Кој тепих да се избере: ткаен, плетен, тафтуван, игла-удрен? Како да изберете тепих за куќата?

  • admin
  • 27 октомври 2015 година
Кој тепих да се избере: ткаен, плетен, тафтуван, игла-удрен? Како да изберете тепих за куќата?

Современиот ентериер на куќи и станови, како и канцеларии и продавници, наметнува строги барања за квалитетот на подните облоги. Најразумно решение е изборот во корист на квалитетот. Тепихот е целосно способен да ги задоволи овие барања. Специјалните технологии за производство и употребата на материјали овозможуваат покривање на теписите да се наоѓаат во куќи и канцеларии. Изберете слој на подот сега не е тешко. Важно е да се знае типот на тепих, структурата и начинот на кој е поставен.

Теписко покритие: структура, состав и видови

Меѓу богатството и разновидноста на подните облоги, тепихот има посебна позиција. Тепихот е подна покривка на мека конструкција, која е наменета за целосно подови.

540_cutoro_bed

Затоа, се разликува од килими со одредени големини со завршен образец и специјално изработени рабови. Структурата на покритието за килими се состои од следниве слоеви:

• куп со различни висини и бои

• Примарна основа (ткаен материјал од вештачки влакна)

• фиксирање на слој (латекс, акрил ацетат, поливинил хлорид)

• секундарна база (контакт со подот).

структура

Отпорноста на секојдневна употреба на облогата зависи од параметрите на купот (дебелина, должина, присуство на фризури за машина). Најтрајниот слој е тепих со дебел густ куп и посебен плетечки дизајн (дното). Латекс предиво и јута се користат врз основа на тепих, полиамид, полипропилен и волна за производство на куп.

2012-11-21_kovrolin_dla_doma1

Стандардниот сооднос на тепих материјали: волна со присуство на најлон влакна - 80%, синтетички теми - 20%. Структурата и видот на покриеноста зависат од квалитетот и густината на предивото, видот на производството и технологијата.

kovrolin Wellington 3958_enl

Видови на тепих

Разликувајќи тепих е неопходно од начинот на производство, кои се од такви видови:

• ткаени

• Плетенка

• тафтуван

• Иглање удирање.

Слика 1

Ткаени и плетени теписи имаат едноличен тип на карактеристична структура на меки или искривени предиво.

Тапацирниот тепих има специфична техника на производство, во која во текстилната основа (фетус) се внесува обоена нишка со помош на игла на опрема. Да се ​​направи разлика на овој вид на тепих е едноставен: внатре, базата има AB-решетка или бело чувство.

kovrolin2

Поради ниската цена на технологијата на производство, тафтувачкиот тепих е најевтин, што, патем, не значи дека е најдобро. Квалитетот на купот на овој вид тепих е просечен, петелките може да имаат различни висини и должини, што, се разбира, влијае на изгледот на производот.

Игла-пирсинг теписи разликува "кадрава" куп со сложена структура на петелки. Распрскувањето и преплетувањето на влакно-пирсинг влакна е најмногу склони кон ткаење.

королин-види-ukladka1

Во еден момент, можете да го повлечете испакнатиот навој, што ќе предизвика распуштање на голем број слоеви на влакна. Патем, во формираните ќелави флеки можно е да се разгледа секундарна основа изработена од латекс или гума, преку која се фиксираат нивите и се формира ефектот на анти-пробивниот слој.

гума-450-график-голема

Потребно е да се направи разлика помеѓу тепих за комерцијален дом и тепих.

Како да изберете тепих за вашиот дом

При изборот на тепих што го покривате вашиот дом, треба да обрнете внимание на вакви параметри:

• знак за удобност -5

• Материјал и композиција на влакна -100% RA (полиамид)

• Висина на куп од 10 до 17 мм

• класа на апликација - 21-23

• должина на ролна (4-5 м)

• обработка на рабовите.

Velveto_tk_RU

Теписот со пет ѕвездички е најдобрата понуда за поставување на подот на куќата. Благородните нијанси и боите на детскиот тепих ви овозможуваат да креирате и одржите оригинален внатрешен дизајн.

20130524_5914536

На пример, ако сакате да изберете тепих за вашиот дом, се препорачува да се внимава на следниве параметри: површината на тепих со гумена основа е многу мека и во исто време еластична.

 

тепих-дизајн1

Зголемениот индекс на еластичност и сила дозволува обложување да ја задржи формата. Покрај тоа, овој тип на облога ги подобри квалитетот на звукот и топлината, кои обезбедуваат премаз со гума за да биде најдобар вид на килим.

room1

Избор на комерцијален тепих

Комерцијалниот тепих разликува претставителен изглед, добра звучна изолација и, природно, висока цена.

Избор на тепих за канцеларии, хотели и салони, обрнете внимание на такви параметри:

• тип на велпален куп

• материјал - 40-60% RA (полиамид)

• Висина на куп од 2 до 7 мм, купот не е јамка

• класа на примена 33

• се тркалаат до 5 m.

• машински раб.

првите бранови-karo-hali-1647

Подобрените карактеристики на природниот тепих, индустријализираните композиции, ги спречуваат мувлатите дамки, габите и општата контаминација.

Мешаниот состав на тепих од предиво може да вклучи одреден број на синтетички влакна од минерално и синтетичко потекло.

Ова се фиберглас, полиестер, спилпропилен (ПП) и најлон.

Повеќе информации за теписи се дадени во видеото.

Поставување на тепих со свои раце

Потсетиме дека поставување на тепих може да се направи на лепак и под столбната плоча. За професионално поставување на тепихот под твоите перничиња, мора да користите специјална алатка:

• алатки за затегнување на облогата

• Носење со два грпа

• Уред за валање на споеви.

Слика 1 алатки

Технологијата на поставување на тепих е едноставна. Теписи, исти со големина, поставени на подот и поставени на долгата страна на собата. Покријте го малку за да го исправи. Потоа, користејќи ги уредите за затегнување, ја шири целата површина на поставениот слој, особено на аглите и рабовите.

Слика 13

Подобро е да се користи носилка со два грчеви, затоа што ползењето на колена и зацрвувањето на материјалот е макотрпно и досадно. Со помош на носилки да се водат на корицата на трудот не е.

be1e828e460139bf4780e61d5dde49e2

Во местата каде што се приклучени два дела од тепих, споеви исто така се свиткуваат со уред кој не остава никакви ознаки на надворешната страна на тепихот.

Како да го инсталирате превртот на тепих, прикажан во ова видео.

Можеби сте заинтересирани за: