Која стаклена единица ја одржува најдобрата топлина, како да го избереме економскиот двојно застаклен прозорец

  • admin
  • 04 јуни 2014 година
Која стаклена единица ја одржува најдобрата топлина, како да го избереме економскиот двојно застаклен прозорец

Познато е дека употребата на заштеда на енергија (или, како што се нарекуваат, на топлинска енергија за заштеда) од стакло економски и еколошки изводливо и многу профитабилна. Овие прозорци, како што е јасно од нивните наслови, не само што го спаси топлина и да ја задржат топлината во куќа или стан, но исто така обезбеди оптимална внатрешна клима топли сончеви лета. За тоа како да го изберете вистинското изолационо стакло со заштеда на енергија стакло, ние ќе разговараме во овој напис.

Што е енергетски ефикасни двојни застаклените прозорци и како да ги разликувате

Двојните застаклените прозорци се нарекуваат две или три очила, херметички поврзани во една структура. Алуминиумските рамки во двојно застаклениот прозорец се користат за да обезбедат фиксен растојание помеѓу панелите. Како рамки се прикачени на стакло со бутил, која обезбедува уште еден слој како што е потребно во запечатување на панелот.

Во стакло единица заштеда на енергија помеѓу две внимателно запечатени по должината на периметарот на панелите, е изолиран комора кој е исполнет во процесот на производство или некои инертен гас со ниска топлинска спроводливост. Вообичаено, овој гас во застаклувачкото стакло е аргон. Енергетски ефикасни прозорци со енергетски ефикасни прозорци зависност од тоа колку има комори во него може да се подели во две застаклување стакла (еден драм) и застаклување се состои од три стакла (двојна комора). Втората комора, како дополнителна, додава топлинска и бучава изолација на двојните застаклените прозорци за заштеда на енергија.


Во случај на производство на топлина-изолациски стакло со заштеда на енергија стакло внимателно наредени затворен врската ќе се воведе во пракса е основниот принцип на топлинска изолација, односно во континуирано одржување заштеда на енергија стакло гас (аргон), кој е најдобар модерна топлинска изолација материјал.

Топлина за заштеда на застаклување од обична чаша, исто така, вклучуваат nizkoemisionnonoe стакло и стаклени дополнително полнење со гас аргон.

Со цел да се разликуваат енергетски ефикасни двојни застаклените прозорци од конвенционалните двојни застаклените прозорци, треба да се обрне внимание на нивното обележување. Во единицата за изолација, производителот ја покажува дебелината на стаклото и неговиот тип, како и ширината на растојанието. Треба да се наведе и бројот на воздушни слоеви и видот на гасот што се користел за нивно пополнување. Типично, ниска емисивност стакло се означени како К (со солидна ниска емисивност стакло слој, произведени од страна на on-line технологија) и јас (ниска емисивност стакло со мека обвивка, произведени од страна на Off-line технологија). Исто така се користи Обележување - S (стакло, затемнети), Pl (ја одбива топлината филм) и S (стакло, затемнети). Гасови пополнување интерстицијален простор се означени како

воздух (стандарден јаз) и Ar (argon).

Нови прозорци имаат одреден симбол, па 4M1-16-4M1 значи дека оваа стаклен - единствен дом, а е направен од стакло со ознаки М1 4mm дебела и има растојание од 16 мм помеѓу стакла. Во овој двојно застаклен прозорец, јазот меѓу двете постоечки чаши е исполнет со обичен воздух (не аргон).

Економска корист при користење на топлински изолациски двојни застаклени прозорци


Енергетски ефикасни прозорци со заштеда на енергија стакло работат на принципот на топлинска огледала, односно ја одбиваат топлината назад во собата, а не го пуштаат (на улица). Ова всушност е топлинско-изолациона двојно застаклена единица.

Споменавме дека стакло со ниска емисија се користи во производството на изолационно стакло за заштеда на енергија. Ова специјално стакло е многу различно од обичниот прозорец. Од него се разликува со специјален сребрен слој во внатрешноста на топлинно-изолационото стакло, кое го штити од механички оштетувања. Овој слој не влијае на пренос на светлината својства на стаклото со заштеда на енергија стакло, сепак, значително ја намалува загубата на топлина (односно повеќе од половина во споредба со обичен застаклување. Аргон зголемува топлина за заштеда на својствата на стакло. При користење на енергетски ефикасни застаклување единица со енергија за заштеда на потрошувачката на електрична енергија стакло се намалува како резултат на Фактот дека нема потреба за дополнително греење на станот стан или куќа.

Така, цената на топлинска или електрична енергија е намалена, а температурата во просторијата е зголемена. Во текот на летото, напротив, заштеда на енергија прозорци со заштеда на енергија стакло ќе го задржи доза на прекумерна топлина и светлина во куќата.

Топлина за заштеда на прозорци со заштеда на енергија стакло апсолутно потребна кога остро континентална клима со значителни температурни варијации, како и оние во домови или станови каде што сиромашните греење (на пример, куќите на село).

Во овие енергетски ефикасни двојно застаклените прозорци со заштеда на енергија стакло изолациски својства се зголеми, и тие не се различни од вообичаените за пренос на светлината својства. Напротив, преносот на светлина кај двојно застаклените прозорци за време на студената сезона е максимално зголемен.

Заштеда на енергија двојно застаклените прозорци со стакло со ниска емисија се исплаќаат за околу четири години. Така, можеме да заклучиме дека и економската и еколошката изводливост за користење на стакло за заштеда на енергија не е доведена во прашање.

Лидерите на многу градови веќе нареди економски пресметки за тоа дали да се користи двојно застаклените прозорци со заштеда на енергија стакло и на нивните резултати денес направи голем број на практични чекори кон остварување на државната програма да се обезбеди ефикасна заштеда на енергија.

Недостатоци на двојно застаклените прозорци за заштеда на енергија

Втората, дополнителна, комората додава тежина на прозорецот и дава дополнително оптоварување на шарките на прозорецот. Затоа, при инсталирање таков двојно застаклен прозорец со стакло за заштеда на енергија, квалитетот на опремата е многу важен. Во овој случај, зголемувањето на тежината на изолационото стакло нема никакво влијание врз животот на прозорецот за заштеда на топлина.

Енергетско изолирачко стакло - ова е нужно херметички двојни застаклени прозорци. Сепак, ако тоа е направено од низок квалитет и не се запечатени, тогаш тоа ќе се навлажни, и пренос на топлина на стакло ќе биде не се разликува од конвенционалните, незаптивен (дрвен). Во овој случај, за производство на топлина-изолациски стакло со заштеда на енергија стакло губи своето значење, тоа нема да биде ефективен купување, бидејќи за да се воспостави две едноставно стакло во нормална рамка е многу помал, а ефектот е ист.

Така, можеме да видиме дека недостатоците за користење на двојни застарени прозорци за заштеда на енергија се многу помали од предностите.

Значи, да ги сумираме денешниот напис:

Топлински изолациски двојни застаклени прозорци го намалуваат загубата на топлина за време на грејната сезона, со што се намалуваат трошоците за греење на куќиштето. Тие, исто така, ги намалуваат трошоците за пари за потребното климатизирање на живеалиштата во текот на жешките летни периоди. Така, како специјални модерни двојни застаклени прозорци придонесуваат за зголемената удобност на домувањето. Енергетски ефикасни прозорци спаси ресурси на гориво и енергија, подобрување на ергономијата и подобрување на станбена средина.

Можеби сте заинтересирани за: