Отворен базен во зима. Деконтаминација на базенот: собирање на ѓубрето, чистење на базени, поправка, поврзување на опрема, корекција на хемискиот состав на водата, почеток на пумпата.

 • admin
 • 12 март 2016 година
Отворен базен во зима. Деконтаминација на базенот: собирање на ѓубрето, чистење на базени, поправка, поврзување на опрема, корекција на хемискиот состав на водата, почеток на пумпата.

За да се осигура безбедноста на базенот за време на зимата, ќе биде неопходно да се извршат повеќе процедури за зачувување на објектот. Делата ќе бидат насочени кон елиминирање на факторите кои можат да предизвикаат значителна штета на вештачки резервоар. Прво, тоа е замрзнување на водата и почвата. Отворен базен во зима треба да се полни со вода - проширување, замрзнување на земјата продажба ѕид празен базен, со доаѓањето на пролетта ќе биде закана за истиснување на чинија да meltwater површината. Втората задача е да се задржи водата во базенот колку е чиста. Да се ​​справат со оваа задача ќе им помогне на специјални хемиски соединенија кои ќе го инхибираат растот на алгите.

Отворен базен во зима - активности за конзервација на базени

Зачувувањето на базенот за зима не е тешка задача, иако за тоа ќе биде потребно извесно време. Можете сами да ја завршите целата работа. Иако за ова не е потребна посебна обука, но сепак ќе треба внимателно да ги проучите инструкциите за одржување на базенот - некои модели на базени бараат дополнителна работа.

raskonservacija_basseyna5

 

Ако постојат сомневања за точноста на активностите - подобро е да се свртиме кон специјалисти, прилично високата цена на базените се обврзува да ги третираат со познавање на предметот. Почеток работа треба да биде пред мраз, најдобар - веднаш по крајот на пливање сезона, приближно - на крајот на септември. За да го зачувате базенот, ќе ви требаат:

 • покривајќи материјал,
 • хемиски препарати за дезинфекција,
 • компенсатори на притисок создадени од мраз,
 • ако се користат скејмери, тогаш подгответе ги приклучоците за нив.

Заштита може да биде изложена на езерцето со вода со соодветна чистота, со одреден хемиски состав. Ако водата во базенот е загадена, тогаш мора да биде целосно исцедена, користејќи ги препорачаните средства за чистење на базените за да ги наместите ѕидовите и дното, исплакнете со чиста вода. Хемискиот состав на новопроизведената вода треба да биде точен. Ова ќе помогне да се избегне боење на ѕидовите и појава на плоча на нив.

Ако базенот е опремен со осветлување - ќе треба да се отстрани откако ќе ја пуштите водата од езерцето. Електричните жици мора да бидат обезбедени преку страните на базенот, мора да бидат изолирани. Во млазницата ќе треба да инсталирате навлаките, тие не ќе бидат потребни ако нивото на водата е под линијата на нивната поставеност на 10 см. Пред да го инсталирате приклучоци треба да се фрли во систем за инсталација приклучоци на филтрација на воздухот треба да се врши без исклучување на компресорот. Исто така, ќе биде неопходно да се отстрани:

 • филтри,
 • пумпа,
 • сите прилози.

Системот за греење на водата мора да се исклучи, сите црева и цевки што доведуваат до инженерските системи на базенот мора да бидат запечатени. За зачувување на водата во базенот обично се користи шок хлорирање, хлор компонента мора да потоа биде 3. За да се намали притисокот од замрзнување на водата на ѕидот на базен поставени во вода компензатори. Овие можат да бидат специјални плови купени во продавницата, но можете да користите импровизирани алатки, како што се:

 • пена блокови,
 • конзерви и шишиња од пластика,
 • надуви душеци.

raskonservacija_basseyna3

Потоа, базенот е покриен со заштитниот материјал. Обвивката на базенот треба да биде доволно силна - таа ќе мора да издржи товарите создадени од снежната покривка. Базенот што е зачуван на овој начин треба нормално да го издржи зимскиот студ.

За подготовка на базенот за зима, погледнете го видеото:

Заштита на сливот

raskonservacija_basseyna4

Можно е да се започне повторното отворање на сливот во април-мај, кога просечната ноќна температура ќе се одржи на + 10-12 ° C. Во тоа време, сите мраз исто така мора да се исклучат. За да се постигне топење на мраз со вештачки средства е опасно - ѕидовите на сливот може безнадежно да се деформираат.

собирање на ѓубре

Прво на сите, треба да го отстраните превезот, ако не го користевте, тогаш прво отстранете го од водата акумулирано во текот на зимата големи остатоци: гранчиња, лисја, итн. За да се поедностави работата, треба да ги користите мрежите за да ги отстраните остатоците од дното и од површината на водата.

raskonservacija_basseyna7

Ако базенот е покриен со филм, тогаш внимателно отстранете го така што ѓубрето не влезе во водата. Во оваа фаза, исто така, ги отстрануваме компензаторите на мразот од базенот.

чистење на базени

Во следната фаза ќе бара хемикалии за базени, купи квалитетни алатки за чистење на површината на ѕидовите и подот денес е лесно, исто како и реагенси за дезинфекција и прочистување на водата во базенот. Чистење на садот е изведена крути пластични четки за чистење средство е избран според материјалот на декорација е направена од вештачко езерце, на пример: за плочка не е препорачливо да го користите истиот начин како за филмот ПВЦ - покривање на базенот може да се расипе.

raskonservacija_basseyna2

Бидејќи ефективните средства за чистење се прилично агресивни препарати, мора да се почитуваат безбедносните стандарди при вршење на работата со нив. Работата треба да биде во заштитни ракавици и гумени чизми. Не дозволувајте хемикалиите да протекуваат во околината. Друга важна точка е отстранувањето на сите траги на депозити од површината на металните делови. По чистење на сите површини, базенот внимателно се исплакнува со проточна вода. Преостанатата вода мора да се отстрани рачно.

поправка на базен

raskonservacija_basseyna12

Следно, темелно испитување на ѕидовите и на дното е направено за оштетување. Ако не се најде неисправни обложување - ги елиминира сами на себе, ако штетата е тешко - повик за стручна помош. Навремено спроведување на поправки ќе им овозможи на непроблематична операција на базен во текот на летната сезона.

поврзување на опрема

Потоа можете да го направите монтажа, инсталација и поврзување на опремата што беше снимена за зимата. За време на работата, не заборавајте дека сите врски и заптивки треба внимателно да се проверат. Ако има потреба - да го положат местото на сите зглобови со заптивната смеса.

raskonservacija_basseyna11

Време е да ги отстраните сите приклучоци инсталирани на есен, да се вратите на нивното првобитно место и да ги поврзете рефлекторите на осветлувањето, инјекторите. По ова, потребно е повторно повторување на цевките. Исто така, проверете го песокот во филтрите и, доколку е потребно, заменете го со свежо. Осигурувајќи дека сите подготвителни работи се прават квалитетно, можете да го наполните базенот со вода.

ние го проверуваме и коригираме хемискиот состав на водата

Откако ќе ги прочитате упатствата за отпочнување на филтерските единици, продолжуваме да го започнуваме. Истовремено, правиме анализа на водата, го мериме pH-нивото, го доведуваат во нормала, вршат шок третман на вода со хлор. На крајот на времето, ние ја третираме водата со реагенси наменети за трајна дезинфекција и алгиевиди.

raskonservacija_basseyna9

Треба да се одберат алгаемици кои можат да бидат различни видови на третман на вода:

 • озон,
 • хлор,
 • кислород.

За секој тип, алгицид од друг тип е наменет, ако препаратите се избираат неправилно, тие нормално нема да ги извршуваат своите функции. За отстранување на органски остатоци, flocculant формиран за време на процесот на хлорирање додава flocculent во вода, формира големи снегулки кои ќе бидат отстранети од водата за време на филтрација.

Погледнете видео за хемијата во базенот:

почнувајќи од пумпата

Треба да се запомни: пред пуштањето на пумпата, нејзиниот пред-филтер мора да се полни со вода. За сите пумпи оваа опција се препорачува, но за пумпи кои не се самовшмукувачки е потребно. Не е дозволено функционирање на пумпата без вода. Водење на филтер единица треба да се кандидира на вода преку него неколку пати.

По завршувањето на постапката, ќе биде неопходно да се преврти песок за перење. Како да го направите погледнете го видеото:

Доколку е потребно, во базенот се додава свежа вода и содржината на базенот повторно се филтрира. По неколку дена, водата во сливот ќе ги задоволи санитарните стандарди, т.е. во него можете да пливаат.

raskonservacija_basseyna6

Ако базенот е опремен со греење на водата, веднаш можете да започнете со капење.

raskonservacija_basseyna10

Доколку нема греење во базенот, ќе треба да почекате додека температурата на воздухот не се зголеми и водата се загрева природно до удобна температура. Во текот на целата сезона за капење, ќе треба да ја следите чистотата на водата во садот за базени и систематски да го дезинфицирате базенот.

Можеби сте заинтересирани за: