Како да се заштити подот во приватен дом од распаѓање (габа), вентилација на подот, ефикасни методи за борба против распаѓањето во приватна куќа

  • admin
  • 03 јули 2014 година
Како да се заштити подот во приватен дом од распаѓање (габа), вентилација на подот, ефикасни методи за борба против распаѓањето во приватна куќа

Дрвото уште во 21 век останува најдобар начин да се заврши куќата. Вуд е навистина сигурен и еколошки материјал. Ова е особено точно во врска со изборот на подот процесот на поставување, бидејќи ако на кинески на таванот тензија ние не се допре рацете никогаш потоа на штиците Stomp малку нозе на нашите деца. Важно е да се избере не само силна, но здрава во сите подови тротоарите. Сепак, дрвото има значителен недостаток - тоа е нестабилно за надворешни влијанија, едноставно кажано, ротови. Како да се справиме со овој негативен феномен, ќе го кажеме во нашата статија.

Измазнување на подот - што е тоа?

Дури и најдобрите кат, направени од скапи дрво, може да почне да скапува од две причини, прво, поради лошиот квалитет на оригинален стил, и второ, поради неправилна употреба.

Гнилата на подот има габично потекло. Рот (мувла) не се шири на суви, чисти, проветрени места. Се појавува каде што е влажно, студено, влажно, каде што температурните промени или неизбежниот контакт со почвата се константни. Борбата против мувла е тешка, долга и доста скапа. Впрочем, калапите се габи, а печурките, како што е познато, имаат масовно ширење на имотот поради растот на мицелиумот. Полесно е да се направи превентивно одржување со третирање на дрвениот под со посебни средства за распаѓање, со што ќе се заштити од неизбежното уништување.


Заштита на дрвениот под од распаѓање

Габа на дрвен под не е само пернициозна, туку и штетна за луѓето. Не можете да живеете во оние простории каде мувла се шири. Ова може да доведе до штетни здравствени ефекти. Подобро е да се биде претпазлив однапред и да се заштити дрвениот под од распаѓање. Но, како да го направи тоа квалитативно и безбедно? Ајде да дознаеме.

Прво, внимателно треба да го изберете дрвото наменето за поставување на подот. Ако едно дрво, го сечат во една неуместен сезона и не е доволно добар да се исуши (помалку од една година), тогаш шансите за нејзино натамошно пропаѓање. Затоа, купете дрво во сигурни, доверливи места со добра репутација.

Второ, дури и ако сте купиле подни плочи на сигурно место, тие сепак треба да се третираат со антисептици за дрво, како и лакови или бои за да се избегне појава на габа.


Трето, потребно е претходно да се организираат прелиминарни мерки за превентивна заштита од појава на мувла - да се направи компетитивна вентилација на подот.

Дрвени подови за заштита

За почеток, треба да купите специјални антисептици, лакови и бои за дрвениот под во специјализирани продавници. Лакот му дава на дрвениот под сјаен или мат заштитна фолија, додека не се менува ниту олеснување или бојата на подот. Некои специјални лакови содржат фунгициди во составот, кои не само што го спречуваат ширењето на габите, туку и не дозволуваат подот да се скрши и да исчезне (потемнува). Специјалните водорастворливи бои за дрвениот под го штитат дрвото од негативните ефекти на влагата, а како пријатен бонус му даваат атрактивен изглед.

Ако габа на штиците веќе се појави, или може да се претпостави дека во вашиот случај, веројатноста на неговата појава е висока, тогаш ќе бидат во можност да им помогне на специјални композиции, антисептички средства за дрво познати брендови, како што се "дрво лекар", "Bioks", " Биосепт "," Акватекс "," Пинотекс "," Елкон "и многу други. Можете сами да ги нанесувате, дома, користејќи ролери за боја или нормална четка, следејќи ги упатствата на производителот на производот. Квалитет на водоотпорни антисептици не се мијат со вода и ефикасно се борат со мувла на дрвениот под.

Но, како можеш да го заштитиш дрвениот под од габа? Се разбира, со помош на соодветна вентилација.

Правилна вентилација - сигурна превенција на габи

Габата на дрвениот под не може да се појави во вашиот дом и во вашиот живот, ако е претпазливо да се осигурате дека и просторијата (и подот) е соодветно вентилирана.

Но, што е тоа и како правилно да се имплементира? Ајде да зборуваме за ова подетално, бидејќи тоа ќе зависи не само од удобноста, туку и од здравјето на сите луѓе што живеат во куќата.

Ако системот на вентилација на дрвениот под се прилагодува во приватна куќа, тогаш нема да се појави таков проблем како појава на габа на дрвен под. Впрочем, ако размена на воздухот се одвива, ќе ефикасно да елиминира било акумулација на влага и влага, која инаку би предизвикаат брзо се шири во подземна просторија на печурки, и тие на крајот ќе доведе до целосно уништување на дрвени кат (ако не се преземат мерки на нивната елиминација).

За вентилација на подот е одговорен за приближно еден сантиметар воздушен простор, што е нужно оставено помеѓу подот на декоративниот под и греачот. Подот на дневниците, исто така, служи за обезбедување целосна вентилација и овозможува да се изградат сите комуникации потребни во приватна куќа.

Постои докажан метод за вентилација на подземниот простор со инсталирање на специјални ѕидни скари кои се поставени на подот над вентилационите дупки. Сепак, овие отвори подобро удар на раскрсницата помеѓу две дрвени floorboards може да се намали, бидејќи максималната површина на прекин, а со тоа и силата на дрвени floorboards нема да бидат скршени.

Се додека отворите за воздух не се целосно вградени, тоа е потребно да се пресмета оние воздушните струи кои се јавуваат во секоја соба, со цел обележување на одредена локација нивната точна инсталација. Протокот на воздух, имено нивната насока, во голема мера зависи од присуството, локацијата и интензитетот на грејните уреди достапни во просторијата (и во просторијата како целина). Местото каде што се лоцирани вентилационите решетки мора да бидат слободни и да не се преполни со мебел и други предмети.

Соодветна вентилација на штиците во приватен дом со поглед на заштита од габа исто така вклучува и поставување на специјални вентилација baseboards кои се обезбедени со дупки со дијаметар не повеќе од 10-15 mm до постојана циркулација на воздухот. Тие се монтираат, како по правило, само по еден од ѕидовите на собата. На крајот на краиштата, спротивниот ѕид ќе биде вентилиран поради истото поставување во соседната соба, вградено во него. На ист начин, подот на спротивниот ѕид, исто така, ќе биде вентилиран, бидејќи внимателно се вклопува во внатрешната преграда. Исто така, вентилацијата на подот ќе биде обезбедена со пропустливи цевки, кои треба да се земат надвор од куќата на околу еден и пол метри. Така, се дава пад на притисокот, што ќе придонесе за зголемување на брзината и интензитетот на протокот на воздух.

Значи, ние се обидовме да сакал да зборувам повеќе детали, како е можно во овој напис за тоа како да се заштити подот на приватна куќа против гниење (габа), како да се направи за вентилација на подот, а што постојат ефективни методи на справување со гнили подот во приватна куќа. Понатаму ви предлагаме да гледате низ видео на оваа тема.

Можеби сте заинтересирани за: