Заградата за оградата, плетенката, технологијата на производство, корисни совети

  • admin
  • 27 август 2015 година
Заградата за оградата, плетенката, технологијата на производство, корисни совети

Во современиот свет, една семејна куќа со куќа се смета за едно од најпогодни места за рекреација. Често се наоѓа далеку од градскиот бучава и гужва. Тука можете целосно да уживате во спокојството и свеж, чист воздух, како и одлично време со пријателите или засекогаш оставајќи во вашата меморија живописни, луксузни пејзажи. Оваа ситуација придонесува не само за целосен одмор, туку поттикнува и имплементација на креативни идеи и планови за модерно и невообичаено декорирање на пристаништето.

Која функција може да игра оригиналната плетенска ограда?

pleten-na-dache_svoimy_rukamy2

Парче удобно место за живеење со право може да се смета за направена, а не сосема обична жива ограда - заградена ограда. Користете го за изолирање и заштита на одредени области на локацијата, на пример:

  • рекреација област со централно лоцирана скара,
  • зона, опремена за детско игралиште,
  • зона со укината хамак,
  • во форма на ограда за цветниот кревет.

pleten-na-dache_svoimy_rukamy15

Во случаите каде што овесот е озборуван од силен и сигурен материјал, тој може да се користи како потпора за качувачките растенија. Како да се користи заградата ограда, целосно зависи од фантазиите и желбите на сопственикот. Во секој случај, овој дизајн секогаш ќе биде модерен и разноврсен.

Удар со свои раце

Суровината за ткаење може да се бере во место каде што се лоцирани голем број дрвја (шума, парк, шумски појас итн.). Ако на територијата на заградата за домаќинство има насади на дрва, работното парче може да се направи од нивните исушени гранки. Главната работа е да се запамети дека градинарството на исушените гранки треба да се направи без прекин во текот на зимата. Дури тогаш дрвото ќе го преживее обрежувањето безболно.

Производството на плетената ограда главно доаѓа од вината од врба. Исто така, како почетен материјал може да се користат прачки од јаболко, леска, бреза, корнезија. Основните принципи на избор на суровина се добра флексибилност на секоја од шипки, дијаметарот на шипката не треба да биде помал од 1 см, должината на шипката не треба да биде помала од 50 см.

pleten-na-dache_svoimy_rukamy12

Интересно е да се погледне плетен плетенка од гранчиња од различни бои, на пример, кога комбинираните бои ќе бидат контрастни едни на други. Пред почетокот на ткаењето, собраниот материјал е натопен во вода. Можете да го направите тоа во езерце, бања, буре или било кој друг контејнер во кој можете да го потопат материјалот. Потопувањето ќе им даде флексибилност и еластичност на прачките. Оваа фаза на работа може да се нарече најмалку интересна, но со важна основна функција: колку правилно и квалитативно подготвен материјал директно зависи од естетскиот изглед на произведената бариера.

Плетена ограда

pleten-na-dache_svoimy_rukamy10

Пред сè, потребно е да се одреди како ќе се користи плетенка:

  • исклучиво во форма на декоративен елемент,
  • како ограда на зоналната територија,
  • носат функционално значење.

pleten-na-dache_svoimy_rukamy1

Врз основа на целта на оградата на заградата, потребно е да се избере соодветен почетниот материјал. Во зависност од тоа што ќе се наметне на товарот на неа, условите може да се променат, за декоративност, сила и животен век. Соодветно на тоа, при изборот на прачки, исто така ќе биде неопходно да се обрне поголемо внимание на видот на гранчиња или цврсти карактеристики. Бидејќи основата на оградата е составена од колци заглавени во земјата, нивниот изглед и сила, исто така, треба да им се посвети соодветно внимание.

Огранок ограда во земјата

Ако оградата се планира да се користи како ограда за замена на стандардната ограда, тогаш постои потреба да се направи што е можно поверодостојна и со тоа да се зголеми оперативниот период. Но веднаш познатиот факт дека дрвото што е во влажна почва брзо се отповикува е брзо деформирано и гнило. Поаѓајќи од ова, можеме да заклучиме дека дрвените вертикални шипки ќе треба да се заменат со метални.

pleten-na-dache_svoimy_rukamy9

Колоните може да се насликаат во боја погодна за бојата на собраните гранки. Покрај тоа, копачкиот дел од колоните мора да се третира со специјални антикорозивни средства. На дното на колоната, пред сè, се нанесува буквар слој за заштита на металот од 'рѓа, а потоа, по потполно сушење, слој кој содржи смола, на пример, битуменска мастика. Заглавени цигли на секои 50 см, по целата должина на планираната ограда. Должината на ископаното парче може да биде од 0,5 m до 1 m. Јамата со вметнатата колона е исполнета со чакал и се истура со цементен раствор, подготвен во однос на 1 дел од цементот и 3 делови од песок.

Како да се исплакнеш

Ткаењето може да се изврши класично - да се стават гранките во хоризонтална насока. pleten-na-dache_svoimy_rukamy14

Исто така постојат и варијанти на вертикално ткаење - кога гранките се поставени во вертикална насока, користејќи како основа на штиците лоцирани хоризонтално и прицврстени за натписите. Исто така постои и дијагонална ткаат. Оваа опција се користи многу поретко од претходните, но изгледа многу необично. Дијагоналниот ткаење се изведува или на крстосните шини меѓу потпорните столбови или на прачките фиксирани во земјата.

Како декоративна ограда е направена

pleten-na-dache_svoimy_rukamy4

Прво, прачките треба да се сортираат. Одделно одложи дебела и правилна. Од нив ќе се состави рамка за ткаење. Дијаметарот на прачките на основата на рамката мора да биде најмалку 3 см. Должината на гранките треба да ја надмине висината на планираната ограда за најмалку една четвртина. Со лекување на антикорозивни средства на метални прачки или цевки за места, нивно поставување до потребната длабочина и нивно поставување на вистинско растојание едни од други, може да продолжите директно до ткаењето.

pleten-na-dache_svoimy_rukamy6

Треба да почнете од земјата и полека, полека, внимателно да го поставите редот зад серијата, да се движите нагоре. Собрани, сортирани и натопени гранки се преплетуваат наизменично помеѓу вертикалните основи, ако е потребно, отсекување на остатоците. Со овој принцип, можете да направите убава ограда на леска, нејзините гранки се мазни и имаат пријатна боја. Плетенцата се изведува почнувајќи од дебелиот крај на прачката, свртувајќи се кон тенкиот.

Откако филијалата е завршена, земете друга и продолжете со континуирано ткаење. Потребно е да се обидеме подеднакво да ги дистрибуираме тенки и дебели краеви на шипки во текот на ткаестата конструкција. Најнискиот ред треба да се направи малку над нивото на земјата. Тоа ќе ви помогне да ги држите жиците на долните решетки, фиксирани на базите на шипки. На ист начин, горните гранки се фиксни. Важна точка во ткаењето на оградата е да се забележи приближно иста дебелина на структурата низ целата должина. Да се ​​изврши таква следење ќе ви помогне да периодично го промени правецот на барови, со други зборови, промена на курсот на ткаење.

pleten-na-dache_svoimy_rukamy5

Тоа ќе биде интересно да се погледне плетен ограда, рустикален дизајн елементи на декорација (венец од цвеќиња, глинени садови, и така натаму). Во близина на таква ограда, можете да садите пченка или сончоглед, а со тоа и понатаму да го потенцирате руралниот вкус.

Плетена ограда

pleten-na-dache_svoimy_rukamy3

Изработка на конструкција на врба е најтешко. Пругите мора да се сортираат во долги (минимум 1 метар) и кратки (максимум 50 см). Кората е отстранета од шипки со нож. Ако ова не е направено, тогаш на крајот прачки ќе 'ртат. Потоа, барови се заглавени во почвата по целата должина на предложената ограда, на растојание од 6 -. 10 см барови, кои имаат поголем дијаметар се користат како основа, додека оние кои потенок за топ дозвола.

живи животни

pleten-na-dache_svoimy_rukamy11

Применувајќи го принципот на вертикално ткаење, можете да направите жива ограда. Направете го тоа многу едноставно. Прво, во прачки земјата-земја поддршка или стапчиња, со минимална дебелина од 4-5 см, растојанието меѓу нив треба да бидат метри за една половина. Ако сакате, метални цевки може да се користат како елементи за поддршка. Понатаму, со помош на повеќе тенки гранки, потребно е да се изврши попречен спој. За да ги поправат попречно поставените елементи, може да се користи тенка жица. Ако висината на поддршката еден и пол метри, крстот врска треба да се врши во два реда - на врвот и на дното.

pleten-na-dache_svoimy_rukamy13

Плетарство употребуваат живи врба гранчиња, да ги држи во земјата до длабочина од 20 см, на растојание од 15-20 см. Кога садење треба да биде навалена во различни насоки, можеби, да се направи тоа погодно за извршување на ткаат. Подебели барови се наоѓаат, толку побрзо сајт сопственици ќе имаат хеџ што се крие на површина од љубопитните очи. Преку таква ограда, ниеден народ или мали животни не можат да навлезат на местото. Ние не треба да заборавиме дека со текот на времето, барови ќе стане погуста да се создаде еден единствен жив организам треба да се направи точна намалувања на лицата за контакт помеѓу Св гранки и да се постават со лента.

Можеби сте заинтересирани за: