Полипропиленски цевки за водоснабдување, видови на полипропиленски цевки, својства. Апарати за заварување полипропиленски цевки, типови, карактеристики

  • admin
  • 10 април 2017
Полипропиленски цевки за водоснабдување, видови на полипропиленски цевки, својства. Апарати за заварување полипропиленски цевки, типови, карактеристики

Господар популарни и скапи специјалитет заварување цевки од полипропилен со заварување polyfusion денес беше овозможено од страна на машина за заварување. Тоа е до правилно избраната опрема и монтажата. Ликбез за забрана на неписменоста започнуваме со основите на својствата и карактеристиките на ПП цевките.

Видови полипропиленски цевки - својства и карактеристики

Во современите системи за водоснабдување и вода, програмерите повеќе ги претпочитаат полипропиленските цевки, со употреба на кои е можно да се инсталираат багажни мрежи.

Инсталација на полипропиленски цевки-во-строги

Карактеристики на пропилен материјал (полипропилен случаен кополимер) во производството на цевки од полипропилен за водоснабдување се висока отпорност на абење на агресивни води животната средина и способноста да се издржи долгорочна температура. Ние ќе сугерираме дека за индустриското производство на цевки се користи случаен кополимер од полипропилен (PP Случаен кополимер).

truby-dlja-vodosnabzeniya-485x323

При изборот на водоводни цевки, неопходно е да се земат предвид карактеристиките на изведба на полипропиленски цевки и типови.

На која основа ПП цевките за снабдување со вода се класифицираат и како да се утврдат најдобрите полипропиленски цевки?

na-foto --- доброто-труби-турец-производство

класификација на ПП цевки

Разграничување цевка за производство - интегрално пластика (влакна Базалт) и повеќеслојни засилен (Stabi плус), како и основните критериуми: дестинација, работен притисок, температура, превозникот, O-пресек големината и полипропилен цевки.

труба-характеристика

PN10  It.V. уред наменет за системи со работен притисок во линија 1,0MPa, температура 20 ° C, надворешниот дијаметар на напречниот пресек на 10-20 mm.

PN16  хомогена цевки наменети за жици на ладна и топла вода со притисок до 16MPa, температура 60 ° C, 16 mm секција.

PN20  се дебели ѕидови цевки за ладно и топло централно водоснабдување и затоплување, способни да издржат температура од 60-90 ° C

360558864_w640_h640_2020_2751_1

На пример, цевки PN16 од производителот Wavin Ekoplastik, Надворешниот дијаметар од 110 mm и дебелина на ѕидот од 15,1 mm и должина во интервал од 4 m и работен притисок од 16 MPa се идеални уреди внатрешни и надворешни системи It.V. и снабдување со топла вода.

Мора да се запамети дека тенденцијата да се загрее на ПП цевки издолжување полипропиленски цевки за топла вода, ја утврдува потребата за инсталација и II во форма на буквата зглобовите.

Видеото ќе покаже за видовите и придобивките од цевките од полипропилен.

Сепак, од особен интерес се полипропилен цевки засилен PP-RCT сендвич со атом на кислород бариера алуминиум со засилување, со што се намалува линеарна експанзија за време на загревањето и цевка PP-R 100, засилен фиберглас цевки инсталација технологија polyfusion заварување.

montazh-vodoprovoda-iz-polipropilenovy-h-trub

Алати за монтажа и апарат за заварување полипропиленски цевки

монтажни алатки

Инсталирањето на поединечни делови од системот за водоснабдување не може да се врши без соодветно избрани алатки и апарати. Покрај тоа, искрено, треба да биде професионална опрема, назначена со критериуми, за кои полипропиленските цевки може да се заварат.

159376

Асортиманот на монтажни алатки и апарати е претставен со такви уреди:

• ножни ножици

• со рачни лейници и машини за заварување

• Специјални млазници за рачката за лемење и вежби за завареното седло.

94201

Со употребата на ножици за сечење, рабовите на цевките се идеални за заварување. Млазниците во комплетот на опремата за заварување овозможуваат брзо да се подигне сообразноста на користениот модел. Основните збирки на млазници се најчесто употребуваните цевки ø 20, 25, 32 и 40 mm.

Фитинзи или заварени седишта можат да обезбедат правилен облик на монтажните дупки.

pprsnns_i

Но, лавовски на механизацијата на процесот на заварување сметки за опрема за заварување, лемење за цевки од полипропилен, кои им овозможуваат на откупната цена на апаратот за извршување на самиот работа.

опрема за заварување

Опрема за заварување ПП цевки е поделена на следниве типови:

• Рачни легури за заварување на мали цевки (10-50 мм)

• машини за заварување механички за заварувачки цевки со дијаметар од 400 mm и повеќе.

Потсетиме дека разликуваме три верзии на опремата.

прибор-dlya-svarki

опција

Едноставна верзија на конфигурацијата вклучува присуство на заварувачки и монтажен клуч под млазницата. Оваа опција е совршена за мајсторот, кој произведува повремено заварување на ПП цевки од два дијаметрата.

Верзијата со средна големина е погодна за чести заварувања со млазници со различни дијаметри.

346487

Практичното транспортирање на уредот на работното место обезбедува просторен случај.

Варијантата на професионална опрема со разновидни млазници и уреди за потстрижување обезбедува погодност за секојдневна употреба на опремата. Патем, завршениот пакет Professional ќе биде поефтино во споредба со купувањето на поединечни елементи.

аппарат-dlya-svarki-полипропиленовикс-труба

Принцип на работа и состав на машини за заварување за ПП цевки

Принципот на работа на машините за заварување се базира на способноста на полипропилен да ја промени обликот (дифузија) со краткотрајно греење. По загревањето, краевите на ПП цевките може да се приклучат рачно, одржувајќи го собранието неподвижно.

сварка-полипропиленонових-труба2

На крајот од процесот, заварената цвест ги стекнува својствата на почетниот материјал од полипропилен.

soedinitelnye-elementy-sobirayuschiesya-pri-pomoschi-spetsialnogo-payalnika

За лемење на армирана алуминиумска фолија и стаклени цевки, технологијата е малку поинаква. Пред фолија мора да се отстранат пред механички пластичен слој, и отстранување на машински жлебот на крајот лицето, и производство на топлина.

рачна машина за заварување

Претерана рачно заварување машина за цевки од полипропилен за загревање на крајот лица, се состои од плоча за греење и термостат. Разликата помеѓу моделите на уредите за рачна контрола е моќта на грејниот елемент и обликот на металната плоча за млазниците.

Апарати за заварување-пластични цевки

Формата на спојката на млазниците овозможува греење на краевите на ПП цевката однадвор и однадвор.

Моќта на машините за заварување може да се движи од стотици вати до киловати. Така, апарати за мали дијаметар цевки, имаат рачно извршување и ниска моќност.

pajalnik-polipropilenovyh-trub-1

Апаратот содржи упатство за механички диск, придвижуван од апарат за домаќинство места и такви апарати успешно се користи за рутирање на водоводни цевки во просториите. Најчестата варијанта на грејната плоча е заострената метална плоча со грејни млазници. Типот на грејач може да биде рамен и цилиндричен.

механички заварени уреди

апарат-dlya-svarki-polipropillenovih-trub-trubing_19

 

Потешко е да се разгледаат механички заварени уреди за ПП цевки од голем дијаметар. Апаратот е опремен со елементи за прифаќање и рамка преку која цевка се движи по должината на рамката по должината на оската.

Механичка машина за заварување за цевки со дијаметар поголема од 400 мм скапи и дизајнирани за професионална работа.

Детални информации за машините за заварување се наоѓаат во видеото.

 

Можеби сте заинтересирани за: