Азбест цемент цевка, цевка класификација, каде што се користат азбест цемент цевки

 • admin
 • 09 април 2016 година
Азбест цемент цевка, цевка класификација, каде што се користат азбест цемент цевки

За да се погоди за составот на материјалот од кој се направени цевките од асфесто-цемент воопшто не е тешко. Ако сметаме дека во повеќе детали, 85% од цемент, 15% - азбест, во процесот на производство, исто така, користи обична вода. Ако пред цевки од азбест цемент користи исклучително широко популарна, сега е под активна дебата меѓу експертите во врска со можноста за нивно користење - беа пронајдени да бидат штетни за луѓето и се класифицирани како опасни канцерогени игла структурата и хемискиот состав на силикатни од природни материјали во некои земји. Сепак, во Русија, производи произведени со вклучување на азбест сè уште се користат во изведбата на градежните работи. Фактот дека азбест се користат во руско производство е миниран во Урал, различни хемиски инертност и способност да ги апсорбира други хемиски компоненти.

Област на употреба на азбестни цементни цевки

asbestocementnye_truby2

Додека трае дебатата околу азбест не престанува да овој ден, но цевката, како дел од кои постои материјал кој се користи во различни сектори на економијата:

 • за уредување на фондации,
 • дренажни системи,
 • создавање на оџаци,
 • инсталација на вентилациони канали,
 • изградба на системи за наводнување.

Асбесто цементни цевки - димензии и класификација

Производство на тубуларна стоки се одвива во специјализирани фабрики, палета на производи вклучува не само цевки, но, исто така, елементи за поврзување со нив, азбест цемент спојки. Дијаметарот на произведените цевки може да биде 100 mm, 200 mm - 500 mm. Стандардна должина на цевките е 3,95 m - 5 m.

asbestocementnye_truby0

Цевките се разликуваат не само по големина - тие можат да бидат:

 • притисок,
 • без притисок.

Асбестовиот цементен притисок може да биде исправен, цилиндричен или во форма на камбала. Дебелината на ѕидовите на производот може да биде од 7 до 18 mm, со внатрешен дијаметар од 50 до 600 mm. Работата на цевките под притисок е дозволена во системи со работен притисок во опсег од 0,3 - 1,2 MPa.

Процесот на производство на цевки поделени во неколку фази, за подобрување на својствата на сила потребните производи се одржуваат во комора со пареа, при што силата на засилување на јадрото на цевката за време на таквите обработка може да се зголеми за околу 70-75%.

Притисочните цевки имаат малку хидрауличен отпор и се карактеризираат со долг работен век.

Користете овие производи може да се користи во изградбата на:

 • насипи и цевки,
 • канализација и канализација,
 • мелиоративни и системи за наводнување.

Тие се користат и за изградба на бунари, за производство на колибри за добиток.

asbocementnye_truby13

Инсталација на азбестни цементни цевки се изведува без заварување или провиране. Врската е обезбедена со гумени отпорни на топлина пломби. Затегнатоста се постигнува со запечатување на спојката предизвикана од главата на водата во цевководот. Слаб поени, кои вообичаено се заварени рабовите, отсуствуваат во таквиот гасовод.

Често се користат цевките за слободен проток на азбест цемент:

 • кога врска кабел комуникациски линии кои имаат потреба од дополнителна заштита,
 • при инсталирање на системи на безлична канализација,
 • кога се градат резервоари,
 • како оџаци,
 • како материјал за основата се користат цевки со дијаметар од 100 до 200 мм за оваа намена.

Детали за употребата на азбестни цементни цевки

изградба на фондации

asbocementnye_truby15

Ако изградбата е планирана на премногу влажни или потопени парцели, обично се дизајнира столбна основа. Се разбира, можете да го извршите на работа со помош на метални цевки, но професионалци често преферираат да азбест цемент производи - тие се помалку подложни на корозија и има низок коефициент на термичка експанзија. Оптималниот дијаметар на азбестни цементни цевки за основата е 200 mm.

изградба на водоснабдување без притисок

При изградба на непропусна цевка, се користат цевки кои ги исполнуваат барањата на ГОСТ 1839-80. Цевки од овој квалитет дијаметар од 10 mm до 200 mm може да издржи притисок од околу 12 atm, тие тежат многу помалку метал, тие се поврзани со помош на цевки и спојници за пломбирање кога поставување на гасоводот користење на цемент малтер. Цевките се наредени наизменично, со мала падина на целата должина на цевководот.

asbocementnye_truby14

Пред да го ставите спојката, треба да биде исчистен од песок и прашина.

азбестни цементни цевки за оџак

asbocementnye_truby22

Во принцип, секој оџак може да се користи за изградба на оџак, но најчести се производите со пречник од 200 мм. Треба да се напомене дека максималната температура која може да издржи на азбест цемент - 200 - 300 С, ако температурата доаѓа од печката ќе го надмине препорачува параметри на гас - цевка може да се распрснувале. Експертите препорачуваат само од горниот дел од оџакот да се направат од цевки, а долниот дел треба да биде изграден од тула.

За жал, недостатоци оџак цевки се на азбест, кои се поважни од предности:

 • кога се загрева до температура над 300 ° C, цевката може да пукне или експлодира,
 • цевката е во можност да апсорбира кондензат,
 • отстранувањето на саѓи е тешко, па дури и невозможно,
 • уредувањето на инспекциските решетки е невозможно.

Обележување на азбестни цементни цевки, ГОСТ

Секој произведен во индустриски начин цевка прицврстена ознаки за сите заеднички кратенката азбест - БНТ, броеви по назначувањето на писмото - е дијаметарот на цевката за азбест цемент во mm.

На пример, ако цевката има обележување БНТ-100 ГОСТ 1839-80, тоа значи:

 • дека цевката е азбесто, не-притисок,
 • внатрешниот дијаметар е 100 mm,
 • ГОСТ 1839-80 - дека ги исполнува условите презентирани во овој документ.

Кога купувате азбестни цементни производи, се препорачува да имате сертификат за усогласеност за овој производ.

Ако во советско време азбестоцементните цевки се користат во повеќето случаи
  создавање на системи за рекламација, а потоа во 90-тите се создаде регулаторна рамка која овозможува нивната примена во цивилна и индустриска конструкција. Особено, кога инсталирате системи за пренос на топлина. Во исто време, се земаат предвид барањата за температурата на носачот и притисокот под кој се храни.

asbocementnye_truby333

Соодветно на тоа, до точка на SNIP 10.3 неметални цевки може да се користат за снабдување со техничка вода или за пиење.

Предностите и недостатоците својствени за азбестни цементни производи

За да се формира правилно мислење, треба да се започне со негативни точки. Меѓу главните недостатоци, треба да се спомене и фрагилноста, т.е. во процесот на транспортирање и монтажа на цевки треба внимателно да се третираат, а при купувањето се препорачува темелно да ги испитаат краевите на цевките за присуство на видливи исчезнувања на материјалот врз нив. Rastresnuvshiesya производи кои се користат во изградбата на водовод или канализација систем не може.

asbestocementnye_truby44

Вториот недостаток е склоноста кон корозија на надворешниот слој на производи, но овој негативен феномен може да се избегне со квалитативна изолација на сите компоненти на гасоводот.

Сега можете да продолжите да разговарате за позитивните точки:
  бидејќи материјалот е диелектрик, самите цевки не можат да страдаат поради електрохемискиот ефект што го предизвикуваат скитачките струи. На цевководи од азбест-цемент не им е потребна катодна заштита. Поради оваа причина, тие се неопходни при вршење на монтажни работи во индустриски области и во системот за изградба на железничката пруга.

Процесот на обработка на овие производи е многу едноставен, што има значаен ефект врз брзината на монтажните работи.

Можеби сте заинтересирани за: