Употреба на пилевина како грејач. Како да го направите тоа право, корисни совети

 • admin
 • 7 август 2014 година
Употреба на пилевина како грејач. Како да го направите тоа право, корисни совети

Огревот е универзална природна изолација. Со овој материјал може да се направи не само топли подови во куќата, но, исто така, да се изолира на ѕидовите и покривот. За време на брзиот развој на технологијата, струготини, како грејач, сè уште не ја губат својата популарност. Нашите совети ќе помогнат правилно да ги завршат домашните загревање пилевина со свои раце.

Како да се користи струготини како грејач

Дрво пилевина е губење на пила и обработка на дрво, мали чипови и дрвна прашина. Огревно дрво се користи во приватна градба како главен материјал за изработка на блокови. Или како наједноставна и доволно квалитетна природна изолација за дачи, селските куќи и разни земјоделски објекти. Сепак, некои струготини (могила) се користат многу ретко. Со струготини меша песок, вар, бакар сулфат, цемент, различни антисептици и заштитни импрегнација - што се добива практични и издржливи за изолација смеса.

1389620080_opilki_suhie

Еден слој од пилевина со иста ширина како минерална волна ги има истите практични и квалитативни карактеристики. Ова значи дека потрошувачката на материјал ќе биде приближно иста. Но, струготини, ова е природна изолација, ги задржува сите својства и еколошката компатибилност на дрвото. Огревно дрво, претходно измешано со неопходните компоненти, лесно може да заспие на кое било тешко достапно место. После тоа, мешавината внимателно се собира. Така, се добива заштитен слој со одлични параметри за топлинска и звучна изолација.

Треба да се забележи зошто струготини, како грејач, не треба да се користат во чиста форма без нечистотии. Овој материјал има две главни недостатоци: сува пилевина лесно се запали, а исто така е омилено место за глодари. Покрај тоа, пилевина многу ја апсорбира влагата. Затоа вар, гипс, бакар сулфат и други компоненти се мешаат со пилевина - оваа мешавина е тешко да се запали и рамнодушен кон штетниците.

Грејачи од пилевина

Градежната индустрија врз основа на дрво струготини прилагоди порака блокови arbolita, струготини пелети и olkobetona. Сите овие материјали имаат два главни важни квалитети: имаат одлични својства на топлинска изолација и се вклучени во категоријата на најевтини градежни материјали.

пилевина пелети

Оваа изолација се добива со гранулирање на струготини со додавање на антисептик, антиперен и лепак од карбоксиметилцелулоза. Таквите гранули (пелети) имаат ниска запаливост и се непривлечни за глодарите. Тие се користат како изолација во приватна и нискоградба индустриска конструкција.

opilki_kak_uteplitel_1

пилеви бетон

За да се добие opilkobetona (пилевина бетонски блокови) се меша пилевина, по можност од зимзелени видови од дрво, песок, вар и цемент. Во оваа мешавина постепено и во мали делови додава вода и постојано се меша масата. Главната работа во овој процес е да се пресмета количината на вода правилно. Измешајте ја смесата не само рачно, туку и со бетонски миксер. Како резултат на мешавината се формира во блокови и се суши (од 1 до 3 месеци). Таквата изолација е повисока од тули за топлинска спроводливост, таа е отпорна на оган и е споредлива со бриз бетон во однос на перформансите. За да се изолираат ѕидовите, се формираат мали рамни блокови со широчина од 10-20 см.

3

арболит

Таквиот лесен бетон се добива со мешање на органски филер, цемент и хемиски адитиви. Како главни компоненти (до 90%) може да се користат струготини, дрвени струготини или чипс, слама, ленен оган, сецкани дрва. За минерализација на смесата, се додава калциум хлорид (CaCl2). Оваа состојка го промовира правилниот процес на зацврстување на добиената мешавина.

Arbolit користи како изолација блокови или плочи, таа има добра отпорност на товари, отпорност на пожар и топлинска спроводливост. Сепак, како и сите изолации со употреба на пилевина, потребен е уред за висококвалитетна хидроизолација.

Како да се направи грејач за ѕидови од пилевина

Наједноставниот начин да се изолираат ѕидовите со пилевина е да ги пополни со ѕидови при градење куќа со рамки. Затоа, најчесто струготини како грејач на ѕидови се користи во изградбата на колиби.

bbbbb

Како грејач се погодни пилевина од големи житарици или мали чипови добиени од пиење само дрво. Пилевина и мебел отпад производство, останатите обработка на иверица, OSB, МДФ може да се користи, бидејќи тие се на почетокот врзива, како отпад е премногу мал (прашина и како), а не се еколошки.

Со овој метод, цементот и вар се мешаат со струготини. Понекогаш мајсторите препорачуваа да додадете во смесата градежен гипс, за да добиете монолитна структура. Но, гипсот многу брзо се собира, оваа мешавина ќе треба да се замеси во мали количини, што ќе биде многу макотрпно и долго време. Затоа тие користат цемент, постепено ќе ја извадат вишокот на влага од пилевина и ќе ги врзат, таквата изолација ќе стане сигурна и издржлива. Свежата струготини треба да им се дозволи да легнат неколку месеци - содржат супстанции кои го спречуваат цементот да се врзува за вода.

Пред да се произведе мешавината, остатокот мора да биде импрегниран со антисептик за да се спречи распаѓање. Може да биде бакар сулфат или борна киселина. Можете да додадете антисептик дрога во водата за да ја направите мешавината. Глодар отвратителен ситен прав се меша со вар како грејач е доволно висок квалитет на производот, при што штеточинците се рамнодушни кон него.

Сликај на

Точниот процент на мешавината во која пилевина со цемент се користи како грејач е тешко да се утврди, параметрите зависат од фракцијата и влажноста на опиената материја. Во просек, ќе ви требаат:

 1. Огрев - 10 кофи.
 2. Цемент - 1 кофа.
 3. Вар - 0,5-1 кофа.
 4. Вода - од 5 литри.

Сите суви состојки на смесата се мешаат, а потоа се додава вода. Многу е важно правилно да се пресмета точната количина на вода, може да се додаде со калап за наводнување. Ако се земе мала количина на смесата во рака и да се притисне на грутка треба да бидат флексибилни, за да не се распадне, но водата не треба да биде потопена во исто време.

Snapshotg

Смесата се истура во ѕидовите на рамката по делови и се набива. По секое служење мора да се инсталира одделенска табла, по што процесот се повторува одново. Дејството на мешавината за затоплување се заснова на фактот дека при набивање, влагата содржана во пилемата "го сфаќа" цементот. По сушењето, се добива слој од изолација со одлични параметри за термичка изолација.

Дебелината на изолација на струготини за живеалиште куќа - .. 25-30 см Ако сакате да ја изолира земјата куќа, која ќе се користи и во зима е многу редок, тоа е доволно за слој со дебелина на ѕидовите од 15 см и 20-25 cm во таванот сите места каде што цевката одводот мора да биде обезбедена отпорни на оган материјали. Каблите за жици се затворени во метални цевки. Сите опасни места (прекинувачи, приклучоци) треба да бидат опремени со запаливи материјали.

Snapshotddd

Внимание! Не е неопходно да се постават парни бариери од ѕидови со грејач од струготини. Ѕидовите мора да "дишат", односно да бидат паропропустливи.

Огревно дрво за изолација на таванот

На прашањето за изолацијата на таванот треба да се пристапи многу внимателно, бидејќи околу 20% од топлината се губи низ таванот. Така пилевина како грејач на таванот треба да се излечи, сува, на нив не треба да има мувла и мувла. Постојат неколку опции за изработка на изолација за таванот. На пример, можете да направите мешавина со употреба на цемент, и може да нанесете глина.

изолација од пилевина со додавање на цемент

Што би било точно да се направи грејач од пилевина со свои раце со цемент, ќе биде потребна следната работа:

 1. Грубата таваница мора да биде испратена со пергамен или друг материјал за хидроизолација. Во овој случај, таванските греди, како и сите дрвени структури во куќата, мора да се третираат со пламен retardant емулзии.
 2. Се меша во сооднос од 10: 1 пилевина и цемент. Потоа додадете вода така што мешавината е малку влажна (1-1,5 кофи со вода). По мешањето на мешавината, пилевите изгледаат подмачкани во цементот.
 3. Резултирачката мешавина е поставена помеѓу гредите над површината на подовите, а потоа се удри. Дебелината на изолациониот слој поставен помеѓу греди е околу 25 см. Посебната тајна на таков топлина-изолационен слој е добра забивање на смесата.

Сликај

Работата треба да се изврши на почетокот на летото, што ќе овозможи да се исуши слојот на изолацијата. Оската, употребена за таванот, може да биде мала и голема. Сепак, треба да се има на ум дека колку е помала струготини, толку повеќе вода е потребна, па затоа мешавината ќе биде повеќе вискозна. За да се сфати тоа ќе бара повеќе цемент.

Внимание! Колку повеќе цемент се додава на мешавината на затоплување од пилевина, толку е послаба нејзината термичка изолација параметри.

изолација од пилевина со додавање на глина

Вообичаената глина и струготини како грејач се користат долго време, оваа мешавина има одлични квалитетни карактеристики. Изолацијата на таванот се изведува во серија:

 1. Пред да започнете со работа, тавани опфатени со ленти филмот, како што смесата ќе биде доста течност.
 2. Тоа треба да се подготват глина вода: 5 кофи глина покриени со вода за да се добие кремаста смеса. Бетонскиот миксер е исполнет со 2-3 кофи од глинена вода, а подложките се покриени. Промешајте до густа, слатка маса.
 3. Смесата се применува на таванот рамномерно со слој од 10 см, се измазнува и се заглавува. Ќе се исуши околу еден месец. Во овој случај, површината може да попуштат малку, - може да се нанесуваат со глинен раствор. На врвот се препорачува поставување плочки за бесплатно унапредување на таванот.

Сликај

Затоплување со пилевина под

Тука, веднаш вреди да се направи резервација. Затоплување пилевина кат е малку различен од другите методи, бидејќи на подовите треба постојано да се мијат и пилевина како грејач кат многу наситен на вода. Затоа, треба да се грижите за нивната сигурна заштита, а притоа да не забораваме дека мешавината од пилевина треба постојано да се суши ("дише"). Како заштитен филм, најдобро е да се користи пергамин. И тоа се вклопува и под слој од мешавина на пилевина, и на него, директно под плочките на завршниот под.

Врз основа на струготини произведени ecowool. Ова е доволно ефтина изолација врз основа на природни состојки. Тоа ги вклучува сите исти цемент и вар. Песок може да се додаде кон нив. Можно е да се примени таков топлински изолациски слој рачно или со помош на специјален апарат. Таквиот механички метод ви овозможува да го поставите ecowool и сув и навлажнета начин.

Слика на vvv

Ecowat се инјектира директно во просторот помеѓу заостанувањата. Обично таквата работа е доверена на специјалисти, бидејќи нема смисла за купување на скапа единица за еднократна употреба.

Се разбира, вообичаената мешавина на пилевина од цемент и вар може да се постави како сама грејач. Материјалната потрошувачка во овој случај ќе се зголеми за 40%.

Процесот на изолација на подот се одвива во следниот редослед:

 1. Доколку е потребно, се врши делумно или целосно демонтирање на подот. Сите дрвени греди, тавани, решетки се третираат со пламен retardant емулзија.
 2. На греди, груб под е составен од било кое ниско или средно дрво. Сите дрво треба да се третираат со оган retardant и антисептик.
 3. Поставете ги штиците или штитниците на грубиот под. На оваа помошна основа се шири покривен паропропустлив материјал (пергамент).
 4. Добиени од смеса од пилевина, истурете слој од околу 10 см.
 5. Инсталираната изолација мора да се исуши. Во овој случај, изолацијата ќе се надмине 3-4 см.
 6. По сушењето на грејачот, пергаментот е поставен и завршниот под е монтиран.

Изолација на струготини со свои раце - ова е еколошки производ, поради што и покрај големиот избор на современи градежни материјали, тој ужива внимание и популарност. Со сите норми за производство и заштита од пожари, куќата со таков грејач ќе биде топла, сува и еколошка.

Може да бидат заинтересирани: