Хидроизолација на бања со свои раце, како правилно да направите водоотпорност, корисни совети

  • admin
  • 29 ноември 2014 година
Хидроизолација на бања со свои раце, како правилно да направите водоотпорност, корисни совети

Дали знаевте дека хидроизолација е стратешки важно оружје во битката за удобни услови за живеење во стан или во приватна куќа? Благодарение на хидроизолација во бањата, можете да ги елиминирате проблемите што произлегуваат. Само не заборавајте дека обично во модерната бања на приватна куќа обезбеди инсталација на пластичен прозорец. Пластичен прозорец   во бањата на приватна куќа ви овозможува да заштедите електрична енергија во текот на денот. Покрај тоа, пластичниот прозорец го прави бања модерен и стилски. Но, инсталацијата на пластичен прозорец обезбедува дополнителна хидроизолација. Точно, современата хидроизолација нема ништо заедничко со хартија за покривање и битумен. Дали сакате да направите водонепропустливост со вашите раце користејќи квалитетни и прифатливи материјали?

На потребата за водонепропустливи мерки

Секојдневно интензивно одржување на бањата бара подобрување на хидроизолационите карактеристики на собата. Значително ниво на влажност, продирање на пареа и решавање на кондензатот со текот на времето може да предизвика значителна штета на финишот на бањата.

луксузни бањи 7

За да се избегне ова, потребно е водоотпорна бања што е можно порано. Како правилно да ги спроведуваме хидроизолационите мерки?

Кои површини треба да бидат заштитени со водоотпорен слој

Идеална опција за хидроизолација на бањата може да се смета за третман на работни површини кои се најмногу подложни на влага и пареа. Ова се таканаречените "влажни" и "влажни" зони. Во "влажна" зона се поставени ѕидовите и подот во радиус на работа на кади, мијалници и тоалети.

gidroizolyaciya-400x289

Во "мокро" зона спаѓаат и други површини на просторијата, кои се наоѓаат во радиус на изложеност на вода и пареа на растојание од повеќе од 50 см од изворот на изложеност. Несомнено, површината на подот му припаѓа на "специјалната зона на внимание", така што хидроизолацијата на подовите во бањите може да се смета за главен приоритет. Интензитетот на изложеност на површината на ѕидовите и порите во "мокро" може да предизвика значителни непријатности, доколку во тоа време не произведуваат мерки за хидроизолација.

st_vannaya

Технологија на хидроизолација на бања

како да се направи водоотпорниот под во бањата

Пред да работи, подот во бањата треба да се исчисти од прав и мали остатоци. Постоечките споеви на подот со ѕидови се запечатени со лента за водонепропустливост. Потоа површината на подот е подготвена, што значително го подобрува квалитетот на следната примена на хидроизолација. Се препорачува да се купат готови решенија за оваа намена.

gidroisoljac_pola_wannoy_8

Течност за хидроизолација се нанесува со валјак, шпатула или четка. Во овој случај, композицијата се применува во два слоја, со временска разлика од 6 часа. Ако подот од бањата е бетон, се препорачува да се користи импрегнација. Хидроизолација со употреба на импрегнација се применува и на ѕидовите на растојание од 30 см од површината на подот. Се препорачува целата работа за исфрлање или поставување на плочки во еден ден по завршувањето на хидроизолацијата на подот.

kak-sdelat-gidroizolyaciyu-v-vannoj

Корисни совети

Хидроизолационите соединенија се целосно "компатибилни" со различни видови лепило за плочки. Како по правило, нема компликации во понатамошното поставување на плочки. Можеби не му верувате на водоотпорната смеса, а потоа направете експеримент. Ставете го тест-фрагментот од составот на подот и оставете ги 8-10 часа. Ако не постои деформација на нанесен слој или пукање, можете безбедно да ја започнете хидроизолацијата на бања со свои раце.

mldom-2013-05-vzrosliy-dom-22

ние произведуваме водонепропустливи ѕидови во бањата

Процесот на хидроизолација на ѕидовите во бањата е практично ист како и технологијата на хидроизолација на подот. Единствениот услов е правилната примена на течна хидроизолација од аглите на ѕидовите. Ако, за време на хидроизолација на подот, потребно е да се запечатат спојките помеѓу подот и ѕидот, а потоа, при запечатување на ѕидовите, спојките меѓу ѕидовите исто така се залепени.

3af885a278dc590467c7e2d83108e07f

Исто така е неопходно да се користат запечатувачки агли, залепени на аглите на ѕидовите. За испакнати делови од цевки или решетки се користат манжетни. Тие, исто така, треба да бидат покриени со водоотпорна смеса. Хидроизолацијата треба да се нанесе во два слоја со интервал за сушење на претходниот слој околу 4 часа.

Материјали наменети за хидроизолација

Методите за примена на водоотпорниот слој условно ги делиле материјалите во следниве видови:
  • Хидроизолација за преклопување
  • композиции за обложување.
  Oakleychnoye водоотпорност и облоги се избрани за забрзано завршување на мерките за хидроизолација и карактеристиките на тоалетот.

pv5

Постоечкиот метод на хидроизолација бањи и бањи со валјачки битумински материјали од минатиот век е тежок за авто-запечатување, бидејќи бара одредени вештини и посебен режач. Затоа, водонепропустливоста со примена на материјалите за лепење или композициите за обложување е најпогодна за извршување на работата самостојно.

Gizol03

 

водоотпорност

Современиот водонепропустлив тип за лепење остави во минатото битуменско полнење. Денес, материјали од ролна се произведуваат во форма на флексибилен фиберглас или фиберглас кој може лесно да се шири, врз основа на еластичен полиестер. Самолеплив слој за изолација е лесен за инсталирање и не бара чекање за стврднување на работната површина.

Технологија-хидроизолација-бања-соба

Посебна карактеристика е целосната фиксација на лепливи ленти. Лепилото обезбедува само сигурна адхезија на работната површина на подот, но исто така ја подобрува адхезијата. Благодарение на ваквите позитивни квалитети, завршните работи на поставување плочки на ѕидови или подови може да се вршат паралелно со водонепропустливи работи.

gidroisoljac_pola_wannoy_3

Корисни совети

Користете самолепливи водоотпорни материјали okleychnogo тип е едноставна. Доволно е да се оддели заштитната фолија од лентата, која е пресечена до саканата големина. Лидерите oklechnoy водоотпорност може да се смета:
  • геомембрани на полиетилен со висок и низок притисок NAUE
  • Запечатување ленти MAPEI-Dichtband
  • самолеплива хидроизолација CERESIT ВТ21, ВТ12, ВТ85.

Gidroizol_Ceresit CL51_glav

Приказната за материјалите за хидроизолација на бањата ќе биде нецелосна ако не обрнете внимание на композициите за подмачкување кои се најмногу во побарувачката за време на работата.

композиции за обложување за хидроизолација на бања

Заедно со материјали oklechnogo тип на побарувачката се сметаат за лубриканти. Композициите на хидроизолацијата за подмачкување се произведуваат во форма на фини суви формули, пасти или мастики. Паста или течна хидроизолација за тоалет е подготвена за употреба. Течната смеса се нанесува со широка четка или шпатула со заби.

gidroisoljac_pola_wannoy_4

И, имајте во предвид дека главната карактеристика - конзистентноста на составот на лубрикант е во состојба да го разликува опсегот на примена. Оваа хидроизолација на саканата дебелина на еден слој (1.0 до 1.5 mm) и создавање на естрих. Можностите за користење на повеќеслојна хидроизолација со армирана мрежа овозможуваат да се постигнат добри резултати.

Фото-5-Гидроизолација-ванном

Корисни совети

Материјалите за обложување и вметнување се нанесуваат на претходно подготвена работна површина. Се разбира, се поставува прашањето: "Кој материјал е подобро да се користи како буквар, импрегнација или емулзија?". Особено заинтересирани се оние кои произведуваат хидроизолација на бања под плочка.

21572_720

Ние ќе сугерираме дека во прилог на групата боја Ceresit CT16, наменета за подготовка на основата на бањи за следното сликарство или облицовка, постојат следниве буквари и мастики:
  • ASOFLEX-P2M-BODEN (ШОМБУРГ)
  • ХЕРМО-БУТИЛ-2М-У
  • SOPRO EDF 525
  • TRIBLOCK (ТМ МАПЕИ)
  • MAPEGUM WPS (TM MAPEI).

Како е водоотпорен на подот со користење на SOPRO EDF 525, ќе го кажам ова видео.

Може да бидат заинтересирани: