. Декоративниот столб е бетонски блок кој се состои од мобилни делови од квадратна форма до височина до 30 см. Погодноста на поставување декоративни столбови се потврдува со практика.

stolb_dekor

Декоративните столбови се инсталираат независно на традиционалната основа: лента или колонообразен. Со подигнување на сигурна конструкција, декоративните столбови се засилени со прво вметнување на метална цевка внатре и бетонирање. Вградените столбови на декоративни страни изгледаат привлечно со било кој вид на распоред.

схема

За сопствениците на приватни куќи, со перспектива и практична идеја за поставување на пречка може да се уверено дека декоративните огради се направени од бетон.

Можеби сте заинтересирани за: