Како да се залепи линолеум: мерења, подготвителна работа, алатки за работа и поставување линолеум на лепак чекор по чекор.

 • admin
 • 10 август 2017 година
Како да се залепи линолеум: мерења, подготвителна работа, алатки за работа и поставување линолеум на лепак чекор по чекор.

Линолеумот е модерна и високо-технолошка подна покривка со уникатни карактеристики, благодарение на која практичен материјал стана широко распространет. Беспрекорна функционалност линолеум и нејзината практичност, висока термичка и влага, заштита на животната средина и способноста да се користи во било која средина, на различни дизајни и бои, лесна за поставување на нивните раце, и непретенциозност во служба, во комбинација со прифатлива цена го прават тоа можно да се распредели на линолеум подови во одвоени групи. Технологијата на поставување линолеум е толку едноставна што дури и неискусен и неподготвен изведувач успешно може да се справи со тоа.

Линолеум поставување подготвителна работа

Прво, забележуваме дека сите наши препораки се генерализирани. Обично, секој производител во техничката документација прикачен на подот укажува на прецизни и специфични препораки за поставување на одреден материјал.

земајќи мерења

Мерењата се вршат за најголема должина и ширина на просторијата, земајќи ги во предвид влезните врати и ситни завртки (до 10 см). Избегнувајте зглобови. Ако таква задача се покажа неподнослива, тогаш што е можно попрецизно одговара на сликата.

Купи ролни треба само еден дел, бидејќи главната нијанса на избраниот материјал може визуелно да се разликуваат. Ако ви требаат тротоарите во скалилата, најдобро решение што можете да го направите е помош на специјалист.

подготовка на површини и обложување

Пред поставување на линолеум, мора да ја подготвите површината, осигурувајќи дека собната температура не е помала од + 15 ° C Посебно внимание посветувајте на нивото на влажност, бидејќи над дозволената вредност може да се олупи слојот од подот. Нивото на влага се одредува од материјалот на естрието:

 • од честички одбор - 12%,
 • од цемент - 5%,
 • од панели со меѓуслојни преклопувања - 4%,
 • од гипс - 3%.

Директно површинска подготовка  Тоа значи вршење на работи на отстранување на стари премази и plinths, чистење на странски објекти и подни буквар користење на хомогена дисперзија лепило и мастика, разредена течност. Сепак, треба да се забележи, некои карактеристики на третман на површината на подот во зависност од подлогата материјал.


Бетонска база:

 • мора да биде сува;
 • сите пукнатини се затворени.

Основа на дрво:

 • сите незаштитени сексуални одбори се фиксни;
 • испакнати нокти се зачукува;
 • одборите се затворени со иверица или картон, фиксирани со нокти;
 • прекумерната влага се елиминира;
 • е подготвена на сличен начин на бетонски слој.

Камен и керамички слој:

 • плочките зглобови се запечатени со посебен израмнувачки агент.

Пренатрупан капут:

 • елиминација на остатоци;
 • усогласување на составот на дупките се затворени;
 • мелење.

Да го подготви облогот  за поставување неопходно е да се рашири со лицето надолу и да му се дозволи да "легне" и да се прилагоди на температурните услови, особено во однос на грут материјал.

Линолеум тротоарите. Како правилно да се постават линолеум со свои раце

Технологијата на поставување на подот опфаќа незначително виткање на линолеум нагоре на ѕид. Во случај на употреба како ѕидни облоги, тоа е потребно да се обезбеди суперпозиција на две обвивки 5 см. За најдобри резултати на основниот ѕид третираат водоотпорен полнење.

алатки за поставување линолеум

Квалитетот на линолеумот не може да се направи без алатки како што се:

 • метал или дрвен владетел;
 • чекан;
 • шпатула за израмнување на слојот од мастика;
 • нож (може да биде свештенички);
 • ролери и бои;
 • атомизатор;
 • скалпел за елиминација на честички што се прилепуваат;
 • посебен лепак за преработка на спојници или леплива двострана лента.


За тротоарите користете мастика за лепење на вода.

 • Линолеумот на ткаенина е подобар за лепење на дисперзионно лепило или битуменозна синтетичка мастика во слој од 0,5 мм.
 • За лепење на топлинско-изолационен линолеум, користете дисперзионно лепило со слој од 0,7 мм.
 • Подобро е да се постави не-основен слој со синтетичка гума и смола мастика со слој од не повеќе од 0,4 мм.

Дома, може да се подготви добар лепило за поставување линолеум, но лепак состав на фабрика за производство, без сомнение, сигурен и квалитет. Добар лепило е еластичен и ексфолира со високи оптоварувања.

Подготвителни работи и начини на поставување линолеум

Технологијата за лепење ги дели лепиловите во лепак за фиксација и континуирано лепење, кое може да биде од 5 видови:

 1. еднокомпонентен,
 2. двокомпонентен,
 3. полиуретан,
 4. вода дисперзивна
 5. растворувач базиран на лепило.

Најбезбедни и популарни се сметаат лепило композиции за дисперзија на вода. Тие се еластични и сигурно го поправаат слојот. Сепак, експертите препорачуваат купување лепак заедно со линолеум. Ова ќе ви овозможи да добиете целосна консултација од продавачот за најсоодветниот состав.

По изборот на лепак, можете да ја започнете процедурата за поставување линолеум.

Технологија на поставување линолеум на лепак

редење технологија линолеум лепило се користат ефикасно во области од над 20 метри, со висока пропустливост и зголемување на товарот на површината на подот.

За да добиете сигурно покривање, треба да го направите следново:

1. Во првата половина регионот одвртите линолеум, се третираат закачите лепило состав или леплива двострано лента по отстранување на заштитен слој.

Поставување на линолеум

2. Олабавете ја лагер со лепило нанесено назад и оставете го да се исуши некое време.

3. Изработка на сигурни дека правото лежеше линолеум, избалансираат рацете во насока од централниот дел на рабови и агли, со цел да се отстрани вишокот воздух. За да го направите ова, можете да го користите ролери и за покривање добро се снашол во областите во близина на ѕидови, шпатула или други тап предмет го притисни околу периметарот.

4. Со нож на брич, нежно отсечете го вишокот линолеум во основата. За да извршите рамномерно исклучување, почесто го менувате сечилото.

5. Одвртете ја другата страна на капакот и преземете дејство прво. Исечете линолеум во вратите и издигнувањата.

При примена на подот за покривање на лепило, почитувајте ги препораките на производителот во врска со времето на сушење на композицијата пред да инсталирате мебел.

Ако настане ситуација каде што треба да се закачите на платно покривање стајлинг нивните е направен преклопуваат со маргина од 10 см. За да го направите ова, ќе треба да се наведнуваат на рабовите на задник делови и се применуваат лепак на двете слики. Места шалче со остар нож, се сече на два слоја на линолеум и да се ослободиме од остатоци, лепак двата краја. Како резултат на тоа, ќе добиете едвај видлив зглоб.

По чекање за целосно сушење на слој на лепак лекување на посебни лепливи состав за ладно заварување, даваат дополнителна сигурност и интегритет.

Детално поставување на линолеум на лепак е прикажано во видеото на YouTube.

Можеби сте заинтересирани за: