Наместете ја рачката на пластичниот прозорец. Рачката не се сврти целосно и метежот. Рачката на пластичниот прозорец е заглавена. Замена на пластична прозорец рачка.

  • admin
  • 30 октомври 2016 година
Наместете ја рачката на пластичниот прозорец. Рачката не се сврти целосно и метежот. Рачката на пластичниот прозорец е заглавена. Замена на пластична прозорец рачка.

Една мала, ефикасна прозорец рачка ја разбере својата одговорност за комплексен систем за управување со прозорците. Бог знае, таа се обиде најдобро што можеше! Сепак, ужасен број на пренос механизми понекогаш тропнал рачка надвор од колосек, и тоа се скрши. Што може да се направи?

Пластични прозорец дефект рачка

Сопствениците на пластични прозорци со текот на времето се соочуваат со некои проблеми поврзани со поправка или замена на хардвер. Рачки за прозорци, може да се нарече "слаба врска" во целокупниот дизајн.

07c70e4ada17f4ca62a03894681dc999

Проблемите што произлегуваат можат да бидат поврзани со такви околности:
  • дефекти и абење на рачката на блокаторот
  • Неправилна употреба на фитинзи
  • механички оштетувања.
  Постапката за замена на рачката за прозорецот е едноставна и можете сами да ја направите.

f1

Но, тековната поправка ќе зависи од причината што предизвикала дефект. За поправка или замена, треба да знаете кои брендови се инсталирани во додатокот на прозорецот на вашиот стан и дизајнот на рачката на прозорецот.

Прозорец рачка дизајн

Благодарение на добро осмислениот дизајн, рачката од пластичниот прозорец ја осигурува положбата и движењето на прозорците.

336072-40823

Главните одредби на прозорските крила се:
  • Отворен режим
  • затворен режим
  • микроволвинг.
  Однадвор, рачката е монолитна мобилна структура со декоративен слој и прачка од квадратна пресек на другиот крај. Принципот на рачката е следен: кога рачката е ротирана, автобусот за пренос почнува да се движи.

b759096b76131271e9b0bd5c916e2696

Ова е внатрешна челична плоча со врвови, завршена за огранок. Во одредени места на магистралата за пренос, има елементи за издигнување со кои вратата е заклучена или отворена. Кога ќе ја завршите рачката на прозорецот, се движат се движат. Позицијата на бастуните зад контра ленти, кои се монтирани на импоста или рамка, обезбедуваат густа атракција на крилјата до рамката.

ann_uploaded347_2012-01-05

Рачката се наоѓа надолу - положбата е "затворена". Кога рачката се ротира под агол од 90 степени, врвовите излегуваат од спротивните ленти, отворот на прозорецот се отвара. Хоризонталната положба на рачката на прозорецот е "отворена" положба.
Кога ќе го свртите прозорецот свртен, хардверот се префрлува во режим "microvolving". Оваа позиција со помош на контрола на рачката се постигнува поради отстранување на врвовите од повратните шипки, со исклучок на најниската шипка.

5a531c7bb31e

Режимот на микро-вентилација, исто така, обезбедува затворање со пружини со шарки. Така, улогата на прозорецот рачка во оперативноста на прозорецот систем може да се нарече во директна и фигуративна смисла - водич. Кога се користи правилно, рачката на прозорецот служи долго време. Меѓутоа, поради голем број причини, може да настанат следните непредвидени околности:
  • рачката не се сврти целосно и не е заглавена
  • рачката од пластичниот прозорец не се затвора и не се отвора
  • заглавени рачката на пластичниот прозорец
  • рачката е скршена и треба да се замени.

Како да ги прилагодите пластичните прозорци yourself_page1_image2

 

Како да се справите со непријатни ситуации - да повикате господар или поправка или да ја замените рачката на прозорецот со свои раце?

Големи итни ситуации и што треба да се направи

Во случај на опасност, кога рачката од пластичниот прозорец е во неактивна состојба, првото нешто што треба да направите е да ја отстраните рачката од прозорецот.

рачката не се сврти целосно и метежот

Ако рачката на прозорецот не се сврти целосно и се заглавува, причината мора да се побара при доделување на прозорците и недостатокот на соодветно подмачкување на механизмот на рачката.

wd_40-z

 

Контрола на значителен број механизми за пренос на прозорецот се врши со една рачка. Затоа, добрата работа ќе се гарантира со подмачкување и чистота на работните единици.
  За да се отстранат површините за тријање, треба да се претпочита маст за WD-40. Мобилните елементи и приклучоците на механизмот за заклучување се третираат со лубрикант.

заглави рачката на пластичниот прозорец

Оваа ситуација е најчеста и е поврзана со неправилно функционирање на уредот за блокирање на вртење. Уредот за блокирање на вртење е опремен со сите пластични прозорци произведени од производителот. Уредот за блокирање на кривината го спречува листот од прозорецот да се затвори додека јазичето за заклучување не е во проширена положба.

blokirator_v_srabotavshem_pologenii-500x667

Челичниот јазик или уредот за навалување е во работна состојба во однос на прозорската рамка под агол.
  Неправилното функционирање на бравата може непредвидливо да ја заклучи рачката во која било положба. Што треба да се направи во овој случај? Запознајте го брендот на инсталиран хардвер. Името на брендот може да се најде на метална плоча за заклучување. Ако додатоци на поштенски марки "Рото", "Винкхаус", "ГУ", тогаш во овој случај, треба да го притиснете јазичето за заклучување навнатре со Вашиот прст додека не се врати во вертикалната положба.

prighimaem_blokirator-500x667

Сега ќе биде можно да се сврти рачката и да се затвори прозорецот. На приклучоци на други марки, имено AUBI  или MACO, наместо челичен јазик може да има тенка плоча со пролет. Плочата исто така се притиска со прст и притиснат, а прозорецот е затворен со вртење на рачката.
  Не боли да провери дали блокаторот со реципрочниот механизам е во контакт правилно.

1379439547_reg1

Ваквите дефекти може да се појават по продолжено термичко проширување или компресија. Ние го наоѓаме реципрочниот елемент на блокаторот на рамката и постигнуваме целосна контрола врз локацијата. За овие цели, можете да користите пластична обвивка.

рачката е скршена и има потреба од замена

Во случај кога прозорецот се скролува без карактеристичен звук и не го отвара појасот на прозорецот, причината за дефектот може да биде падот на челичната шипка. Во овој случај, капакот на капакот, кој се наоѓа на основата на рачката, мора да се заглави со два прста, да се повлече и да се ротира за 90 степени.

s39326080

Отшрафете ги завртките за прицврстување и извадете ја рачката. Извлечете ја "проблематичната" прачка со клешти. Потоа инсталирајте ја квадратната лента назад во рачката и безбедно да ја поправите. Заменете ја рачката во рачката надолу.

Ако пластичната кутија на рачката на прозорецот стана неупотреблива, прво мора да купите нова рачка. Се справи со пластични прозорци за купување е подобро за брендот, кој беше инсталиран пред поправка.

snyatie_ruchki-500x375

Ја отстрануваме старата рачка. За ова, вертикалниот пластичен капак е свртен кон хоризонталната положба. Ги свртуваме елементите за прицврстување и ја отстрануваме рачката. Ние инсталираме нова прозорец рачка во дупка и да ја поправите со помош на сврзувачки елементи. Ние ја проверуваме ефикасноста на новото пенкало.
  Како да ја замените рачката од ПВЦ прозорец со свои раце, прикажани во ова видео.

Можеби сте заинтересирани за: