Езерце на местото, се грижи за езерцето, корисни совети

 • admin
 • 04 јули 2016 година
Езерце на местото, се грижи за езерцето, корисни совети

Езерото на локалитетот е една од најатрактивните компоненти на пејзажот. Но, за да направите вештачки резервоар изгледа убаво, потребна е систематска нега и ќе треба да се изведува во текот на целата година. Најмногу време одземање чекор во овој случај ќе биде чистење на езерцето, за да се постигнат добри резултати, ќе треба да користите неколку методи, ова може да биде ултравиолетово лекување, хемиско, биолошко, механичко чистење.

Механичко чистење на езерцето, кои уреди се препорачуваат

Постојат многу извори на загадување на водата во езерцето, па затоа е неопходно следење на неговата состојба.

ochistka_pruda12

Невозможно е да се внесе вода во езерцето во задоволителна состојба со употреба на само едно од средствата за прочистување. На пример, за да го собере ѓубрето кое лебди на површината на водата, доволно е да работи со нормална мрежа.

ochistka_pruda6

Порационална опција е купувањето и инсталирањето на еден морска птици. Монтажата се изведува малку под нивото на водата, додека уредот управува со уредот засолнува вода заедно со сите остатоци во него и поминува низ филтрите. Се разбира, сите надворешни честички кои лебдат во водата се задржуваат на филтерот.

ochistka_pruda8

Чистењето на езерцето од тиња со свои раце може да се врши со подводен правосмукалка. Дали правосмукалка на брегот во близина на езерцето, со помош на црево со специјални фаќање млазницата вода заедно со кал, алги, растителни остатоци, на крајот сите отпад се собира во контејнер.

При полнење на врвот, правосмукалката автоматски се исклучува. Потоа треба да го испразните контејнерот и да продолжите да работите. Со помош на црево, можно е да се извадат ѓубре и тиња од најоддалечените агли на резервоарот.

ochistka_pruda11

Чистење езерца во земјата, исто така, може да се направи со користење на песок или чакал филтри кои се вградени во контејнерот. За да се води вода, се користат пумпи, нивната моќ се пресметува земајќи ги предвид волуменот на водата во езерцето, и видот на филтерот е земен во предвид.

Повеќе информации за филтерот за песок - на видеото:

Карактеристики на хемиско чистење

Грижата за езерцето на dacha, исто така, претпоставува периодично хемиско чистење, со цел:

 • реставрација на нивото на киселост на вода,
 • сатурација со кислород,
 • убивајќи несакани видови алги.

ochistka_pruda15

Подготовките за хемиско чистење постојат многу, главната разлика е степенот на ефикасност. Валидноста на таквите супстанции е кратко, нивната употреба бара строго придржување до дозата премногу високи дози на хемикалии може да наштети на вегетацијата и риба, тие исто така може да бидат штетни за луѓето кои ќе бидат во близина на езерцето.

ochistka_pruda14

Поцврстите биолошки агенси се поблага во акција и помалку штетни за животната средина.

Со нивна помош, можете:

 • враќање на биолошката рамнотежа на течност пополнување на езерцето,
 • прочистете ја водата од распаѓање на органски материи,
 • намалување на нивото на долниот седимент,
 • контрола на процесот на репродукција на наједноставните алги и duckweed.

Биолошките препарати немаат негативно влијание врз вегетацијата, фауната, луѓето.

За да се утврди потребната количина на материјал за филтрирање, се земаат предвид димензиите на езерцето и присуството на риби. Користете ги лековите во согласност со упатствата. Биолошките филтри се заменуваат на секои 3-6 месеци. Оптимална опција е интегрирана употреба на механичка и биолошка филтрација.

Ултравиолетово зрачење за прочистување на водата

Тоа е лесно да се претпостави дека со третманот со ултравиолетова светлина може да се постигне уништување на патогени бактерии и вируси за да се неутрализира распаѓање честички алги, кои во услови на вештачко езерце е исто така важно.

ochistka_pruda9

Како по правило, прочистувачите на водата се чистат со само-чистење УВ ламби, преку кои водата се пумпа преку пумпи. Што се однесува до моќта на уреди за чистење, најдобро е да се консултираат специјалисти за ова.

Како да се исчисти езерцето - користете комплексни системи

Бидејќи употребата на само еден од горенаведените методи за чистење нема да ги донесе очекуваните резултати, ќе биде потребно фазно користење на различни методи. На пример, за отстранување на уништените алги со помош на ултравиолетова ламба, ќе биде потребно дополнително механичко прочистување на водата.

ochistka_pruda4

За да се поедностави процесот на чистење, се развиени специјални мулти-коморни уреди, во дизајнот на кој има неколку филтер системи. Се разбира, цената на таквите уреди е повисока, но полесно е и полесно да ги користите. Изборот на мулти-коморни единици е направен земајќи ја предвид големината на резервоарот, како и присуството на риби во неа.

При купувањето, треба да обрнете внимание на работата на филтрите. Ако не постои сигурност, подобро е да побарате помош од специјалисти кои ќе ви помогнат да ја изберете соодветната опрема базирана на карактеристиките на езерцето.

ochistka_pruda5

Ако купувањето е направено самостојно, тогаш при изборот на комплет, подобро е да се даде предност на производите произведени од еден производител - барем сите компоненти на комплетот ќе бидат комбинирани едни со други.

ochistka_pruda77

За да се одреди квалитетот на водата, треба да користите индикатор за стапче, тоа ќе ви помогне брзо да ги дознаете основните параметри на течноста што го пополнува езерцето.

Препораки за соодветна грижа за резервоар на една приградска област

Ние веќе споменавме дека езерцето на дача ќе бара постојана грижа. Напуштените езерцето ќе предизвика многу проблеми - на вода во него ќе стане облачно и ќе се здобијат со мирисот на гниење, растенијата и животните умираат, а потоа ќе следи уништување на конкретни дното на ѕидовите на резервоарот.

ochistka_pruda18

За да се спречи таква ситуација, треба внимателно да се разгледа работата извршена во градината:

 1. Ако дрвјата растат во близина на езерцето, кога ќе ги третираат со хемикалии од болести и штетници, ќе биде неопходно да се исклучи можноста од внесување на хемиски раствори во водата, т.е. езерцето треба да биде покриено со филм.
 2. Доколку се пронајдат пукнатини на дното и ѕидовите на резервоарот, исцедете го, внимателно отстранете ја акумулираната нечистотија, запечатете ги пукнатините со заптивната смеса или мастика со заптивната смеса.
 3. За да се спречи процветането со вода, се препорачува да се засади на бреговите на езерцето кое нема да дозволи директни сончеви зраци до водата. Во поладна вода, сино-зелените алги се развиваат побавно.
 4. Не смееме да заборавиме на систематското чистење на резервоарот од лисја што паѓаат, а не јаде од рибите на храна, разни ѓубрето случајно зафатени во водата.

Употребата на хемиски третман треба да се примени само ако механичкото чистење не даде соодветен резултат. Препорачливо е да се користи некој вид на алгахид. Да се ​​купи реагенс не е тешко, секогаш е достапен во специјализирани продавници. Пред употреба на производот внимателно прочитајте ги упатствата!

Некои корисни совети за грижа за вештачки акумулации во земјата:

Во текот на годината ќе се бара време за грижа за езерцето

што работи се препорачуваат во пролетта

Со почетокот на пролетната топлина во езерцето ќе започне активен живот, рибите ќе се разбудат и ќе почнат да се подготвуваат за поставување на јајца, на растенијата ќе се појават нови лисја и пука. Време е да ги инсталирате пумпите и да ја проверите нивната корисност.

Ќе биде неопходно да се врати хранењето на рибите. Исто така е пожелно да бидете сигурни дека тие се здрави.

Препорачливо е да се отстранат филаментозните алги кои се појавија во водата, за да ги отсечат прележаните едногодишни растенија, за да ги одвојат во случај на силен раст. Не заборавајте да ги отстраните вишокот корени од растенија кои зимале во кутии.

ochistka_pruda3

За да се спречи активното множење на пловечката вегетација и зелените алги, генераторите на растителен кислород се додаваат во езерцето, придонесувајќи за подобрување на квалитетот на водата и збогатувањето со кислород.

Задолжителна постапка ќе биде внимателно чистење на остатоците од површината на водата. Ако состојбата на водата е незадоволителна, тогаш може да има потреба од целосна замена.

Со почетокот на стабилна топлина, околу почетокот на мај, може да се садат нови растенија.

пружа одржување во текот на летото

ochistka_pruda1

Во лето ќе биде неопходно да се воспостави секојдневно хранење на риба. Во овој период, можете да стартувате нова риба во езерцето, но прво треба да бидете сигурни дека тие не се разболат.

Ако времето е премногу суво, препорачливо е периодично да се прскаат крајбрежните растенија од цревото, водата ќе се освежи и ќе ги измие лисјата и цвеќињата на штетниците.

ochistka_pruda20

Неопходно е да се следи нивото на водата во езерцето, доколку е потребно, додадете свежа вода, бидејќи во текот на летото испарувањето на течноста станува поактивно. Исто така, пожелно е да се инсталира фонтана на езерцето, или барем да се испрска површината на водата периодично - тоа ќе му помогне да го збогати со кислород.

Растенија наоѓа на брегот на езерцето се бара да периодично се сече, а на крајот на цветни за да се отстранат избледени inflorescences.

За да го задржите езерцето чист, периодично отстранете ја нечистотијата од пумпите и филтрите.

што работи треба да се направи на есен

Од есента е време на одумирање и пролевање на лисја, ќе биде неопходно да се посвети поголемо внимание на чистење. Растенијата што венеат треба да се исечат и да се отфрлат. За периодот на падот на површината на езерцето, пожелно е да се истегне мрежата - ова ќе ги спречи листовите да влезат во водата. За да се спречи појавата на гнилостни процеси, сите гранки и лисја што паѓаат во водата треба внимателно да се отстранат.

ochistka_pruda16

Крајбрежните растенија се намали, оставајќи на висина од околу 10 см. На растенијата не се отпорни на мраз е отстранета од езерцето заедно со контејнери, фати лебдечки растенија, и да влезат во просторијата каде што ќе се обезбеди топол презимување. Препорачаната температура во неа е околу +10 +13 C. Ако на растенијата не им е потребен посебен режим на температура, тие може да се остават во езерцето.

Грижата за рибник со риба ќе бара обезбедување место за презимување на одделенијата. Со цел да се обезбеди риба, засолниште може да се стави на дното на сечење на пластични цевки. На риба треба да им се даде посебна храна - која содржи голем број на протеини.

Пумпи и филтри се отстранети, наместо нив, ако е потребно, бојлери се инсталирани.

ochistka_pruda19

Ако езерцето е мало во големина, постои ризик од негово целосно замрзнување. Се разбира, во овој случај, растенијата и животните кои се присутни во него може да умрат. Во овој случај, целата популација на езерцето треба да биде фатена и испратена во просторија погодна за удобно презимување.

Ако езерцето има пристојна големина, нема да се замрзне, едноставно ќе ја покрие мразната кора. Во мразот, мора да исечете низ дупката и да го исчистите од мразот. Ова ќе овозможи да дишат нормално да риби, мочуришниот гас нема да се акумулира. Покрај тоа, снабдувањето со кислород ќе ги обезбеди исушените стебла на житни култури исечени од водата.

Ако на брегот на езерцето растат топлинските растенија, нивните гранки треба да бидат поставени и покриени - тоа ќе биде многу несреќно ако тие замрзнуваат во зима.

За тоа како правилно да се подготви езерцето за презимување:

се грижи за вештачки резервоар во зима

Ако есенската подготовка за зимување се прави правилно, тогаш со почетокот на студеното време, грижата ќе биде сведена на минимум. Бидејќи рибата е поспано зима, храната може да се запре. Со почетокот на мраз, ќе биде неопходно да се вклучат грејните уреди инсталирани на есен. Во случај на топла зима, ќе биде доволно да се стават неколку лесни лебдечки предмети во езерцето, на пример - топки, тие ќе се движат по површината на водата и ќе го скршат мразот. Се топи мразот со топла вода не може!

ochistka_pruda17

Експертите препорачуваат употреба на современи средства за грижа за езерцето, во голема мера ќе ги поедностави сите видови работа, исто така, им овозможи на растенијата и рибите удобно да ја преживеат зимата.

Можеби сте заинтересирани за: