Чистење на теписи и теписи со свои раце

  • admin
  • 2 ноември 2013 година
Чистење на теписи и теписи со свои раце

Меѓу различни современи подни облоги, специјална ниша е окупирана со теписи. Однадвор атрактивни и пријатен на допир облоги од овој тип се со висок квалитет и добри перформанси, различни стилски решенија и широка палета на бои, издржливост и, што е најважно, способноста да се создаде чувство на бесценетата топлина и удобност во собата. Па дури и покрај сите нагласена предностите на тепих, има многу противници кои се јавите на покривката на подот "прашина колектори", и да заборави дека ова е главната цел на килимот. Значи, правот што се населува на тепих се отстранува многу полесно отколку што е во воздухот.

Што е подобро: прашина во воздухот или правлив тепих?

Експертите проценуваат дека во тие области, подна површина која е обложена со тепих, прашина кои лебдат во воздухот, речиси 2 пати помалку отколку со други подни облоги во затворен простор.

Квалитативни тепих способен да држи до 1 кг прав, мали честички на нечистотија и остатоци на 1 квадратен метар.


Со цел трајно зачувување на естетски и карактеристиките на премазот, доволно време да се спроведе темелно чистење тепих: два пати неделно и тоа вшмукани двапати годишно да се изложуваат на капитал длабоко чисти со специјални средства.

Чистење на тепих дома

Денес, производителите нудат безброј различни хемиски агенси за висококвалитетно чистење на теписи и меки мебели. технологија процес е доста едноставен и е ист за сите начини: прво, темелно шлаг пена се применува на површината на капакот и нежно триење на самото место. Тогаш килимот се суши неколку часа.

Гледајќи во оваа шема, секое професионално почисто да се каже дека недостасува критична врската - хемиски средства по таква чистење останува во внатрешноста на тепих, а тоа доведува до брзо зголемување на нечистотија. Хемиски раствор привлекува честички од прашина, како магнет. Правот се акумулира повторно, а изгледот на килимот станува многу полош отколку пред првата постапка за чистење. Лесно е да се претпостави дека по одреден период валканиот тепих ќе мора повторно да се исчисти со исти средства.

Главната правило на професионално чистење - ако се применуваат хемиски агент, тоа е апсолутно неопходно да се неутрализира површината за чистење, било да е тоа на мебел или тепих. Исплакнете темелно - главниот принцип на чистење. Ако чистење се врши дома, подни облоги на текстилни треба да се мијат со сунѓер или посебен правосмукалка за влажно чистење. Специјалисти од компанијата за чистење успешно ги користат екстракторите, чија моќност е неколку пати поголема од моќта на слични вакуумски средства за чистење на вода. Колку повеќе ќе го исчистите тепихот, толку подобро ќе го добиете резултатот.

Истото правило може да се примени и за чистење на тапациран мебел.

По испирање на површината на хемискиот раствор, не заборавајте да го исушите килимот. Тоа се прави само со помош на ладен воздух проток, целосно елиминирање Фен за влијанието или маса на топол воздух, што може да доведе до значително намалување на производот. Дома, остатоците од влага може да се отстранат со салфетки или крпи.

По завршувањето на постапката тепих чистење, експертите препорачуваат за заштита на површината, со користење на современи тефлон слој, ефикасно заштита на купот на можно навлегување на најмалите честички на молекуларно ниво. Таквите професионални хемиски производи, и покрај нивната висока цена, неодамна станаа широко распространети кај обичните корисници.

Кој слој полесно се чисти?

На сите видови на теписи, синтетички тепих е најлесно да се исчисти. Лидер во семејството на синтетички материјали е полиамид (најлон). Лесно е да се грижите, и сите видови на нечистотија и дамки подеднакво се ефикасно отстранети со решенија базирани на вода или масло.


Тепих врз основа на антрон (модифициран полиамид) благодарение на присуството на тефлонски слој има добри својства за нечистотија.

Но, од широко распространета поради неговата ниска цена полипропилен експертите советуваат да одбијат: дамките од различно потекло се отстранети со голема тешкотија.

Тепих базирани на јута Не е препорачливо да се чисти со влажна, бидејќи основата може да се намали.

Средства за чистење на теписи

Чистење на теписи дома подразбира употреба на следните хемикалии за домаќинство:

Шампон за чистење на тепих. Под влијание на детергент честички од прашина и нечистотија на покрена површината на слој, лесно може да се отстрани од импровизирани средства.

Сува абсорбента. Ова е чистење на сува тепих, што не вклучува употреба на вода.

Сува пена. метод со користење на сува пена за чистење вклучува почетна чистење на правосмукалка тепих, потоа се применува на подготвени површина на пенење агент и слој треба да се вшмукани повторно.

Треба да се земат одговорен пристап кон изборот на средствата, бидејќи се зависи од видот на тепих дека треба да се исчисти.

Чистење теписи по народни начини

Чистење на снег

Традиционален и најчест метод за чистење во зима е чистење на снег. Ако имате таква можност, потоа се постават тепихот на снежните површина, snaring тоа снег, почекајте додека не се топи малку, а потоа проголта. Доколку е потребно, повторете ја постапката.

По завршувањето на темелно чистење, ќе видиме како ќе се "наследство" во снег, и колку нечистотија и прашина оставени на површината на тепих. Понекогаш љубовниците се разочарани како резултат, бидејќи се сигурни дека чистењето снег може да даде најефективен резултат. Сепак, употребата на хемикалии е секогаш поефикасна. Во тоа време, како што се средства за формирање на тепих на површината на густа пена, пловни нечистотии и прашина нагоре, снегот се претвора во вода се населува надолу vorsyanogo покритие, принудувајќи прашина подлабоко. Секако, дел од прашината оди на снег, но остатокот останува на површината.

Таквиот начин на чистење на снегот не е идеален, но тоа е најдобро решение, во случај кога нема соодветни хемикалии за чистење, на пример, поради алергии домаќинства.

Чистење со сол и подготовка

За чистење на теписи ќе ви треба голема сол, која е густо покриена со слој. По некое време, солта е избришана со метла натопена со вода за сапуница.

За чистење на теписите на темни бои, користете чај пијалак. Пијајте силен чај, стискајте ги чајните листови и рамномерно распрскувајте ги на површината на облогата. Понесете со метла.

Професионален тепих за чистење

Ако чистење на тепих не е можно дома, најдобро е да се јавите кај професионалците на компанијата за чистење.

Трошоците за услуги за чистење дома се одредуваат според видот на килимот, степенот и сложеноста на контаминацијата, видот на употребените хемикалии и опрема.

Можеби сте заинтересирани за: