Како да се загрее подот на електрична енергија. Поврзете подно греење на електрична енергија: видови на тротоарите, инсталација и безбедност. Набљудувајќи ги сите правила, можете да извршите инсталација на топол подот со свои раце

  • admin
  • 20 јуни 2014 година
Како да се загрее подот на електрична енергија. Поврзете подно греење на електрична енергија: видови на тротоарите, инсталација и безбедност. Набљудувајќи ги сите правила, можете да извршите инсталација на топол подот со свои раце

Се чини дека може да биде на располагање за да се изврши од систем за врска "топол кат". Се разбира, постои опасност од прекин на струја во мрежата. Но, овој проблем може да се реши со висококвалитетен дизел генератор. И за да заштедите пари, можете да купите лето дизел гориво. Постојат одредени правила на безбедноста за време на инсталацијата, инсталирање и поврзување на системите, не знаејќи каде што само може да се користи системот "топло кат". Затоа, потребно е да се дружите со правилата потребни за инсталација на системи.

Систем за греење "топол под"

Меѓу системите за греење станови "топол кат" е еден од водечките места. Во принцип, а изградбата на системот за греење при што се врши загревање на воздухот надвор од долу, се едноставни. Затоа, сами можете да го инсталирате и поврзете топол кат.

teplyy_pol_na_balkone_elektro

Потсетиме на бенефиции подно греење уред во споредба со традиционалните радијаторско греење:
  • Отсуство на проток на конвекција поврзан со температурната разлика
  • еднаква распределба на температурата над висината на просторијата.
  Видови на топли подови го карактеризираат главниот параметар - вредноста на излезна моќ:
  • систем за тротоарите (моќноста е од 50 до 100 W / m)
  • Систем за дрвени подови (работна моќност 50 W / m)
  • конкретни систем (енергија по единица должина може да достигне 120 W / m).

podklyucheniye-holodnyh-koncov-kabelya-i-termodatchika

Потребно е да се направи разлика помеѓу загреан подот и подот што се загрева со вода.

Електрично подно греење

Најчестата варијанта на топол кат може безбедно да се нарече електричен топол под. Во зависност од дизајнот и извршување на електрични топли подови се:
  • Филм
  • грејни подлошки
  • Грејни кабли.

подклучение-терморегулятора

Се разбира, трошоците за топол електричен под ќе зависат од типот на избраните изведби.
Општиот принцип на поврзување на подно греење на електрична ќе биде идентична и во амбалажа која се состои од систем и поставување на термостатот.

топол кат филм

За топол филм од подот се користи специјален филм како елемент за греење. Затоа проблемот за тоа како да се поврзете со инфрацрвена загреан кат ќе бидат изолирани соединенија локации вклучени во опсегот на испорака од производителот.

15

Обично, секој филм парче е опремен со парчиња гумени изолација, како и терминали и навртки. Подот на филмот може да има јаглеродна и биметалличка филмска структура. филм јаглерод е резистивни елемент шематски наоѓа помеѓу слоевите на јаглерод греење елементи. Филмот за загревање на јаглеродот овозможува можност за греење на секаков вид простории, како и отворени простори. Греењето може да се спроведе како основно или дополнително.

ik-teplotex-шема

 

Bimetallic Греење на подот е филм од полиуретан, кој се состои од два слоја: на горниот слој - бакар легура, на дното - алуминиумска легура. Во форма, биметалличен филм е тркала, поделен на делови. Ваквата структура на делови е многу лесен за инсталација, па се поставува прашањето: "Како можам да се поврзете на филмот топол кат" е решен брзо.

fiksaciya_datchika

 

Квадратни димензии делот 0,58h0,54 mm на рабовите на проводен отворен автобус поврзани цик-цак диригент, ви овозможува да поставите и производство на инсталација на подно греење под подот декоративни премази. Таа мора да се запомни дека изолација се применуваат само на еден раб на филмот, на другиот крај, поврзете ги каблите моќ. За да функционира системот, листовите на филмот мора да се поврзани едни со други. Повеќе информации во ова видео.

грејни подлошки

Душеци за загревање се користи кога треба да се подигне нивото на тенка дебелина на подно греење. Структурно, душеци за загревање на имаат ниска линеарен моќност (10 W / m) и големини. Матичниот кабел е фиксиран на пластична мрежа. Принципот на монтажа душеци е изгледот на МАТ мрежа ткаенина на подот, даваат потребната форма.

ukladka-nagrevatelnogo-mata

Поставување на греење МАТ се врши во неколку фази: Unrolling МАТ во текот на подот, поврзете го кабелот со термостат и завршна обработка. По правосилноста на примената на греење МАТ на површината на подот, да се обезбеди целосно отсуство на било какво оштетување на кабелот. За оваа "prozvanivatsya" кабел, а потоа направи апликација лепило и плочка врска.

ukladka-plitki

Душеци за загревање се придржува до готов авто-израмнување ферман директно во смесата или решение. Кабелот се наоѓа под плочка. Брз и лесен за инсталација ви овозможува да се создаде електрична подно греење под плочки со свои раце за кратко време.

грејни кабли

На уредување на подно греење со користење на греење кабел мора да се запомни дека овој систем ќе има значителен капацитет на единица должина (до 25 W / m). Со цел да се усогласат со безбедноста и регулирани од страна на стандарди и прописи, се препорачува да се инсталира греење кабли во дебелина на вратоврската слој на најмалку 3-5 см.

Teploluxe-rtl-Iwarm-710-додадете-шема

 

Исто така, овој систем поврзан со електрична изворот е можно по целосно solidification спојка решение. Ние предупредуваат однапред дека инсталацијата на подно греење со грејни кабли бара посебни знаења на електрична безбедност и вештини. Па не сакате да дознаете осврти за инсталирање на електричното подно греење овој тип. Греен кабел мора да се постави од местото за поврзување со жици.

sxema6

Препорачливо е да ги следите препораките на производителот во врска со минималното растојание помеѓу тестовите за каблирање.
  Поврзете го сензорот на термостатот, потребно е стриктно следење на приложените програма и настава.

Како да инсталирате и поврзете топол кат со грејни кабли е претставен во ова видео.

Избор на термостати

При изборот и потоа поставување на термостатот за електричен под, се препорачува да се даде предност:
  • Програмабилни термостати, кои функционираат според шемата за заштеда на енергија
  • Достапност на функции за самодијагностика
  • обезбедете постоечка моќност и инсталирајте посебен магнетски стартер
  • Обезбедете далечински сензор за температура на подот.

rtc7026

Поврзувањето на жиците за поврзување со терморегулаторот се врши со проводници од различни бои. Температурните контролери се оценети со 16A номинална струја.
  Забележано е дека ако терморегулаторот е правилно избран, потрошувачката на енергија може да се намали за 50 проценти. Значителни заштеди во материјалните ресурси за оние кои имаат инсталирано подно греење од свои раце!

konstruksia2-e1347042616683

Основните мерки на претпазливост при поврзување на системот "топло кат"

Потсетиме дека, без вештини за ракување со електрични апарати, ќе биде тешко да се изврши инсталацијата на системот.

Како да се поврзете-термостат-кабел-електрично греење-подот

Затоа, не се препорачува да се направат лични промени во контролната шема на системот "топол под". Забрането е да се извршат следните дејства:
  • Да го проширите или скратите грејниот дел од кабелот сам по себе
  • Поврзете ги краевите на грејниот кабел со електричното коло до правиот ред
  • Поврзете го кабелот за греење што не се одмотува
  • поставете кабел за трајно лоцирани елементи за мебел
  • Не го поправајте системот сам.

foto446-0

Извршувањето на неколку основни безбедносни правила може да обезбеди сигурно функционирање на системот.

Може да бидат заинтересирани: